Μια γερμανική start-up, e-Revolt, έχει βάλει στόχο να προωθήσει την ηλεκτροκίνηση χωρίς να χρειάζεται αντικατάσταση του στόλου οχημάτων. Η όλη ιδέα της νεοφυούς αυτής εταιρείας για μετατροπή των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, σε αμιγώς ηλεκτρικά, βρήκε πολλούς υποστηρικτές στη Γερμανία, καθώς η πρότασή της καθιστά την ηλεκτροκίνηση προσιτή στο ευρύ κοινό, μιας και οι ιδιοκτήτες οχημάτων συμβατικής τεχνολογίας δεν χρειάζεται να πάρουν καινούργιο αυτοκίνητο για να ασπαστούν την ηλεκτροκίνηση. Επιπλέον, η μετατροπή διαρκεί μόλις μία μέρα.
Η πρώτη όμως ερώτηση που προκύπτει, αφορά το κόστος της μετατροπής του αυτοκινήτου σε αμιγώς ηλεκτρικό. Σύμφωνα με την e-Revolt αυτό κυμαίνεται από 12.000 έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της μπαταρίας που θέλει να τοποθετήσει ο ιδιοκτήτης. Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτά τα λεφτά, δεν διατίθεται στην αγορά κάποιο καινούργιο ηλεκτρικό μοντέλο.
Ο επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Εξέλιξης της e-Revolt, Ralf Schollenberger, αναφέρει ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τα καλοσυντηρημένα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Για αυτό και αποφάσισαν να εξελίξουν ένα Volkswagen Golf όγδοης γενιάς (2018), με σκοπό να δείξουν ότι μπορεί να αποκτήσει μια νέα καινούργια «ζωή». Όπως μπορείτε να δείτε, το Golf VII Variant που δέχθηκε την μετατροπή, φέρει αυτοκόλλητο που γράφει «Born as a diesel, converted to electric».
Στην θέση του κινητήρα εσωτερικής καύσης βρίσκουμε ένα πλαίσιο που έχει καταχωρηθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα) και φιλοξενεί τον ηλεκτροκινητήρα και τη μονάδα e-CAN.
Η μονάδα e-CAN αποτελεί το inteface μεταξύ του παλιού κινητήρα και του νέου ηλεκτρικού, στοιχείο που επιτρέπει την διατήρηση των συστημάτων υποβοήθησης του αυτοκινήτου χωρίς αλλαγές και μετατροπές.
Η συγκεκριμένη υλοποίηση δεν αφορά την έκδοση «παραγωγής» που σκοπεύει να φέρει στην αγορά η e-Revolt, καθώς υπάρχει ακόμα μια προσωρινή οθόνη αφής στο ταμπλό που παρουσιάζει τις λειτουργίες του ηλεκτρικού συστήματος.
Η έκδοση όμως παραγωγής θα φέρει ένα νέο σύστημα πολυμέσων που θα επιτρέπει την πρόσβαση σε δεδομένα όπως η αυτονομία ή ο έλεγχος φόρτισης της μπαταρίας. Επιπλέον, η e-Revolt υπόσχεται ενημερώσεις λογισμικού Over The Air (OTA), πλήρη συνδεσιμότητα και αμφίδρομη φόρτιση.
Ο ηλεκτροκινητήρας του πρωτότυπου έχει ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειάζονται αλλαγές στο σύστημα μετάδοσης ή τα φρένα. Εάν όμως το επιθυμεί ο υποψήφιος αγοραστής, τότε μπορεί να τοποθετηθεί ένα ισχυρότερο ηλεκτρομοτέρ και μεγαλύτερα φρένα, για ευνόητους λόγους.
Η μπαταρία που βρίσκεται στο πορτμπαγκάζ είναι της Webasto και έχει ωφέλιμη χωρητικότητα 28 kWh, αλλά όταν θα ξεκινήσει η ευρεία παραγωγή του πακέτου δεν θα τίθεται θέμα μείωσης του χώρου φόρτωσης. Ταυτόχρονα, δίνεται και η δυνατότητα επιλογής πακέτου μπαταριών τύπου LFP που έχει πιο μαζεμένες διαστάσεις, χωρητικότητα 35 έως 40 kWh και προσφέρει αυτονομία έως 250 χλμ.
Προς το παρόν, η e-Revolt δραστηριοποιείται μόνο στην γερμανική αγορά και οι μετατροπές πραγματοποιούνται από ανεξάρτητα συνεργεία με μηχανικούς εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους από τις Dekra και TUV.
Τα μοντέλα που μπορούν να δεχθούν τη μετατροπή είναι αυτά του Ομίλου VW που βασίζονται στην πλατφόρμα MQB, αλλά σύμφωνα με τους Γερμανούς δεν θα αργήσουν να πάρουν πιστοποίηση και για άλλα μοντέλα, άλλων κατασκευαστών.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αυτή η μετατροπή μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και σε αυτοκίνητα με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Σε αυτή την περίπτωση, ο οδηγός χρησιμοποιεί τη δεύτερη σχέση για την εκκίνηση και μπορεί να ανεβάσει σε τρίτη για να κινηθεί στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητα έως 150 χλμ./ώρα. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση κατεβάσματος σχέσης, το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης θα κάνει ανάκτηση ενέργειας.
Τέλος, για αυτούς που αναρωτιούνται για την αύξηση του βάρους ή την κατανομή του μετά την μετατροπή, θα πρέπει να πούμε ότι το ηλεκτρικό Golf της e-Revolt ζυγίζει μόλις 50 κιλά περισσότερα από το TDI, ενώ παράλληλα καλύπτεται και από δύο χρόνια εγγύηση.