Για δεύτερη φορά, τον Ιανουάριο του 2025, ο Donald Trump θα αναλάβει την εξουσία στις ΗΠΑ και μαζί τα ηνία μιας τεχνολογικής βιομηχανίας που έχει αλλάξει σημαντικά από τότε που ανέλαβε την πρώτη του θητεία το 2017. Η «περίοδος του μέλιτος» της τεχνολογικής βιομηχανίας με την αμερικανική κυβέρνηση έχει λήξει, και τόσο ο Trump όσο και ο διάδοχός του, ο Πρόεδρος Joe Biden, κράτησαν μια σκεπτικιστική στάση απέναντι στους επικεφαλής των τεχνολογικών εταιρειών, αν και για διαφορετικούς λόγους. Οι υπεύθυνοι για την επιβολή των κανόνων ανταγωνισμού ξεκίνησαν κάποιες από τις πρώτες μεγάλες ενέργειες κατά των τεχνολογικών μονοπωλίων μετά από δεκαετίες.
Πλέον, η τεχνολογική βιομηχανία έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία. Οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι κοίταξαν πίσω στα τελευταία οκτώ χρόνια της κριτικής εναντίον του τεχνολογικού τομέα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να παραμένουν όσο το δυνατόν πιο… αμέτοχοι —αν και ασκούν πίεση παρασκηνιακά. Ταυτόχρονα, ορισμένοι επέλεξαν να διακινδυνεύσουν το να είναι αρεστοί στον Trump — και φαίνεται πως αυτή η στρατηγική αποδίδει.
Ο CEO της Meta, Mark Zuckerberg, τον οποίο ο Trump έχει απειλήσει ευθέως με φυλάκιση, επαίνεσε την κίνηση του προέδρου μετά από μια απόπειρα δολοφονίας και διατηρεί καλές σχέσεις με Ρεπουμπλικανούς σχετικά με τις επιλογές της Meta στη διαχείριση περιεχομένου. Ο ιδρυτής της Amazon και ιδιοκτήτης της Washington Post, Jeff Bezos, απέσυρε άρθρο υπέρ της Kamala Harris από την εφημερίδα του. Και, φυσικά, ο CEO της Tesla και ιδιοκτήτης της X, Elon Musk, έχει γίνει ένας από τους βασικούς συμμάχους του Trump, εξασφαλίζοντας υπόσχεση ότι θα μπορέσει να διοικεί ένα «Υπουργείο Αποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης» (Department of Government Efficiency – DOGE). Ο Trump, από την άλλη, θα έχει περισσότερη εξουσία από ποτέ — έχει απομακρύνει πρώην υποστηρικτές που τον προέτρεπαν για αυτοσυγκράτηση κατά την πρώτη του θητεία, και βασικοί σύμμαχοί του έχουν εκτεταμένα σχέδια για αναθεώρηση της κρατικής διοίκησης.
Όλα αυτά δείχνουν ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια της πολιτικής στον τομέα της τεχνολογίας θα είναι απρόβλεπτα και ασταθή. Ωστόσο, ακόμα και αν ο Trump επιχειρήσει να επεκτείνει την εξουσία του, θα χρειαστεί τη στήριξη των δικαστηρίων και του Κογκρέσου.
Μια προεδρία Trump πιθανότατα θα οδηγήσει σε μιαλιγότερο περιορισμένη βιομηχανία AI. Ο Trump έχει υποσχεθεί να καταργήσει την εκτελεστική εντολή της κυβέρνησης Biden για την AI, η οποία καλούσε τις υπηρεσίες να δημιουργήσουν πρότυπα δοκιμών και μέτρα ασφαλείας για να αποτραπεί η χρήση της AI με διακριτικό τρόπο, όπως στην κατανομή στέγασης ή στη λήψη νομικών αποφάσεων. Ο Trump είχε προηγουμένως υπογράψει τη δική του εκτελεστική εντολή που αφορούσε την ασφάλεια και τα πρότυπα της AI, αλλά δεν αγγίζει την προκατάληψη. Η δεύτερη θητεία του Trump πιθανότατα θα θέσει σε χαμηλή προτεραιότητα τα μέτρα κατά των διακρίσεων στην AI και θα αποθαρρύνει τη χρήση του Νόμου για την Παραγωγική Άμυνα, που απαιτεί περισσότερη διαφάνεια, κάτι που οι συντηρητικοί χαρακτηρίζουν ως υπέρβαση της κυβέρνησης.
Η πολιτική για την AI είναι ένας τομέας όπου ο Elon Musk πιθανότατα θα επιδιώξει να ασκήσει επιρροή, υποθέτοντας ότι παραμένει σε καλές σχέσεις με τον Trump. Ο Musk διαχειρίζεται την xAI και έχει επικρίνει μεγάλους παίκτες, όπως η OpenAI — μια εταιρεία που συνίδρυσε, αλλά αργότερα αποστασιοποιήθηκε και μήνυσε. Ο Musk έχει υποστηρίξει μέτρα ασφαλείας για την AI, όπως το αμφιλεγόμενο SB 1047 της Καλιφόρνια που τελικά απορρίφθηκε, και είχε προηγουμένως υπογράψει αίτημα για μορατόριουμ στις σημαντικές εξελίξεις της AI για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, η έμφαση που δίνει στους υπαρξιακούς κινδύνους έχει επικριθεί από μερικούς ερευνητές AI ως περισπασμός από πιο άμεσους κινδύνους, όπως οι διακρίσεις.
Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα χειριστεί ο Donald Trump τα δύσκολα ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων που περιβάλλουν τη γενετική AI, όπως το ποια πληροφορία επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα για εκπαίδευση. Οι εκτελεστικοί διευθυντές του κλάδου της AI, όπως ο Musk, θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν τις απόψεις του Trump προς μια κατεύθυνση που θα τους είναι ευνοϊκή.
Η επερχόμενη θητεία του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ φέρνει σημαντικές αλλαγές στην τεχνολογική πολιτική. Η προσέγγισή του για τον ανταγωνισμό φαίνεται να εξαρτάται από προσωπικές προτιμήσεις, ενώ πιθανές αντιμονοπωλιακές κινήσεις μπορεί να αφορούν «μικρές» τεχνολογικές εταιρείες. Στο TikTok, αν και έχει δείξει μεταβαλλόμενη στάση, ο Trump δεν έχει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων. Σχετικά με την Κίνα, υπόσχεται σκληρά τιμολόγια που θα επηρεάσουν τις τιμές προϊόντων και την καθημερινή ζωή στις ΗΠΑ. Στο κομμάτι των επικοινωνιών, η πιθανότητα εγκατάλειψης της ουδετερότητας δικτύου είναι υψηλή, ενώ ο Musk μπορεί να επηρεάσει την πολιτική για την ευρυζωνική κάλυψη. Παράλληλα, η πολιτική για τα ηλεκτρικά οχήματα και τους ημιαγωγούς είναι αβέβαιη, με τις φοροαπαλλαγές για τα EV να μειώνονται. Τέλος, η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων αναμένει ελάφρυνση στη ρύθμιση, με στόχο να καταστεί οι ΗΠΑ «Bitcoin υπερδύναμη».