Η εταιρεία Clone Robotics, που εδρεύει στην Πολωνία και ειδικεύεται στη βιομιμητική ρομποτική, παρουσίασε τον πρώτο πλήρους κλίμακας ανθρωποειδές ρομπότ της, το Clone Alpha. Το ρομπότ αυτό ενσωματώνει συνθετικά όργανα, τεχνητούς μύες και ένα σκελετικό σύστημα που μιμείται την ανθρώπινη ανατομία, με στόχο να προωθήσει τα όρια της ανθρωποειδούς ρομποτικής.
Η εταιρεία επιδιώκει να αναπαράγει την ευχέρεια και τη δύναμη των βιολογικών όντων, μιμούμενη την ανθρώπινη ανατομία πριν ενεργοποιήσει την κίνηση, κάτι που διαφοροποιείται από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις στον σχεδιασμό ρομπότ. Στο επίκεντρο της λειτουργικότητας του Clone Alpha βρίσκεται η τεχνολογία Myofiber, μια ιδιόκτητη τεχνολογία τεχνητού μυός που παρουσιάστηκε το 2021. Αυτοί οι μυς, που λειτουργούν με νερό, συνδέονται σε ανατομικά ακριβή σημεία του σκελετού και μιμούνται χαρακτηριστικά των μυών των θυλαστικών, όπως η ταχεία απόκριση, η υψηλή δύναμη σύσπασης και η αποδοτικότητα στη χρήση ενέργειας.
Το ρομπότ διαθέτει έναν πλήρη ανθρώπινο σκελετό με 206 οστά, αρθρώσεις πλήρους κίνησης και 164 βαθμούς ελευθερίας στον άνω κορμό. Έχει επίσης ολοκληρωμένο νευρικό σύστημα με 70 αισθητήρες αδράνειας για ανατροφοδότηση από τις αρθρώσεις, 320 αισθητήρες πίεσης για παρακολούθηση της δύναμης των μυών και οπτική εισροή από τέσσερις κάμερες βάθους. Η επεξεργασία των δεδομένων γίνεται μέσω του GPU NVIDIA Jetson Thor που τρέχει το μοντέλο Cybernet της Clone. Το ρομπότ διαθέτει επίσης μια συμπαγή αντλία για την προσομοίωση της ανθρώπινης καρδιάς, που παρέχει υδραυλική πίεση για την ενεργοποίηση των μυών μέσω ενός καινοτόμου συστήματος Aquajet.
Παρά την εντυπωσιακή τεχνολογία και τις ρεαλιστικές κινήσεις του ρομπότ, η Clone Robotics δεν έχει ακόμα παρουσιάσει ένα πλήρως λειτουργικό Clone Alpha. Η μετάβαση από τα prototypes σε ολοκληρωμένα συστήματα θα δοκιμάσει την κλίμακα της προσέγγισης της. Με 279 προπαραγγελίες να είναι διαθέσιμες στον επίσημο ιστότοπο, η εταιρεία στοχεύει να εδραιώσει τη θέση της στην ανταγωνιστική αγορά ανθρωποειδών ρομπότ, προσφέροντας απαράμιλλη ρεαλιστικότητα και λειτουργικότητα στα τεχνητά όντα.