Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Πανεπιστήμιο Stanford ανέπτυξαν ένα ρομπότ χειρουργό, το οποίο μπορεί να εκτελεί ορισμένες ιατρικές διαδικασίες απλά παρακολουθώντας πώς τις πραγματοποιούν οι άνθρωποι, όπως αναφέρουν σε νέα τους έρευνα. Χρησιμοποιώντας το δημοφιλέςρομποτικό σύστημα da Vinci, το οποίο εφαρμόζεται συχνά σε μη επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις, οι ερευνητές μπόρεσαν να παρακάμψουν την ανάγκη προγραμματισμού κάθε μεμονωμένης κίνησης του ρομπότ. Αντ’ αυτού, χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται«μάθηση μέσω μίμησης» (imitation learning), η οποία επιτρέπει στο ρομπότ να αποκτήσει δεξιότητες απλά παρατηρώντας τις κινήσεις των ανθρώπων.
Η ερευνητική ομάδα κατέγραψε εκατοντάδες βίντεο από κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στους καρπούς των γιατρών και κατέγραψαν τρεις συγκεκριμένες διαδικασίες: το χειρισμό βελόνας, την ανύψωση ιστού και το ράψιμο. Στη συνέχεια, το AI μοντέλο «έμαθε» από τα δεδομένα, παρόμοια με τον τρόπο που τα μοντέλα όπως το ChatGPT μαθαίνουν από κείμενα. Το μοντέλο μετέτρεψε την κίνηση των χεριών και των εργαλείων σε μαθηματικά δεδομένα, ώστε να μπορεί να αναπαράγει τις τεχνικές αυτές χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα da Vinci.
Ο Axel Krieger, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Johns Hopkins, ανέφερε ότι το μοντέλο είναι τόσο «έξυπνο» που μαθαίνει πράγματα χωρίς να έχει διδαχθεί, όπως να σηκώσει τη βελόνα εάν αυτή πέσει, κάτι που οι ερευνητές δεν το δίδαξαν ρητά στο ρομπότ. Αν και η ιδέα ενός ρομπότ που εκτελεί περίπλοκες διαδικασίες μπορεί να φαίνεται τρομακτική, οι ερευνητές τονίζουν ότι η ακρίβεια των μηχανών μπορεί να αποτρέψει ιατρικά λάθη και να καταστήσει ορισμένες επεμβάσεις πιο ασφαλείς. Αυτό αφήνει περισσότερο χρόνο στους γιατρούς να επικεντρωθούν σε απρόβλεπτες επιπλοκές και σε πιο περίπλοκα μέρη της διαδικασίας που τα ρομπότ δεν μπορούν να διαχειριστούν ακόμα.
Στο μέλλον, οι ερευνητές σχεδιάζουν να δοκιμάσουν τη χρήση αυτής της τεχνικής για την εκπαίδευση AI σε πλήρεις χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτή η προσπάθεια ανήκει σε ένα γενικότερο πλαίσιο έρευνας για ρομποτική υποβοήθηση στον τομέα της υγείας, καθώς η ρομποτική τεχνολογία AI εισάγεται σταδιακά σε διάφορους τομείς της ιατρικής, συμπεριλαμβανομένων οδοντιατρικών επεμβάσεων χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη.