5G, AI, IoT, cloud computing, cybersecurity, fintech, έξυπνες πόλεις, satellite, robotics και άλλα πολλά, βρέθηκαν στο θεματικό «μενού» του πρόσφατου MWC Barcelona 2025. Συνεχίζοντας την παράδοση η διοργάνωση ως κορυφαία πλατφόρμα παρουσίασης τεχνολογικών εξελίξεων και ανταλλαγής απόψεων σε παγκόσμιο επίπεδο, συγκέντρωσε και φέτος τεχνολογικούς ηγέτες, φορείς χάραξης πολιτικής και τους επικεφαλείς της βιομηχανίας της κινητής τηλεφωνίας, ενώ η GSMA παρουσίασε στο πλαίσιο του MWC το ετήσιο Mobile Economy Report 2025, το οποίο αναδεικνύει κρίσιμες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της κινητής οικονομίας.
Στα βασικά ευρήματα αναφέρεται πως οι τεχνολογίες και οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας συνέβαλαν στο 5,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2024, που αντιστοιχεί σε οικονομική αξία 6,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι το 2030, το ποσοστό αυτό αναμένεται να φτάσει σχεδόν στα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 8,4% του ΑΕΠ, καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο επωφελούνται ολοένα και περισσότερο από τις βελτιώσεις στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα που φέρνει η αυξανόμενη υιοθέτηση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και των ψηφιακών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των 5G, IoT και τεχνητής νοημοσύνης.
Την ίδια στιγμή, οι κάθετοι τομείς της οικονομίας αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά. Μεταξύ 2024 και 2030, οι κυριότεροι ωφελημένοι θα περιλαμβάνουν τη μεταποίηση (25%), τις υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης (17%) και τη δημόσια διοίκηση (14%). Στο τέλος του 2024, το 58% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο μέσω κινητής τηλεφωνίας, αριθμός που αντιστοιχεί σε 4,7 δισ. χρήστες. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 5,5 δισεκατομμύρια χρήστες (64%) έως το 2030.
Επιπρόσθετα, οι συνδέσεις 5G παγκοσμίως ξεπέρασαν τα δύο δισεκατομμύρια στο τέλος του 2024 και θα αντιστοιχούν σε πάνω από το 57% των συνολικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας το 2030, ξεπερνώντας την υιοθέτηση του 4G έως το 2028.
Σύμφωνα με ευρήματα από μια άλλη έκθεση της GSMA, το 5G Standalone αναμένεται να οδηγήσει το 70% της συνολικής επιχειρηματικής επέκτασης εσόδων έως το 2030, αντιπροσωπεύοντας μια ευκαιρία ύψους 127 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό μπορεί να επιταχυνθεί με την αποκάλυψη νέων δυνατοτήτων του 5G μέσω της πρωτοβουλίας GSMA Open Gateway, χρησιμοποιώντας ανοιχτά API δικτύου.
Περίπου 72 όμιλοι τηλεπικοινωνιακών παρόχων, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% των παγκόσμιων συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, συμμετέχουν πλέον στην προαναφερθείσα πρωτοβουλία. Παράλληλα, αρκετές κορυφαίες εταιρείες από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροναυπηγικής ανακοίνωσαν τη στήριξή τους.
Στο μεταξύ, παραπάνω από φανερή ήταν η προσπάθεια της Ευρώπης για αύξηση του μεγέθους, της τεχνολογικής της ικανότητας και της ανεξαρτησίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή κυριαρχία στην πληροφορία και στη διαχείριση δεδομένων, σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο όπου οι κανόνες ξαναγράφονται. Μάλιστα, δεν έλειψαν συζητήσεις στις οποίες εκφράστηκε ανοιχτά η ικανοποίηση για τις πολιτικές Τραμπ, αφού, όπως φαίνεται, θα οδηγήσουν σε ευρωπαϊκή συσπείρωση, σε πολλούς τομείς.
Μακάρι, θα προσθέταμε εμείς, να ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε ότι «Beggars can’t be choosers». Επίσης, αφέθηκε να αιωρείται η συζήτηση ότι, σε περίπτωση αντιποίνων από την ΕΕ λόγω δασμών από τις ΗΠΑ, η Κομισιόν θα μπορούσε να στοχεύσει μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες. Αν και σε καμία περίπτωση οι Ευρωπαίοι δεν προωθούν τον απομονωτισμό, βλέπουν ξεκάθαρα ότι μόνο η ισχύς μπορεί να τους δώσει θέση στο παγκόσμιο στερέωμα, σε επίπεδο παραγωγής τεχνολογίας.
Κλείνοντας, το MWC25 επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον ρόλο του ως το κορυφαίο παγκόσμιο «ραντεβού» της τεχνολογίας, με εντυπωσιακή συμμετοχή και έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη και άλλες καινοτομίες. Άφησε μεγάλες υποσχέσεις για το 5G, το AI και την παγκόσμια συνδεσιμότητα, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια: οι υποδομές χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι παλεύουν να βρουν νέα μοντέλα εσόδων.