Friday, September 20, 2024
Home » Χωρίς Αδεία Άσκησης Επαγγέλματος έμειναν… αδειούχοι ηλεκτρολόγοι που συμμετείχαν στις εξετάσεις του ΓΕΡΗΕΤ

Χωρίς Αδεία Άσκησης Επαγγέλματος έμειναν… αδειούχοι ηλεκτρολόγοι που συμμετείχαν στις εξετάσεις του ΓΕΡΗΕΤ

0 comments

100 και πλέον επαγγελματίες εγκαταστάτες υποδομής εσωτερικής καλωδίωσης οικοδομών, που παρακάθισαν σε εξετάσεις που διενεργήθηκαν υπό την ευθύνη του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), έμειναν τελικά «απροβίβαστοι» και χωρίς άδεια άσκησης του επαγγέλματος, παρά το ότι εκτελούν εδώ και χρόνια τη συγκεκριμένη εργασία, νομότυπα.

Πρόκειται για αδειούχους ηλεκτρολόγους, που δραστηριοποιούνται στην τοποθέτηση τηλεφωνικών, διαδικτυακών γραμμών και γενικότερα με οτιδήποτε σχετίζεται με τις ενσύρματες τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις, οι οποίοι μέχρι σήμερα κατείχαν σχετική αδειοδότηση από τη CYTA, κατόπιν γραπτής εξέτασης. Σήμερα, το εν λόγω επάγγελμα βρίσκεται υπό τον εποπτεία του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), το όποιο προχώρησε στη θέσπιση κανονισμού πιστοποίησης, ζητώντας από τους εγκαταστάτες τηλεπικοινωνιών να παρακαθίσουν σε εξετάσεις εάν θέλουν να διατηρήσουν την αδειοδότησή τους.

Ως όριο επιτυχίας για τους συμμετέχοντες στις εν λόγω εξετάσεις (τόσο για το θεωρητικό όσο και για το πρακτικό μέρος), είχε τεθεί από το ΓΕΡΗΕΤ το πολύ «αυστηρό» ποσοστό του 75%. Η πρώτη ομάδα ηλεκτρολόγων που παρακάθισαν στις εξετάσεις, καταβάλλοντας μάλιστα και το «τσουχτερό» αντίτιμο της τάξης των 220 ευρώ που ζητούσε ο ΓΕΡΗΕΤ για τη συμμέτοχη τους, αριθμούσαν γύρω στα 120-130, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλοί εργαζόμενοι με πείρα δεκαετιών, ωστόσο το ποσοστό επιτυχίας περιορίστηκε μόλις στο 30%.

Έντονες αντιδράσεις από τον Σύνδεσμο Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα από τον Σύνδεσμο Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου, ο πρόεδρος του οποίου, Γιώργος Κυριάκου, σε σχετικές δηλώσεις του στην εφημερίδα «Αλήθεια», εξήγησε πως η διαμαρτυρία τους εστιάζεται στα ακόλουθα σημεία:

Ανήκουστα υψηλό

Στο ανήκουστα υψηλό, όπως το χαρακτήρισε, ποσοστό βάσης του 75%. Ο επικεφαλής του συνδέσμου σημείωσε πως σε άλλες σημαντικές εξετάσεις σχετικές με θέματα ασφάλειας και διαχείρισης ηλεκτρισμού, όπως για εργολήπτη ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και συντηρητή, το όριο επιτυχίες είναι στο 50%.

Στα 220 ευρώ η ταριφα για την εξέταση

Στο υψηλό ποσό χρέωσης, των 220 ευρώ, όσων παρακάθονται στις εξετάσεις, για το οποίο δεν τους δόθηκε πειστική απάντηση από το ΓΕΡΗΕΤ για το πώς τεκμηριώνεται. Όσοι δε εγκαταστάτες επικοινωνιών δεν επιτύχουν, για να έχουν δικαίωμα επαναληπτικής εξέτασης θα πρέπει να καταβάλουν άλλα 220 ευρώ. Ο Γιώργος Κυριάκου, ανέφερε και το παράδειγμα μελών του συνδέσμου που παρότι πήραν βαθμολογία 74%, κόπηκαν και πλέον αρνούνται να πληρώσουν άλλα τόσα χρήματα.

€80 ανά δύο χρόνια

Όσοι εγκαταστάτες τηλεπικοινωνιών πέρασαν τις εξετάσεις, κάθε δύο χρόνια θα πρέπει να πληρώνουν 80 ευρώ, όπως ενημερώθηκε προφορικά ο σύνδεσμος, με το αιτιολογικό ότι θα ελεγχθούν πόσες εργασίες διεκπεραίωσαν. Ο πρόεδρος του ΣΑΕΗΚ μίλησε για άλλη μια απαράδεκτη χρέωση για τους εργαζόμενους, για την οποία επίσης γνωστοποίησε τη διαφωνία του στον ΓΕΡΗΕΤ.

Ασάφειες και αντιφάσεις

Ιδιαίτερα έντονος παρουσιάστηκε ο Γιώργος Κυριάκου σχετικά με μια μεγάλη αντίφαση που διαπίστωσε και η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του ΓΕΡΗΕΤ, πως οι αποφάσεις του «αποσκοπούν στη διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ικανότητας μεταξύ των πιστοποιημένων εγκαταστατών», με «ένα αυστηρό πρότυπο που βοηθά στην εξασφάλιση της ποιότητας».

Ο πρόεδρος του ΣΑΕΗΚ διερωτήθηκε για ποιο λόγο δεν καλούνται σε εξετάσεις και οι μελετητές, οι οποίοι έχουν την πρώτιστη ευθύνη για μια εγκατάσταση. Έφερε δε το παράδειγμα ενός ηλεκτρολόγου μηχανικού που κόπηκε από την εξέταση για εγκαταστάτης τηλεπικοινωνιών αλλά μπορεί να εργαστεί ως μελετητής.

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων γνωστοποίησε στους αρμοδίους τη θέση του πως ο κανονισμός σχήματος πιστοποίησης είναι γεμάτος από ασάφειες, χρήζει βελτίωσης και αναθεώρησης.

Μεταξύ άλλων, ενώ αναφέρει πως άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να παρακαθήσουν στην εξέταση έχοντας διευκολύνσεις, τα αποκλείει από τυχόν επαναληπτική εξέταση. Δόθηκε επίσης στον ΓΕΡΗΕΤ σημείωμα, με διαπιστώσεις του συνδέσμου για λάθη, παραλείψεις και ασάφειες της διαδικασίας εξέτασης που πραγματοποιήθηκε.

Την ακύρωσαν

Αξίζει να σημειωθεί πως η δεύτερη φουρνιά των εγκαταστατών τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι είχαν δηλώσει συμμετοχή για να παρακαθήσουν στην εξέταση για πιστοποίησή τους, απέσυραν το ενδιαφέρον τους και ζήτησαν όπως τους επιστραφούν τα 220 ευρώ. Η αρνητική αυτή εξέλιξη οδηγεί εκατοντάδες επαγγελματίες του τομέα σε αδιέξοδο.

digitallife.com.cy

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More