Ερευνητές από το University College London δημιούργησαν το πιο λεπτό «σπαγγέτι» στον κόσμο, με νήματα αμύλου πάχους μόλις 372 νανόμετρα – τόσο μικρά που είναι αόρατα στο γυμνό μάτι και μικρότερα από ορισμένα μήκη κύματος φωτός. Αυτή η τεχνολογική καινοτομία, που δημοσιεύτηκε στο Nanoscale Advances, δεν έχει γαστρονομική εφαρμογή, αλλά θα μπορούσε να έχει σημαντική ιατρική χρήση.
Τανανοΐνες από άμυλο ενδέχεται να βρουν εφαρμογές σε επιδέσμους για την επούλωση τραυμάτων, παρέχοντας προστασία από βακτήρια και επιτρέποντας τη διαπερατότητα υγρασίας. Οι ερευνητές, για την παρασκευή των νανοϊνών, χρησιμοποίησαν απλό αλεύρι αντί για εξευγενισμένο άμυλο. Εφάρμοσαν την τεχνική της ηλεκτροέλξης (electrospinning), όπου ένα ηλεκτρικό φορτίο τραβά το μείγμα αλευριού και υγρού μέσα από μικροσκοπικές μεταλλικές οπές, παράγοντας εξαιρετικά λεπτά νήματα. Αυτή η διαδικασία θυμίζει τον τρόπο παραγωγής παραδοσιακού σπαγγέτι, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.
Παρότι είναι νωρίς για να αξιοποιηθεί αυτό το υλικό σε ιατρικές εφαρμογές, η έρευνα αποτελεί ένα βήμα προς τη δημιουργία βιώσιμων νανοϊνών από άμυλο. Όσο ενδιαφέρον κι αν ακούγεται η ιδέα για «αόρατα ζυμαρικά», οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το νανοσπαγγέτι δεν είναι κατάλληλο για μαγείρεμα, καθώς θα «μαγειρευόταν» σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, πριν προλάβει να βγει από την κατσαρόλα.
Η εργασία αυτή ανοίγει δρόμους για τη μελέτη βιοδιασπώμενων υλικών με δυνατότητες εφαρμογής στην ιατρική και την τεχνολογία, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της διασταύρωσης της επιστήμης με την καθημερινή ζωή, ακόμη και με δημιουργικούς τρόπους όπως η παραγωγή «σπαγγέτι» σε νανοκλίμακα.