Την έντονη αντίδραση της Google προκάλεσαν πληροφορίες ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε την πώληση του Chrome. H απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης έρχεται σε συνέχεια γνωμοδότησης του περασμένου Αυγούστου από τις αμερικανικές αρχές ότι η Google διεξάγει ουσιαστικά μονοπωλιακές πρακτικές διαδικτυακής αναζήτησης. Η απόφαση του περασμένου Αυγούστου άφηνε για το μέλλον το ποια ένδικα μέσα ή ποινές θα επιβαλλόντουσαν.
Η Google απάντησε ότι θα λειτουργήσει βλαπτικά για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις εάν αναγκαστεί να πουλήσει το Chrome, το οποίο είναι το πιο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης στον κόσμο.
Σημειώνεται ότι την είδηση για τις προθέσεις της αμερικανικής δικαιοσύνης δημοσίευσε το Bloomberg. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, σε μία τέτοια περίπτωση, η πώληση του Chrome εκτιμάται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν σχολίασε το ρεπορτάζ του Bloomberg αλλά η Google ξεκαθάρισε ότι είναι μια πρόταση στην οποία αντιτίθεται.
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να προωθεί μια ριζοσπαστική ατζέντα που ξεπερνά κατά πολύ τα νομικά ζητήματα σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε στέλεχος της Google.
Η Google θα κληθεί επίσης να θεσπίσει νέα μέτρα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, το λειτουργικό σύστημα Android και τη χρήση δεδομένων.
Η παρέμβαση της κυβέρνησης θα βλάψει τους καταναλωτές, τους προγραμματιστές και την αμερικανική τεχνολογική πρωτοπορία ακριβώς τη στιγμή που τη χρειάζεται περισσότερο», πρόσθεσε η κ. Μαλχόλαντ εκ μέρους της Google.
Το Chrome είναι το πιο πολυχρησιμοποιούμενο πρόγραμμα περιήγησης παγκοσμίως – με το πρόγραμμα παρακολούθησης επισκεψιμότητας Similarweb να τοποθετεί το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς του στο 64,61% τον Οκτώβριο.
Επιπλέον, η Google κατέχει σχεδόν το 90% του μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς στις μηχανές αναζήτησης.