Friday, November 15, 2024
Home » Πρόοδος της κινητής προς τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης παρά τα εμπόδια

Πρόοδος της κινητής προς τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης παρά τα εμπόδια

0 comments

Η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει να παίζει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών, αλλά οι σοβαρές προκλήσεις περιορίζουν τον ρυθμό προόδου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της GSMA για την πρόοδο του κλάδου στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs).

Η έκθεση «2024 Mobile Industry Impact Report: Sustainable Development Goals» διαπιστώνει ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει επιτύχει το 58% της δυνητικής συνεισφοράς του στους 17 στόχους, ποσοστό που έχει αυξηθεί από το 31% το 2015. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει μέχρι την προθεσμία του 2030.

Παρά το γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω κινητών από ποτέ άλλοτε, η ανάπτυξη επιβραδύνεται. Το 2023, 160 εκατομμύρια νέοι χρήστες απέκτησαν πρόσβαση στο mobile internet, ισοφαρίζοντας την αύξηση του 2022, αλλά υστερώντας σε σύγκριση με τις υψηλότερες αυξήσεις που καταγράφηκαν μεταξύ 2015 και 2021.

Η επέκταση της πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι κρίσιμη για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και την εξασφάλιση της ψηφιακής ένταξης, υποστηρίζοντας άμεσα τον Στόχο 9 (Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές).

Η επιβράδυνση της προόδου σε σχέση με τους SDGs παρατηρείται στο ευρύτερο πλαίσιο παγκόσμιων προκλήσεων, όπως οι συγκρούσεις και η οικονομική αστάθεια. Συνολικά, σχεδόν οι μισοί από τους στόχους παρουσιάζουν ελάχιστη ή μέτρια πρόοδο, ενώ πάνω από το ένα τρίτο των στόχων σημειώνουν οπισθοδρόμηση.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προτείνει έξι επενδυτικές «διαδρομές», συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής συνδεσιμότητας, η οποία είναι απαραίτητη για την υλοποίηση βιώσιμων και καινοτόμων λύσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των SDGs.

Όπως τονίζεται, η δυναμική της ψηφιακής συνδεσιμότητας είναι τεράστια – μια αύξηση 10% στη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 1-2,5%, να μειώσει τη φτώχεια και να βελτιώσει την ευημερία.

Από το 2015, έχουν επενδυθεί 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές 4G και 5G, με αποτέλεσμα να προστεθούν 5,1 δισεκατομμύρια συνδέσεις 4G και 1,6 δισεκατομμύρια συνδέσεις 5G. Αυτό έχει βελτιώσει τις ταχύτητες λήψης και την πρόσβαση σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και πληροφορίες υγείας.

Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, η «Κοινή Ατζέντα» των Ηνωμένων Εθνών καλεί για ένα Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο, με στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος, την εξασφάλιση ασφαλών διαδικτυακών χώρων και τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας. Ο ρόλος των ψηφιακών τεχνολογιών στην προώθηση των SDGs αποδεικνύεται από τα επιτεύγματα της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας.

Οι τεχνολογίες κινητής έχουν προωθήσει τον Στόχο 1 (Εξάλειψη της Φτώχειας), επηρεάζοντας 2,1 δισεκατομμύρια από τους φτωχότερους πληθυσμούς, με σχεδόν το μισό από αυτόν τον πληθυσμό να έχει πλέον πρόσβαση στο mobile internet – μια αύξηση 770 εκατομμυρίων από το 2015. Η κινητή τηλεφωνία λειτουργεί ως πλατφόρμα για πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες, αναζήτηση εργασίας και ενημέρωση για προϊόντα και υπηρεσίες, συμβάλλοντας έτσι στην έξοδο από τη φτώχεια.

Ο κλάδος συμβάλλει επίσης στον Στόχο 2 (Εξάλειψη της Πείνας) υποστηρίζοντας τη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών, τη διατροφική ενημέρωση και την ασφάλεια τροφίμων των νοικοκυριών, χάρη στην αυξημένη διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας σε αγροτικές περιοχές. Επιπλέον, οι Στόχοι 4 (Ποιοτική Εκπαίδευση), 6 (Καθαρό Νερό και Αποχέτευση) και 7 (Φθηνή και Καθαρή Ενέργεια) ενισχύονται από τη βιομηχανία, με την αυξανόμενη χρήση κινητών να βελτιώνει μια σειρά από υπηρεσίες σε αυτούς τους τομείς.

Η πιο σημαντική συνεισφορά της βιομηχανίας έχει γίνει στον Στόχο 9 (Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές), με την επέκταση της κάλυψης δικτύων και της πρόσβασης στο διαδίκτυο, με το 57% του παγκόσμιου πληθυσμού να χρησιμοποιεί πλέον το κινητό διαδίκτυο.

Αυτό με τη σειρά του ενισχύει τις κινητές υπηρεσίες, αυξάνοντας τον αντίκτυπο του κλάδου στον Στόχο 1 και στον Στόχο 8 (Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη) μέσω υπηρεσιών όπως το mobile banking και το e-money, που οδηγούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και αυξάνουν την παραγωγικότητα.

Ωστόσο, 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παραμένουν εκτός υπηρεσιών mobile internet, παρά το γεγονός ότι ζουν σε περιοχές με κάλυψη δικτύου. Αυτό το «χάσμα χρήσης» οφείλεται σε εμπόδια όπως η έλλειψη ψηφιακής γνώσης, η μη προσιτή τιμή συσκευών, οι ανησυχίες για την ασφάλεια και άλλους παράγοντες που επισημαίνονται στην εκστρατεία της GSMA «Breaking Barriers». Αυτοί οι αριθμοί, όπως αναφέρεται, μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με στοχευμένες ενέργειες προς την επίτευξη των SDGs.

Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και οι συνεργάτες τους αναπτύσσουν παγκοσμίως πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της παγκόσμιας συνδεσιμότητας. Η τελευταία έκθεση της GSMA αναδεικνύει τις προσπάθειες της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων επιλογών χρηματοδότησης συσκευών για την αύξηση της προσβασιμότητας –με την πρόσφατη έναρξη ενός Συνασπισμού Προσιτής Τιμής Συσκευών– την προώθηση ψηφιακών δεξιοτήτων και την εκπαίδευση για την προστασία των καταναλωτών και την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Επιπλέον, ο τομέας της κινητής τηλεφωνίας επενδύει σημαντικά στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση των δικτύων και τη μείωση των εκπομπών, ενώ παράλληλα ενισχύει τον αντίκτυπο στους SDGs. Ο κλάδος έχει δεσμευθεί στη χρήση της AI με υπευθυνότητα, ακολουθώντας τον οδικό χάρτη της GSMA για την υιοθέτηση βιώσιμων προσεγγίσεων στη τεχνολογία.

Διαβάστε επίσης: “Παρελθόν” τα κινητά στα σχολεία της Καλιφόρνια

digitallife.com.cy

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More