Εναρκτήρια συνάντηση για το Έργο «Εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Καταπολέμησης της Απάτης για την Προστασία των Οικονομικών Συμφερόντων της ΕΕ», πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας για την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Καταπολέμησης της Απάτης με στόχο την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Το έργο, που αναπτύχθηκε από κοινού από την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, επιλέχθηκε και χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) μέσω του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (ΜΤΥ), με τον ΟΟΣΑ ως τον επιλεγμένο ανάδοχο. Η συνεργασία αυτή αναδεικνύει την αξία της διασυνοριακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την ενίσχυση της οικονομικής διαφάνειας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν 15 βασικοί εμπλεκόμενοι φορείς, εκπροσωπώντας διαφορετικούς τομείς αρμοδιότητας και εμπειρίας στην πρόληψη της απάτης και τη διαχείριση των δημόσιων πόρων:
- Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας,
- Αστυνομία Κύπρου,
- Ελεγκτική Υπηρεσία,
- Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
- Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης,
- Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Υπουργείου Οικονομικών,
- Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (Υπουργείο Οικονομικών),
- Τμήμα Φορολογίας (Υπουργείο Οικονομικών),
- Τμήμα Τελωνείων (Υπουργείο Οικονομικών),
- Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Ταμείων (Υπουργείο Εσωτερικών),
- Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου,
- Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ),
- Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς,
- Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης,
- Ευρωπαία Εντεταλμένη Εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρέχουσες προκλήσεις στην καταπολέμηση της απάτης, όπως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι, οι αδυναμίες εσωτερικών συστημάτων ελέγχου που οδηγούν σε αυτούς τους κινδύνους, καθώς και τα απαραίτητα μέτρα μετριασμού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, στη ροή και ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και στις ανάγκες ανάπτυξης ικανοτήτων.
Στο πλαίσιο της αποστολής του στην Κύπρο, ο ΟΟΣΑ θα αξιολογήσει το υφιστάμενο πλαίσιο καταπολέμησης της απάτης και θα συνεργαστεί στενά με τους φορείς για τον εντοπισμό κενών και ευκαιριών βελτίωσης.