Monday, January 6, 2025
Home » Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι «απελπιστικά αργός και τεμπέλης» σε σχέση με το Wi-Fi

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι «απελπιστικά αργός και τεμπέλης» σε σχέση με το Wi-Fi

0 comments

Ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια αξιολόγησε την ταχύτητα της συνειδητής σκέψης εξετάζοντας δεδομένα για ανθρώπινες συμπεριφορές όπως η ανάγνωση, η γραφή και η επίλυση των κύβων του Ρούμπικ. Υπολόγισαν ότι οι άνθρωποι σκέφτονται με ρυθμό 10 bit ανά δευτερόλεπτο (Το bit είναι η βασική μονάδα πληροφορίας στους υπολογιστές, που αντιπροσωπεύει το μικρότερο δυνατό κομμάτι δεδομένων). Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται τις σκέψεις εκατομμύρια φορές πιο αργά από τον ρυθμό που μεταδίδονται οι πληροφορίες μέσω ασύρματων συνδέσεων στο διαδίκτυο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ωστόσο, παρατήρησαν ότι υπήρχε ένα «παράδοξο», καθώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις αισθητηριακές πληροφορίες από την όραση, την όσφρηση και τον θόρυβο πολύ πιο γρήγορα αλλά ο ίδιος ο ρυθμός της σκέψης παραμένει σχετικά αργός.

Αυτές οι αισθητηριακές πληροφορίες επεξεργάζονται με ρυθμό περίπου 100.000.000 φορές μεγαλύτερο από αυτόν της σκέψης, αλλά ο εγκέφαλος στη συνέχεια «φιλτράρει» τις σημαντικές πληροφορίες που απαιτούνται για τη λήψη αποφάσεων.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές στην εργασία τους με τίτλο «The Unbearable Slowness of Being» που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Neuron», ο εγκέφαλος μεταδίδει μόνο 10 bit πληροφοριών ανά δευτερόλεπτο. Ο αργός αυτός ρυθμός της συνειδητής σκέψης, μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν εξελικτικό μηχανισμό, καθώς είναι το βέλτιστο επίπεδο για να ληφθούν οι αποφάσεις για επιβίωση, όπως η εύρεση τροφής.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι ερευνητές «Αυτός ο αριθμός είναι γελοία μικρός σε σύγκριση με οποιοδήποτε ποσοστό πληροφόρησης που συναντάμε στην καθημερινή ζωή. Για παράδειγμα, αγχώνουμε όταν η ταχύτητα του οικιακού δικτύου wi-fi πέσει κάτω από 100 megabit ανά δευτερόλεπτο, γιατί αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την απόλαυση των streaming υπηρεσιών όπως το Netflix αλλά παρακολουθώντας μια ταινία ή σειρά ο εγκέφαλός μας δεν θα εξάγει ποτέ περισσότερα από 10 bit ανά δευτερόλεπτο αυτού του τεράστιου bitstream. Κάθε στιγμή, εξάγουμε μόλις 10 bits από το τρισεκατομμύριο που προσλαμβάνουν οι αισθήσεις μας και χρησιμοποιούμε αυτά τα 10 bits για να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας και να πάρουμε αποφάσεις. Αυτό εγείρει ένα παράδοξο: Τι κάνει ο εγκέφαλος για να φιλτράρει όλες αυτές τις πληροφορίες».

Η μελέτη αναφέρει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ικανός να επεξεργάζεται μόνο μία σκέψη τη φορά, ενώ τα αισθητηριακά μας συστήματα – και οι υπολογιστές – επεξεργάζονται χιλιάδες bits πληροφοριών ταυτόχρονα. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό είναι ένα «αίνιγμα» καθώς από ορισμένες απόψεις μας κρατά πίσω – για παράδειγμα, ένας σκακιστής που σκέφτεται τις μελλοντικές κινήσεις μπορεί να εξερευνήσει μόνο μία πιθανή ακολουθία τη φορά και όχι πολλές ταυτόχρονα.

Ωστόσο, η μελέτη προτείνει ότι έτσι εξελίχθηκε ο εγκέφαλός μας. Τα πρώτα πλάσματα με νευρικό σύστημα χρησιμοποιούσαν τον εγκέφαλό τους κυρίως για πλοήγηση, για να κινηθούν προς την τροφή και να ξεφύγουν από τα αρπακτικά. Επομένως, εάν ο εγκέφαλός μας εξελίχτηκε από αυτά τα απλά συστήματα για να ακολουθήσει μονοπάτια, θα ήταν λογικό να μπορούμε να ακολουθούμε μόνο ένα «μονοπάτι» σκέψης κάθε φορά.

Διαβάστε επίσης: Smartphone με δυνατότητες GenAI θα επιλέγουν 6 στους 10 καταναλωτές το 2025

digitallife.com.cy

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00