Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Λάρνακας από τις 15 έως τις 19 Ιουλίου 2024. Το εργαστήριο έφερε σε επαφή τους συμμετέχοντες με επαγγελματίες από διάφορους τομείς στην Κύπρο για την αντιμετώπιση ζητημάτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και του ψηφιακού αλφαβητισμού.
Η πρώτη ημέρα περιελάμβανε μια σειρά από παρουσιάσεις και διαδραστικές συνεδρίες που επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη θυματοποίηση στο διαδίκτυο, καθώς και στη διαδικτυακή απάτη και τις στρατηγικές προστασίας, με επικεφαλής τον Δρ Ραφαήλ Σοφοκλέους από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Η Δρ Άντρια Προκοπίου από το Πανεπιστήμιο του Lancashire Cyprus, η Αλτάνη Μπατουδάκη από την ADACOM Ltd, ο Βασίλης Σίκκης από την QSecure Ltd και ο Κώστας Σενέκκης από το International Cybersecurity Institute παρείχαν τις επαγγελματικές τους γνώσεις με παρουσιάσεις σχετικά με το μίσος λόγω φύλου στο metaverse, τον αντίκτυπο της κυβερνοασφάλειας στην κουλτούρα οργανισμών, μια ματιά στο επάγγελμα του hacking και γνώσεις σχετικά με την κοινωνική μηχανική.
Τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης η Δρ Γιάννα Δανίδου από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία της κυβερνοασφάλειας. Σε εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε παρουσιάστηκαν διάφορες πρακτικές μέσω του έργου OnSafe Erasmus+ που επικεντρώνεται στους διαδικτυακούς σεξουαλικούς κινδύνους και απειλές και του έργου CybARverse Erasmus+, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογίες (AR/VR) για την κατάρτιση σε θέματα κυβερνοασφάλειας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ).
Στην εκδήλωση συμμετείχαν συνολικά 14 νέοι και εργαζόμενοι στον τομέα της νεολαίας από την Κύπρο, τη Λιθουανία και την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο Digital Futures, στοχεύει στην ενίσχυση του ψηφιακού αλφαβητισμού και της ευαισθητοποίησης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας μέσω μιας σειράς εκπαιδευτικών εργαστηρίων και συνεργατικών προσπαθειών μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων. Το έργο φέρνει σε επαφή εμπειρογνώμονες και ενδιαφερόμενους φορείς για την ανταλλαγή γνώσεων, την ανάπτυξη στρατηγικών και την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της ψηφιακής εκπαίδευσης.
Επικεφαλής του έργου είναι ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής και οι ακόλουθοι οργανισμοί συμμετέχουν στην κοινοπραξία του έργου: Asociacija IVAIGO από τη Λιθουανία, Asociatia STEM4RO από τη Ρουμανία και η Startup Greece από την Ελλάδα.