Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ηγείται της υιοθέτησης της genAI, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που ανατέθηκε από την SAS και πραγματοποιήθηκε από την Coleman Parkes Research. Η μελέτη αυτή, η οποία επικεντρώθηκε σε ανώτερα στελέχη υπεύθυνα για στρατηγικές αποφάσεις στη generative τεχνητή νοημοσύνη και στα analytics, αποκαλύπτει ότι οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες κινούνται ταχύτερα από άλλους κλάδους στην ενσωμάτωση αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας στις λειτουργίες τους.
Η έρευνα διεξήχθη το 2023 και περιέλαβε 1.600 υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε στρατηγική και ανάλυση δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, εξετάζοντας τα σχέδια ανάπτυξης της genAI, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί κατά την υιοθέτηση της τεχνολογίας και τις κύριες περιοχές επενδύσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 70% των telcos χρησιμοποιεί ήδη Generative AI, είτε μέσω πλήρους υλοποίησης, είτε μέσω δοκιμών σε τμήματα όπως το μάρκετινγκ, οι πωλήσεις και η πληροφορική. Επιπλέον, το 29% των telcos σκοπεύει να αναπτύξει Generative AI σε επίπεδο επιχείρησης, δηλαδή σε πολλαπλά τμήματα ταυτόχρονα.
Συγκριτικά με άλλους κλάδους, οι τηλεπικοινωνίες προηγούνται στην υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας. Ο μέσος όρος των βιομηχανιών που έχουν εφαρμόσει μερικώς ή πλήρως την Generative AI ανέρχεται στο 54%. Στον αντίποδα, οι αμέσως επόμενοι σημαντικότεροι χρήστες της είναι οι εταιρείες λιανικής, με 66%, και οι τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, με 60%. Η γενική αυτή διαφορά αντανακλά την πρόοδο και την ταχύτητα με την οποία οι τηλεπικοινωνίες προσαρμόζονται στις νέες τεχνολογίες, επιδιώκοντας να βελτιώσουν τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες τους.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που αναδεικνύει την προτίμηση των εταιρειών τηλεπικοινωνιών για την genAI είναι η χρήση μοντέλων μεγάλης κλίμακας γλώσσας (LLMs) ανοιχτού κώδικα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 38% των οργανισμών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών υιοθετεί τέτοιου είδους μοντέλα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 29% σε άλλες βιομηχανίες. Τα μοντέλα αυτά επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένες τεχνικές ανάλυσης και αυτοματισμού, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των επιχειρηματικών διαδικασιών.
Η προοπτική περαιτέρω επενδύσεων στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη είναι εξίσου εντυπωσιακή. Το 89% των εταιρειών τηλεπικοινωνιών σχεδιάζει να επενδύσει στην Generative AI κατά το επόμενο οικονομικό έτος, ισοβαθμώντας με τον ασφαλιστικό τομέα. Αυτή η σταθερή δέσμευση δείχνει πως οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν αρκούνται στην απλή υιοθέτηση της τεχνολογίας, αλλά στοχεύουν στην πλήρη αξιοποίησή της για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής τους θέσης και την ενίσχυση της εμπειρίας του πελάτη.
Παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η genAI, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αντιμετωπίζουν και σοβαρές προκλήσεις. Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 83% των ερωτηθέντων ανησυχούν για την ιδιωτικότητα των δεδομένων και το 80% για την ασφάλεια. Η τεχνητή νοημοσύνη, με την ικανότητά της να διαχειρίζεται μεγάλες ποσότητες δεδομένων και να δημιουργεί εξατομικευμένες αλληλεπιδράσεις με τους καταναλωτές, εγείρει ζητήματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη προσοχή. Επίσης, το 60% των συμμετεχόντων αναφέρθηκε στις ηθικές επιπτώσεις που συνοδεύουν την εφαρμογή της AI, ενώ το 54% ανέδειξε την έλλειψη εξειδικευμένων δεξιοτήτων εντός των εταιρειών.
Αυτές οι ανησυχίες δεν περιορίζονται μόνο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Σχεδόν παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται και σε άλλους κλάδους, όπως οι τράπεζες και ο δημόσιος τομέας, όπου η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των δεδομένων αποτελούν επίσης βασικούς προβληματισμούς. Για παράδειγμα, το 74% των στελεχών στον τραπεζικό τομέα εκφράζει ανησυχίες για την ιδιωτικότητα των δεδομένων, ενώ το 71% στον δημόσιο τομέα επικεντρώνεται στην ασφάλεια των δεδομένων.
Η Mari Nilsson Björkman, επικεφαλής του τομέα Τηλεπικοινωνιών για τη SAS στη Βόρεια Ευρώπη, δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται στην αιχμή της χρήσης και εφαρμογής της Generative AI. Σύμφωνα με την ίδια, τα ανώτερα στελέχη αναγνωρίζουν τα σημαντικά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας, καθώς και τη δυνατότητά της να μετασχηματίσει τις λειτουργίες των επιχειρήσεων. Περίπου ένας στους τρεις οργανισμούς σκοπεύει να υιοθετήσει την τεχνολογία αυτή σε ολόκληρη την επιχείρηση, κάτι που δείχνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στον ρόλο της AI στην ενίσχυση της στρατηγικής των επιχειρήσεων.
Η Generative AI ανοίγει επίσης νέες δυνατότητες για την καλύτερη αλληλεπίδραση με τους πελάτες, προσφέροντας εξατομικευμένες εμπειρίες που ενισχύουν την εμπλοκή τους. Παράλληλα, επιτρέπει στις εταιρείες να χρησιμοποιούν πιο ακριβείς προβλεπτικές αναλύσεις, που με τη σειρά τους βελτιώνουν τη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, όπως επεσήμανε η Björkman, οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στους κινδύνους που συνοδεύουν τη χρήση της AI, ιδίως όσον αφορά στην προστασία των δεδομένων. Μέσω της προτεραιοποίησης της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των δεδομένων, οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τη δύναμη της τεχνολογίας αυτής για τη βελτίωση των λειτουργιών τους και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.
Η μελέτη της SAS παρέχει επίσης μια σειρά από συστάσεις για την επιτυχή υλοποίηση της Generative AI. Αυτές περιλαμβάνουν τη στρατηγική ανάπτυξη, την ολοκληρωμένη διακυβέρνηση, την τεχνολογική ενσωμάτωση και την καθοδήγηση από ειδικούς. Αυτές οι προτάσεις είναι κρίσιμες για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν ότι οι προκλήσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.