Tuesday, October 8, 2024
Home » Νόμπελ Φυσικής: Βραβεύονται δύο επιστήμονες που έθεσαν τις βάσεις για τη μηχανική μάθηση με τεχνητά νευρωνικά δίκτυα

Νόμπελ Φυσικής: Βραβεύονται δύο επιστήμονες που έθεσαν τις βάσεις για τη μηχανική μάθηση με τεχνητά νευρωνικά δίκτυα

0 comments

Στους καθηγητές Τζον Χόπφιλντ του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και Τζέφρι Χίντον του Πανεπιστημίου του Τορόντο, απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2024. Όπως ανακοίνωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία οι καθηγητές βραβεύτηκαν για θεμελιώδεις ανακαλύψεις και εφευρέσεις που επιτρέπουν τη μηχανική μάθηση με τεχνητά νευρωνικά δίκτυα».

Υπενθυμίζεται ότι ο βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορώνων (1,1 εκατ. δολάρια), το οποίο θα μοιραστούν οι δύο νικητές.

Ο Τζον Χόπφιλντ εφηύρε ένα δίκτυο που χρησιμοποιεί μια μέθοδο αποθήκευσης και αναδημιουργίας μοτίβων. Το δίκτυο Hopfield χρησιμοποιεί τη φυσική που περιγράφει τα χαρακτηριστικά ενός υλικού λόγω του ατομικού του σπιν, μια ιδιότητα που κάνει κάθε άτομο ένα μικροσκοπικό μαγνήτη. Το δίκτυο στο σύνολό του περιγράφεται με τρόπο ισοδύναμο με την ενέργεια στο σύστημα περιστροφής που βρίσκεται στη φυσική και εκπαιδεύεται με την εύρεση τιμών για τις συνδέσεις μεταξύ των κόμβων, έτσι ώστε οι αποθηκευμένες εικόνες να έχουν χαμηλή ενέργεια. Όταν το δίκτυο Hopfield τροφοδοτείται με μια παραμορφωμένη ή ημιτελή εικόνα, λειτουργεί μεθοδικά μέσω των κόμβων και ενημερώνει τις τιμές τους έτσι ώστε η ενέργεια του δικτύου να πέφτει. Το δίκτυο έτσι λειτουργεί σταδιακά για να βρει την αποθηκευμένη εικόνα που μοιάζει περισσότερο με την ατελή με την οποία τροφοδοτήθηκε.

Ο Τζέφρι Χίντον χρησιμοποίησε το δίκτυο Hopfield ως βάση για ένα νέο δίκτυο που χρησιμοποιεί μια διαφορετική μέθοδο: τη μηχανή Boltzmann. Αυτό μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει χαρακτηριστικά στοιχεία σε έναν δεδομένο τύπο δεδομένων. Ο Χίντον χρησιμοποίησε εργαλεία από τη στατιστική φυσική, την επιστήμη των συστημάτων που δημιουργήθηκαν από πολλά παρόμοια στοιχεία. Το μηχάνημα εκπαιδεύεται τροφοδοτώντας του παραδείγματα που είναι πολύ πιθανό να προκύψουν όταν το μηχάνημα λειτουργεί. Το μηχάνημα Boltzmann μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταξινόμηση εικόνων ή τη δημιουργία νέων παραδειγμάτων του τύπου μοτίβου στο οποίο εκπαιδεύτηκε. Ο Χίντον έχει βασιστεί σε αυτό το έργο, συμβάλλοντας στην έναρξη της τρέχουσας εκρηκτικής ανάπτυξης της μηχανικής μάθησης.

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία τη Δευτέρα απένειμε «Το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής 2024 από κοινού στους Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν «για την ανακάλυψη του μικροRNA και τον ρόλο του στη γονιδιακή ρύθμιση των γονιδίων μετά τη μεταγραφή», αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα των Βραβείων Νόμπελ.

Διαβάστε επίσης: Ιστορική ανακοίνωση Elon Musk: Γεγονός η πρώτη εμφύτευση τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο

digitallife.com.cy

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More