Friday, September 20, 2024
Home » Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η πρώτη εθνική άσκηση κυβερνοασφάλειας CyberCyprus 2024

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η πρώτη εθνική άσκηση κυβερνοασφάλειας CyberCyprus 2024

0 comments

Σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της χώρας απέναντι στις κυβερνοαπειλές που βαίνουν αυξανόμενες, αποτέλεσε η πρώτη εθνική άσκηση κυβερνοασφάλειας της Κύπρου, που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στις 18 Σεπτεμβρίου 2024. Με την χαρακτηριστική ονομασία CyberCyprus2024, η όλη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ υποστηρίχθηκε πλήρως από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), μέσω του προγράμματος Support Action της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της Άσκησης και Ρόλος των Συμμετεχόντων

Η CyberCyprus 2024 επικεντρώθηκε στην προσομοίωση κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των μεταφορών. Οι συμμετέχοντες οργανισμοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά σε πραγματικό χρόνο, επιδιώκοντας την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων, ημικρατικών και ιδιωτικών φορέων, καθώς και την αποτελεσματική δοκιμή των διαδικασιών τους. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, αξιολογήθηκαν οι αντιδράσεις σε συμβάντα που σχετίζονταν με την επικοινωνία, τη διαχείριση κρίσεων και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των οργανισμών, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία τους σε καταστάσεις κρίσης.

Οι 4 Βασικοί Στόχοι της άσκησης

  1. Βελτίωση της Κατανόησης των Απειλών Λυτρισμικού (Ransomware): Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν σε βάθος τις απειλές τύπου ransomware, αυξάνοντας την ικανότητά τους να εντοπίζουν και να αντιδρούν άμεσα σε τέτοιου είδους επιθέσεις.
  2. Ενίσχυση της Διαδικασίας Αντιμετώπισης Περιστατικών στον Κυβερνοχώρο: Κατά τη διάρκεια της άσκησης, δοκιμάστηκαν οι διαδικασίες για τη διαχείριση κρίσεων και περιστατικών στον κυβερνοχώρο, με στόχο τη βελτίωση των επιχειρησιακών τυποποιημένων διαδικασιών.
  3. Ενίσχυση της Συνεργασίας Μεταξύ Οργανισμών: Η άσκηση ανέδειξε και έδωσε έμφαση στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, καθώς η κυβερνοασφάλεια απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους τομείς.
  4. Αξιολόγηση της Ανάγκης για Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κυβερνοκρίσεων: Μέσω της άσκησης, αναγνωρίστηκε η ανάγκη για ένα βελτιωμένο Εθνικό Σχέδιο, το οποίο θα συντονίζει την εθνική αντίδραση σε κυβερνοαπειλές μεγάλης κλίμακας.

Ισχυρά θεμέλια για τη συνεχή εξέλιξη των διαδικασιών και ικανοτήτων κυβερνοασφάλειας στην Κύπρο

Η CyberCyprus 2024 θέτει ισχυρά θεμέλια για τη συνεχή εξέλιξη των διαδικασιών και ικανοτήτων κυβερνοασφάλειας στην Κύπρο. Η επιτυχία της άσκησης αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ετοιμότητα των συμμετεχόντων οργανισμών, ενώ τα διδάγματα που αποκομίστηκαν θα αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση των ικανοτήτων διαχείρισης μεγάλων κυβερνοεπιθέσεων. Οι προτάσεις και οι βελτιώσεις που προέκυψαν από την αξιολόγηση της άσκησης θα ενσωματωθούν σε μελλοντικές πρωτοβουλίες και στρατηγικά σχέδια, με κύριο στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

CyberCyprusCyberCyprus

digitallife.com.cy

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More