Wednesday, December 25, 2024
Home » Λογισμικό «κατασκοπεύει» τις συνομιλίες στα κινητά μας με στόχο τις στοχευμένες διαφημίσεις

Λογισμικό «κατασκοπεύει» τις συνομιλίες στα κινητά μας με στόχο τις στοχευμένες διαφημίσεις

0 comments

Μια νέα διαρροή που είδε το φως της δημοσιότητας προερχόμενη από την Cox Media Group (CMG), εταιρεία μετάδοσης άμεσου μάρκετινγκ και ψηφιακών μέσων που είναι εμπορικός συνεργάτης της Meta (Facebook, Instagram), της Amazon και της Google, όχι μόνο επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι ορισμένες εφαρμογές που χρησιμοποιούμε στα κινητά μας τηλέφωνα είναι σε θέση να καταγράφουν τις συνομιλίες μας, αλλά επιπρόσθετα αποκαλύπτει και ορισμένα από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την κατασκοπία… των κατόχων κινητών τηλεφώνων.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος 404 Media και με βάση έγγραφα που διέρρευσαν στους ρεπόρτερ του, η CMG ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί ένα νέου τύπου λογισμικό Active-Listening (ενεργή ακρόαση) το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να “λαμβάνει δεδομένα πρόθεσης σε πραγματικό χρόνο ακούγοντας τις συνομιλίες μας στο κινητό. Οι διαφημιστές μπορούν να συνδυάσουν αυτά τα φωνητικά δεδομένα με τα δεδομένα συμπεριφοράς για να στοχεύσουν τους καταναλωτές με κατάλληλες διαφημίσεις”.

Η CMG μάλιστα θεώρησε ότι οι εταιρείες Facebook, Google και Amazon θα μπορούσαν να γίνουν πελάτες της εν λόγω υπηρεσίας.

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, το λογισμικό Active-Listening μπορεί να ενσωματωθεί τόσο σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων (και στα Android και στα iPhones) αλλά και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές όπως οι οικιακοί ψηφιακοί βοηθοί (Alexa κ.α.) ή οι έξυπνες τηλεοράσεις και γενικότερα όσες συσκευές διαθέτουν μικρόφωνα και είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο.

Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης ότι το λογισμικό αυτό διατηρεί μόνιμα ενεργή τη λειτουργία ακρόασης και καταγραφής όσων λέμε σε μια συσκευή, δηλαδή δεν ενεργοποιείται μόνο όταν χρησιμοποιούμε τη συσκευή στην οποία είναι εγκατεστημένο το λογισμικό αλλά καταγράφει και μεταδίδει ότι λέμε συνέχεια.

Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτή την παραβίαση των προσωπικών μας δεδομένων συνήθως έχουμε συμβάλει εμείς επιτρέποντας την καταγραφή και παράδοση των συνομιλιών μας σε διαφημιστικές εταιρείες ή άλλες εταιρείες. Η χρήση των smartphones συνοδεύεται από πάρα πολλές εφαρμογές η κάθε μια εκ των οποίων όταν κάποιος αποφασίζει να την τοποθετήσει στη συσκευή του ζητά την αποδοχή του χρήστη στις επιμέρους λειτουργίες της.

Ο χρήστης μιας εφαρμογής καλείται λοιπόν να ξοδέψει αρκετό χρόνο για να εξετάσει προσεκτικά κάθε ένα από τα πολλά αιτήματα αποδοχής που του εμφανίζονται σε κάθε εφαρμογή. Κατά βάση οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων συμφωνούν γρήγορα με όλα τα αιτήματα αποδοχής μιας εφαρμογής μέσα στις οποίες είναι σε ορισμένες περιπτώσεις και η ενεργοποίηση του μικροφώνου της συσκευής και η καταγραφή των συνομιλιών. Η αποδοχή αυτή αποτελεί μία νομική ασπίδα των εταιρειών για την όλη διαδικασία καταγραφής και χρήσης των προσωπικών μας δεδομένων και θα πρέπει κάποιος να αποφασίσει να ξοδέψει πολύ χρόνο και χρήμα για να κινηθεί δικαστικά εναντίον μιας εταιρείας για αυτό το ζήτημα.

Τι θα πρέπει να κάνουμε για να προστατευθούμε

Αυτό που λένε οι ειδικοί ότι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε είναι πρώτον να διαγράψουμε όσες εφαρμογές έχουμε τοποθετήσει στα κινητά μας τηλέφωνα αλλά δεν χρησιμοποιούμε και στη συνέχεια να ανοίξουμε εκείνες που θα αποφασίσουμε να διατηρήσουμε στη συσκευή μας και να απενεργοποιήσουμε σε αυτές τη χρήση του μικροφώνου.

Διαβάστε επίσης: Δεν διαπιστώνεται καμία σχέση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του καρκίνου του εγκεφάλου

digitallife.com.cy

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00