Tuesday, November 5, 2024
Home » Κύπρος: ανάμεσα στις χώρες με την πιο ισχυρή δέσμευση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Κύπρος: ανάμεσα στις χώρες με την πιο ισχυρή δέσμευση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

0 comments

Στο Επίπεδο 1 (T1), το οποίο αντιπροσωπεύει τις χώρες που λειτουργούν ως «πρότυπα» (Role-modelling), με την πιο ισχυρή δέσμευση και υλοποίηση σε 5 βασικούς πυλώνες της κυβερνοασφάλειας (νομικές, τεχνικές, οργανωτικές, ανάπτυξης ικανοτήτων και συνεργασίας) βρίσκεται η Κύπρος, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Global Cybersecurity Index (GCI) 2024 της ITU.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται χώρες όπως το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και πολλές άλλες που ξεχωρίζουν για τις νομικές, τεχνικές, οργανωτικές και συνεργατικές δομές τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Στο Επίπεδο 2 (T2), το οποίο αφορά χώρες που «προοδεύουν» (Advancing), κατατάσσονται χώρες όπως η Αλβανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία και άλλες. Αυτές οι χώρες έχουν αναπτύξει σημαντικά τις δυνατότητες τους, αλλά έχουν ακόμα περιθώρια για περαιτέρω πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς κυβερνοασφάλειας.

Στο Επίπεδο 3 (T3), που περιγράφεται ως (Establishing), περιλαμβάνονται χώρες όπως η Βουλγαρία, η Λετονία, η Ουκρανία και άλλες. Αυτές οι χώρες βρίσκονται στη φάση της οικοδόμησης των βασικών δομών και των στρατηγικών τους για την κυβερνοασφάλεια.

Στο Επίπεδο 4 (T4), το οποίο αντιπροσωπεύει χώρες που «Εξελίσσονται» (Evolving), κατατάσσονται χώρες όπως η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Λιχτενστάιν και το Σαν Μαρίνο. Αυτές οι χώρες σημειώνουν πρόοδο, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται ουσιαστική ενίσχυση των προσπαθειών τους.

Τέλος, στο Επίπεδο 5 (T5), το οποίο αφορά χώρες που βρίσκονται στη φάση της «Οικοδόμησης» (Building), βρίσκεται το Βατικανό, που έχει μόλις ξεκινήσει να αναπτύσσει τις στρατηγικές του στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Δείκτης Κυβερνοασφάλειας (GCI) αξιολογεί τη δέσμευση των χωρών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε παγκόσμιο επίπεδο – για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία και τις διαφορετικές διαστάσεις του ζητήματος. Καθώς η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής, που καλύπτει πολλούς κλάδους και διάφορους τομείς, το επίπεδο ανάπτυξης ή δέσμευσης κάθε χώρας αξιολογείται σε πέντε πυλώνες – (i) νομικά μέτρα, (ii) τεχνικά μέτρα, (iii) οργανωτικά μέτρα, (iv) ανάπτυξη ικανοτήτων και (v) συνεργασία – και στη συνέχεια συγκεντρώνεται σε μια συνολική βαθμολογία.

Διαβάστε επίσης: Θωρακίζοντας τους νέους στον ψηφιακό κόσμο: γνώσεις Κυβερνοασφάλειας… από το σχολείο

digitallife.com.cy

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More