Friday, September 20, 2024
Home » Ιαπωνία: κατασκευάζει τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή στον κόσμο

Ιαπωνία: κατασκευάζει τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή στον κόσμο

0 comments

Την κατασκευή του πρώτου υπερυπολογιστή «τάξης Ζήτα» (zeta-class) που θα είναι το ισχυρότερο/ταχύτερο υπολογιστικό σύστημα στον κόσμο, ανακοίνωσε η Ιαπωνία.

Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της κατασκευής του υπολογιστή εκτιμάται από τους επιτελείς του έργου σε δώδεκα περίπου μήνες και μόλις λειτουργήσει πλήρως υποστηρίζουν ότι θα είναι χίλιες φορές ταχύτερος από τους πιο ισχυρούς σημερινούς υπερυπολογιστές.

Το κόστος κατασκευής του νέου αυτόυ υπολογιστικου σύστηματος που αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το 2030 αναμένεται να φτάσει τα 750 εκατομμύρια δολάρια, και θα βοηθήσει την Ιαπωνία να συμβαδίσει με το ρυθμό ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα σχέδια για το νέο υπερυπολογιστή αποκαλύπτουν ότι ο υπερυπολογιστής θα μπορούσε να φτάσει ταχύτητες σε κλίμακα zetaFLOPS, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Πώς μετρούνται οι επιδόσεις

Υπενθυμίζεται ότι οι πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο (FLOPS) χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του πόσο γρήγορα οι υπολογιστές μπορούν να λύσουν προβλήματα, όπου μια πράξη κινητής υποδιαστολής αντιστοιχεί σε ένα μεμονωμένο υπολογισμό.

Ένας υπερυπολογιστής για παράδειγμα με ταχύτητα 1 zetaFLOPS θα μπορούσε να κάνει ποσότητα υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο η οποία αντιστοιχεί σε ένα αριθμό υπολογισμών 22 ψηφίων (1 ακολουθούμενο από 21 μηδενικά) υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.

Σημειώνεται ότι οι σημερινοί πιο ισχυροί υπερυπολογιστές μόλις έσπασαν το φράγμα του exaFLOPS, που σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν υπολογισμούς 19 ψηφίων (1 ακολουθούμενο από 18 μηδενικά) ανά δευτερόλεπτο.

Ο νέος αυτός υπερυπολογιστής προβάλλεται ως ο διάδοχος του ιαπωνικού υπερυπολογιστή Fugaku (0,44 exaFLOPS), ο οποίος προηγουμένως κατείχε τον τίτλο του ταχύτερου υπερυπολογιστή στον κόσμο έως ότου εκθρονίστηκε το 2022 από τον υπερυπολογιστή Frontier των ΗΠΑ (1,2 exaFLOPS) στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge στο Τενεσί.

Διαβάστε επίσης: Ιαπωνία: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας internet

digitallife.com.cy

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More