Επίσημη επίσκεψη στην Ινδία πραγματοποίησε το διήμερο 5-6 Σεπτεμβρίου ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δρ Νικόδημος Δαμιανού. Ο Υφυπουργός ηγήθηκε αποστολής που συμμετείχε στο επιχειρηματικό φόρουμ «CII India Mediterranean Business Conclave», που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας και τη Συνομοσπονδία Ινδικής Βιομηχανίας (CII) στις 6 Σεπτεμβρίου 2024,στο Νέο Δελχί, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 28 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Κροατία και η Βουλγαρία, με σκοπό την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και τη διεύρυνση των επενδυτικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ της Ινδίας και των χωρών της Μεσογείου.
Κατά την παραμονή του ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Υπουργό Επικρατείας για Ηλεκτρονική και Τεχνολογία, Εμπόριο και Βιομηχανία κ. Jidin Prasada, με τον οποίο συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ινδίας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και ειδικότερα σε διαστάσεις όπως τεχνητή νοημοσύνη και κυβερνοασφάλεια.
Στο πλαίσιο του φόρουμ ο Υφυπουργός συμμετείχε σε Υπουργική Σύνοδο για θέματα εμπορίου, οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων μαζί με τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας κ. Piyush Goyal, ενώ εκφώνησε ομιλία και στην τελετή λήξης του συνεδρίου με θέμα «Ινδία-Μεσόγειος: Διαμόρφωση συνεργασίας για το μέλλον», την οποία χαιρέτισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας δρ Subrahmanyam Jaishankar.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η Κύπρος και η Ινδία διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και ιστορικούς δεσμούς φιλίας, με την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία να παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της ισχυρής αυτής σχέσης. «Με την παρουσία μας σε τέτοιες εκδηλώσεις προώθησης όχι μόνο διμερούς, αλλά και περιφερειακής συνεργασίας, θέτουμε τις βάσεις για περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή, ενώ αναδεικνύουμε τη δυναμική της χώρας μας ως τεχνολογικού και επιχειρηματικού κόμβου», δήλωσε ο Υφυπουργός. «Η Κύπρος», πρόσθεσε ο κ. Δαμιανού, «διαθέτει μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως η γεωστρατηγική της θέση, το ανθρώπινό της δυναμικό και ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, τα οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει ως Κυβέρνηση στο πλαίσιο του Οράματος 2035, να καταστήσουμε δηλαδή τη χώρα μας ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να ζει κάποιος, για να εργάζεται και να δραστηριοποιείται.»
Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού και επιχειρηματικού προορισμού, καθώς και ευκαιρίες συνεργασίας και επενδύσεων σε τομείς όπως τεχνολογία και καινοτομία, ναυτιλία και επενδυτικά ταμεία παρουσιάστηκαν επίσης σε ειδικό μέρος του φόρουμ «Cyprus Country Roundtable», όπου συμμετείχαν, πέραν του Υφυπουργού, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Ινδία, ο Invest Cyprus, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς και οι εταιρείες Eurobank και PwC Κύπρου.
Παράλληλα ο Υφυπουργός δρ Νικόδημος Δαμιανού, συνοδευόμενος από τον Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία κ. Δημήτρη Σκουρίδη, συμμετείχαν σε ξεχωριστή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) στην παρουσία εταιρειών τεχνολογίας από την Ινδία που ενδιαφέρονται για δραστηριοποίηση στην Κύπρο, με στόχο την ανάδειξη της χώρας μας ως αναδυόμενου κόμβου τεχνολογίας και καινοτομίας, καθώς και ως αξιόπιστης πύλης επενδύσεων προς και από την Ευρώπη. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με ξένες εταιρείες και επενδυτές που επέδειξαν ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στην Κύπρο και συνεργασία με κυπριακές επιχειρήσεις (B2B meetings).