Στην 4η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου του Οργανισμού Ψηφιακής Συνεργασίας (Digital Cooperation Organization – DCO) που πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν χθες, (Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025), υπό την Προεδρία της Ιορδανίας, συμμετείχε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δρ Νικόδημος Δαμιανού.
Ο DCO είναι ένας διεθνής οργανισμός, αναγνωρισμένος από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), που στοχεύει στην προώθηση μίας ακμάζουσας, βιώσιμης, ανταγωνιστικής και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας. Στο παρόν στάδιο συγκεντρώνει 16 κράτη μέλη (Μπαχρέιν, Ιορδανία, Κουβέιτ, Νιγηρία, Ομάν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Ρουάντα, Μαρόκο, Κύπρος, Τζιμπουτί, Γκάμπια, Γκάνα, Ελλάδα, Μπαγκλαντές και Κατάρ), και 51 παρατηρητές (επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα και οργανισμούς έρευνας και καινοτομίας). Μέσω της συνεργασίας με τα κράτη μέλη, τους παρατηρητές και τους εταίρους του, έχει επεκτείνει τον μετασχηματιστικό του αντίκτυπο σε πάνω από 800 εκατομμύρια ανθρώπους, με ένα συλλογικό ΑΕΠ που υπερβαίνει τα 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Παρόντες στη Γενική Συνέλευση ήταν πέραν των Υπουργών και κρατικών αξιωματούχων από τα 16 κράτη μέλη του Οργανισμού, και εκπρόσωποι διεθνών μη κυβερνητικών οργανισμών, καθώς και άλλοι φορείς μεταξύ των οποίων και η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CΥΤΑ), η οποία έχει προσχωρήσει ως «Παρατηρητής» στον Οργανισμό.
Στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης του DCO τέθηκαν το στρατηγικό σχέδιο του οργανισμού για τα επόμενα 4 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της ένταξης νέων μελών, καθώς και οι επιμέρους πρωτοβουλίες που υλοποιεί ο DCO για την ενίσχυση και ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας των μελών του σε εθνικό επίπεδο.
Σε σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη, η Κύπρος εξελέγη ως ένα από τα επτά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου του Οργανισμού.
Η Κύπρος μπορεί να αναδείξει περαιτέρω το ρόλο της ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας και καινοτομίας στην περιοχή
Σε δηλώσεις του, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι ο DCO αποτελεί πλατφόρμα ανταλλαγής καλών πρακτικών και ανάπτυξης συνεργασιών, μέσω της οποίας η Κύπρος μπορεί, αφενός, να επιταχύνει την ψηφιακή της μετάβαση και, αφετέρου, να αναδείξει περαιτέρω το ρόλο της ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας και καινοτομίας στην περιοχή. Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος ήταν το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που έχει προσχωρήσει στον Οργανισμό το 2022, με την Ελλάδα να ακολουθεί, ενώ έχει ήδη συμμετάσχει σε σημαντικές πρωτοβουλίες που εστιάζουν στην ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα διοργανώθηκε στο πλαίσιο αυτό, στο Ριάντ, το πρώτο Matchmaking Event μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας από Κύπρο και Σαουδική Αραβία, στο οποίο διερευνήθηκαν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και τέθηκαν οι βάσεις για αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ για την Ψηφιακή Συνεργασία (International Digital Cooperation Forum-IDCF) που διοργανώθηκε από τον DCO και πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τις διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο Υφυπουργός συμμετείχε σε πάνελ Υπουργών, με θέμα την προσέλκυση επενδύσεων και τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην παρέμβασή του, ανέδειξε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού για επενδύσεις στους τομείς της καινοτομίας και της τεχνολογίας, καθώς και τα στοχευμένα κίνητρα και μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τη συνεχή και περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας.
Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός συμμετείχε σε Υπουργική Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης όσον αφορά στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ του DCO και της ΕΕ, με την Κύπρο να αποτελεί τη γέφυρα για τη μεταξύ τους συνεργασία σε θέματα ψηφιακής πολιτικής. Μέσα από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στη συζήτηση, αναδείχθηκε η ανάγκη για ανάπτυξη συνεργειών, ειδικότερα σε θέματα που αφορούν τις παγκόσμιες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που δημιουργεί η ταχεία ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.