Monday, October 14, 2024
Home » Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για χρηματοδότηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων για το 2025

Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για χρηματοδότηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων για το 2025

0 comments

Σάρκα και οστά λαμβάνει η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός των Σχεδίων για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων φορέων, ομάδων, φυσικών προσώπων και πολιτιστικών δημιουργών για το 2025, που αποτελεί μία από τις εμβληματικές δράσεις του Υφυπουργείου Πολιτισμού για το 2024. Οι πιο σημαντικές αλλαγές που αφορούν στην εφαρμογή του Προγράμματος για το 2025, είναι οι ακόλουθες:

Τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων μέσω της Πλατφόρμας grants4arts.cy

Στο πλαίσιο μιας εξίσου σημαντικής εμβληματικής δράσης του Υφυπουργείου για το 2024, της ψηφιακής αναβάθμισης των δράσεων του, έχει δημιουργηθεί και θα είναι στη διάθεση των αιτητών ένα καινοτόμο εργαλείο: για πρώτη φορά, όλες ανεξαιρέτως οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας grants4arts.cy, η οποία έχει δημιουργηθεί ειδικά για σκοπούς της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων που αφορούν στα προγράμματα και σχέδια χρηματοδότησης που προκηρύσσονται από το Υφυπουργείο.

Με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών, η λειτουργία της πλατφόρμας αναμένεται ότι θα διευκολύνει και θα εκσυγχρονίσει τον τρόπο οργάνωσης των εργασιών του Τμήματος σε σχέση με τις αιτήσεις που υποβάλλονται σ’ αυτό, ενώ παράλληλα θα καλύψει και ένα διαχρονικό αίτημα που υπήρχε από την πλευρά των αιτητών για μείωση του χρόνου αξιολόγησης των αιτήσεων τους. Με τη λειτουργία της αναμένεται ότι θα υπάρξει ουσιαστική σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την εξέταση των υποβαλλόμενων αιτήσεων, όπως επίσης και έγκαιρη ενημέρωση των αιτητών (εντός Ιανουαρίου του 2025) αναφορικά με το αποτέλεσμα της εξέτασης των αιτήσεών τους.

Αυξάνεται το ποσό της πρώτης δόσης

Με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των αιτητών, αυξάνεται το ποσό της πρώτης δόσης που θα τους καταβάλλεται. Αντί η χρηματοδότηση να τους παραχωρείται σε ποσοστό 75%-25% (πρώτη δόση και δεύτερη δόση, αντίστοιχα), θα τους παραχωρείται σε ποσοστό 80%-20%.

Ενιαία ένταση χρηματοδότησης

Η αλλαγή αυτή αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στην εμπέδωση συνθηκών σταθερότητας και στη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας σε σχέση με τις προσδοκίες που έχουν οι αιτητές, τόσο αναφορικά με την ένταση της χρηματοδότησης, όσο και αναφορικά με το ανώτατο ποσό με το οποίο μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι δραστηριότητές τους.

Καταργούνται οι 3 ξεχωριστές διαβαθμίσεις (70%, 80% και 90%) που ίσχυαν προηγουμένως σε σχέση με την ένταση της χρηματοδότησης, όπως επίσης και τα ξεχωριστά, ανά κατηγορία κατάταξης καθορισμένα ανώτατα ποσά χρηματοδότησης. Παράλληλα, διατηρείται ως ανώτατο ποσό χρηματοδότησης το ποσό το οποίο καταβαλλόταν στην κατηγορία για την οποία η ένταση χρηματοδότησης ανερχόταν στο 90%.

Με την αλλαγή αυτή, το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης που μπορεί να παραχωρηθεί σε ομάδες φυσικών προσώπων για υλοποίηση των δραστηριοτήτων τους ανέρχεται στο 80% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ για τους φορείς (στους οποίους παραχωρείται ένα επιπλέον ποσό που αναλογεί στο 5% των επιλέξιμων τους δαπανών και αφορά στις υπερκεφαλικές τους δαπάνες) η κάλυψη ανέρχεται στο 85%.

Θεσπίζεται διαδικασία υποβολής ένστασης

Παρέχεται πλέον η δυνατότητα σε αιτητές των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί να υποβάλουν ένσταση. Η ένσταση πρέπει να υποβάλλεται εντός διαστήματος 15 ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία θα γίνεται ενημέρωση για το αποτέλεσμα της εξέτασης της αίτησης. Οι ενστάσεις θα εξετάζονται από ανεξάρτητη τριμελή επιτροπή. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των αιτητών που ικανοποιείται με θεσμικό τρόπο. Η διαδικασία ενστάσεων θα είναι αυτή που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις και από άλλα τμήματα της κυβέρνησης.

Υπογραμμίζεται ότι το Υφυπουργείο έχει προχωρήσει στις πιο πάνω αλλαγές και τροποποιήσεις του Προγράμματος στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για διαρκή βελτίωση και αναβάθμισή του. Το 2025 είναι το τελευταίο έτος εφαρμογής του συγκεκριμένου Προγράμματος, εφόσον βρισκόμαστε στη διαδικασία ετοιμασίας του νέου προγράμματος στο πλαίσιο της υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού.

Πρωταρχική επιδίωξη του Υφυπουργείου είναι να έχουν οι αιτητές όσο το δυνατό πιο έγκαιρη ενημέρωση αναφορικά με τις αιτήσεις τους, ώστε να αυξηθεί ο ωφέλιμος χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους για υλοποίηση των δραστηριοτήτων τους.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων από φορείς και ομάδες φυσικών προσώπων είναι η Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024. Για τις ημερομηνίες υποβολής αίτησης από πολιτιστικούς δημιουργούς, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από το διατομεακό Σχέδιο «Στήριξη Δραστηριοτήτων Πολιτιστικών Δημιουργών».

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις που θα υποβληθούν από φορείς και από ομάδες φυσικών προσώπων θα εξεταστούν και αξιολογηθούν από τριμελείς Επιτροπές Αξιολόγησης, στις οποίες θα συμμετέχουν ένας Λειτουργός του Τμήματος και δύο εμπειρογνώμονες (εξωτερικοί αξιολογητές). Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης και αξιολόγησης των αιτήσεων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Πολιτισμού Πίνακας με τα αποτελέσματα εφαρμογής του Προγράμματος.

digitallife.com.cy

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More