Η αυξανόμενη χρήση της AI για τη δημιουργία περιεχομένου στη Wikipedia προκαλεί ανησυχία σχετικά με τη μείωση της ποιότητας των άρθρων της. Η ομάδα συντακτών Wikipedia έχει συστήσει το “WikiProject AI Cleanup“, με σκοπό την καταπολέμηση του προβλήματος των μη τεκμηριωμένων και κακογραμμένων AI-generated περιεχομένων. Οι συντάκτες δεν επιδιώκουν να απαγορεύσουν τη χρήση του AI, αλλά να εξασφαλίσουν ότι το παραγόμενο περιεχόμενο είναι αποδεκτό και χρήσιμο, διορθώνοντας ή αφαιρώντας τα ανώτερα δείγματα κακής ποιότητας.
Σύμφωνα με τους συντάκτες, η κακή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα όταν οι χρήστες αφήνουν αυτοματοποιημένες απαντήσεις chatbot, όπως φράσεις που αρχίζουν με “ως μοντέλο γλώσσας AI”. Επίσης, έχουν καταφέρει να εντοπίσουν συγκεκριμένα λεκτικά μοτίβα και “catchphrases” που μαρτυρούν την AI προέλευση του κειμένου. Ένα παράδειγμα αναφέρθηκε από τους συντάκτες: μια ιστορία για ένα “timbery” οθωμανικό φρούριο που στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ, το οποίο ήταν καλογραμμένο αλλά εντελώς λανθασμένο.
Η δυσκολία στην ανίχνευση κακής ποιότητας AI περιεχομένου έγκειται στο γεγονός ότι, αν και μπορεί να είναι λάθος, συχνά φαίνεται πειστικό, ιδίως σε περίπλοκα θέματα. Επιπλέον, η Wikipedia, ως crowdsourced και εθελοντικό έργο, αντιμετωπίζει προκλήσεις στο να περιορίσει την παραγωγή κακής ποιότητας περιεχομένου από την AI. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη καθώς η μαζική παραγωγή περιεχομένου με AI είναι πολύ φτηνή και εύκολη, καθιστώντας την καταπολέμηση αυτής της τάσης μια μεγάλη πρόκληση για τους συντάκτες.