Saturday, October 12, 2024
Home » Ανάπτυξη μέσω AI επιδιώκει η Deutsche Telekom

Ανάπτυξη μέσω AI επιδιώκει η Deutsche Telekom

0 comments

Μέσω της συστηματικής χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης και των οικονομιών κλίμακας σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται η Deutsche Telekom (Telekom) βασική μέτοχος του ΟΤΕ, σχεδιάζει την ανάπτυξη της έως το 2027.

«Ξεκινάμε το επόμενο στάδιο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Telekom Tim Höttges, παρουσιάζοντας τους νέους χρηματοοικονομικούς στόχους, με αφορμή την Ημέρα Κεφαλαιαγορών (Capital Markets Day) στη Βόννη.

«Τα τελευταία χρόνια, η στρατηγική μας μάς οδήγησε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Πετύχαμε ή και ξεπεράσαμε σχεδόν όλους τους στόχους μας, με αποτέλεσμα η αξία μας σήμερα να είναι μεγαλύτερη από εκείνη όλων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων συνολικά στην ήπειρο όπου δραστηριοποιούμαστε. Θα αξιοποιήσουμε αυτή τη θέση στο μέλλον, για παράδειγμα, με πιο εντατική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης».

Όπως σημειώθηκε ειδικότερα οι παγκόσμιες οικονομίες κλίμακας και η συστηματική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence – AI) πρόκειται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του Ομίλου όπως και ένα data – driven επιχειρηματικό μοντέλο.

Με βάση τα οικονομικά μεγέθη για το 2023, ο Όμιλος αναμένει ανάπτυξη κατά μέσο όρο περίπου 4%, ετησίως τόσο στα καθαρά έσοδα, όσο και στα έσοδα από υπηρεσίες έως το 2027. Το προσαρμοσμένο EBITDA AL (προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) προβλέπεται να αυξάνεται κατά μέσο όρο 4-6% ετησίως. Η ανάπτυξη θα προέλθει από τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού: Για τον Όμιλο, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, η Telekom αναμένει μέση ετήσια αύξηση των εσόδων από την παροχή υπηρεσιών 2,5-3% και του προσαρμοσμένου EBITDA AL της τάξης του 3-4%.

Παράλληλα, αναμένεται μέση ετήσια αύξηση των προσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή άνω του 11%, με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε περίπου 2,50 ευρώ το 2027. Έως τότε, οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να αυξηθούν σε περίπου 21 δισ. ευρώ.

Ο Όμιλος Telekom σύμφωνα με τη διοίκηση του θα συνεχίσει να καταβάλει 40-60% των επαναλαμβανόμενων προσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή με τη μορφή μερισμάτων. Για το οικονομικό έτος 2024, η Telekom ανακοίνωσε πληρωμή μερίσματος ύψους 90 λεπτών ανά μετοχή (θα καταβληθεί το 2025). Επιπλέον, προβλέπεται ότι το 2025 θα πραγματοποιηθούν επαναγορές ιδίων μετοχών ύψους έως 2 δισ. ευρώ.

Έως το 2027, η Telekom σχεδιάζει να πετύχει άνω των 15 δισ. ευρώ πλεονάσματα, επιπλέον των επενδύσεων στην επιχείρηση και των πληρωμών μερισμάτων. Αυτό το περιθώριο θα δώσει στην Telekom την ευελιξία να επιλέξει την αύξηση του μεριδίου της στην T-Mobile US ή την επαναγορά πρόσθετων ιδίων μετοχών, καθώς και να διευκολύνει τη γενικότερη στρατηγική ευελιξία της.

Οι επενδύσεις του Ομίλου (εκτός ΗΠΑ), εξαιρουμένου του φάσματος κινητής τηλεφωνίας, αναμένεται να αντιστοιχούν σε 21% των εσόδων από υπηρεσίες το 2027. Ο δείκτης μόχλευσης (καθαρό χρέος συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων στο προσαρμοσμένο EBITDA) αναμένεται να παραμείνει σταθερός από το 2024, της τάξης του 2,75 ή χαμηλότερος.

Η κινητήρια δύναμη ανάπτυξης θα είναι η ενίσχυση του επιχειρηματικού μοντέλου. Η Telekom επιθυμεί ένα μοντέλο που βασίζεται περισσότερο στα δεδομένα (data – driven), έχει μεγαλύτερο βαθμό αυτοματοποίησης και κάνει πιο εντατική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, η αυτοματοποιημένη ταυτοποίηση και τεκμηρίωση πελατών, καθώς και η υποβολή αιτημάτων ενημέρωσης με βάση την ΑΙ, αναμένεται να απλοποιήσουν τις διαδικασίες υποστήριξης πελατών, να βελτιώσουν την προώθησή τους μέσω των κατάλληλων διαύλων και να επιταχύνουν την εκτέλεσή τους.

Σημειώνεται ότι με την αξία του brand της Telekom να έχει αυξηθεί κατά 84% σε σύγκριση με το 2020, η Brand Finance την χαρακτηρίζει ως την μάρκα του κλάδου με την υψηλότερη αξία παγκοσμίως. Συνολικά, το brand «T» βρίσκεται στην πρώτη θέση του πίνακα κατάταξης στην Ευρώπη και στην ένατη θέση σε όλον τον κόσμο.

Στην Ελλάδα όπως παρατηρείται τελευταία το λογότυπο του γερμανικού Ομίλου βρίσκεται πλέον σε όλες τις αναφορές του ΟΤΕ (διαφημίσεις, κείμενα κ.λ.π.).

Με περίπου 300 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ο Όμιλος θέλει να αξιοποιήσει καλύτερα τις παγκόσμιες οικονομίες κλίμακας χρησιμοποιώντας παγκοσμίως διαθέσιμες υπηρεσίες και πλατφόρμες IT που βασίζονται σε API (Application Programming Interface – Διεπαφές Προγραμματισμού Εφαρμογών) στο cloud. Αυτές οι οικονομίες κλίμακας πρόκειται να αξιοποιηθούν με τη βοήθεια λύσεων και συνεργασιών ICT παγκόσμιας κλίμακας.

Αναφορικά με τα δίκτυα οπτικών ινών ο Όμιλος ανακοίνωσε πως θα εγκαθιστά FTTH σε περίπου 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ετησίως έως το 2027. Το ποσοστό των ενεργών χρηστών της υπηρεσίας αναμένεται να ξεπεράσει το 20%, σε σύγκριση με το τρέχον ποσοστό που ανέρχεται σε περίπου 14%.

Οι ευρωπαϊκές εθνικές εταιρείες αναμένεται να εγκαθιστούν FTTH σε περίπου 1 εκατομμύριο επιπλέον νοικοκυριά ετησίως. Το 2027, ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών με δίκτυο οπτικών ινών αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 13,5 εκατομμύρια.

Επίσης, η Telekom συνεχίζει να αναπτύσσει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της. Έως το 2027, η κάλυψη δικτύου 5G στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 99%. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της, περίπου το 90% των χώρων θα διαθέτει ταχύτητες λήψης άνω του 1 Gbit/s. Στις ευρωπαϊκές εθνικές εταιρείες, η κάλυψη δικτύου 5G πρόκειται να αυξηθεί από 78% σήμερα σε 95% το 2027.

Στην παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα B2B – δηλ. με επιχειρηματικούς πελάτες συμπεριλαμβανομένης της T-Systems – η Telekom σχεδιάζει να επιταχύνει την αύξηση εσόδων και κερδών. Μετά από μια μέση αύξηση εσόδων 1,9% για την περίοδο 2020-2024, η ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3%, οδηγώντας σε ανάλογη αύξηση στην κερδοφορία. Οι βασικοί κινητήριοι μοχλοί αυτής της διαδικασίας είναι η αύξηση του ποσοστού των συμβάσεων που ανατίθενται από εταιρικούς πελάτες, η ισχυρότερη ανάπτυξη στον δημόσιο τομέα και στις διασταυρούμενες πωλήσεις, καθώς και η επέκταση του χαρτοφυλακίου στους τομείς του cloud, της κυβερνοασφάλειας, του IoT (Internet of Things – Διαδίκτυο των Πραγμάτων) και της ΑΙ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Telekom δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ διαθέτει περίπου 252 εκατ. πελάτες κινητής τηλεφωνίας, περίπου 25 εκατ. πελάτες σταθερής, περίπου 22 εκατ. πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών και περίπου 9 εκατ. πελάτες συνδρομητικής τηλεόρασης. Απασχολεί περίπου 200 χιλιάδες εργαζόμενους (31/12/2023) σε όλο τον κόσμο, ενώ τα έσοδα του ανήλθαν σε 112 δισ. ευρώ το 2023.

digitallife.com.cy

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More