Saturday, October 5, 2024
Home » Στην κοινότητα Αγροκηπιάς το 1ο «Πρασίνο Περιπτέρο»

Στην κοινότητα Αγροκηπιάς το 1ο «Πρασίνο Περιπτέρο»

0 comments

Σημαντικό βήμα προς την προώθηση της χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων δημοτικών αποβλήτων σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από αδειούχους συλλογείς και μεταφορείς, χαρακτήρισε στο χαιρετισμό της η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, κατά τα εγκαίνια του πρώτου «Πρασίνου Περιπτέρου» που έγιναν σήμερα Παρασκευή (4 Οκτωβρίου 2024) στην κοινότητα Αγροκηπιάς.

Όπως εξήγησε η κα. Παναγιωτου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι το 2025, 2030, και 2035 τα κράτη-μέλη οφείλουν να ανακυκλώνουν τουλάχιστον το 55%, 60% και 65%, αντίστοιχα, των δημοτικών αποβλήτων τους. Στην Κύπρο, συνέχισε, «με το ποσοστό ανακύκλωσης να ανέρχεται μόλις στο 16% το 2022, είναι σαφές πως πρέπει να δράσουμε ταχύτερα και πιο αποφασιστικά», υπογραμμίζοντας ότι είναι γι’ αυτό τον λόγο που η άρνηση της πρόκλησης αποβλήτων, η μείωση της παραγωγής αποβλήτων, η ενίσχυση της ανακύκλωσης και η αξιοποίηση των αποβλήτων με καινοτόμες πρακτικές, όπως η κομποστοποίηση και η ενεργειακή αξιοποίηση, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου και της Κυβέρνησης. «Μαζί με αυτά φυσικά εργαζόμαστε και για την σωστή ενημέρωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες», συμπλήρωσε.

Η Υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι το δίκτυο των 50 «Πράσινων Περιπτέρων» που εγκαινιάζεται σήμερα, εντάσσεται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο κέντρο που στοχεύει στη διαλογή και ανακύκλωση των ξηρών ανακυκλώσιμων αποβλήτων, όπως χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, κλωστοϋφαντουργικά και άλλες ειδικές ροές. Ωστόσο, συνέχισε, τα Πράσινα Περίπτερα δεν είναι απλώς σημεία συλλογής αποβλήτων, αλλά αποτελούν και κέντρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, όπου οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση των αποβλήτων και να συμβάλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Όπως είπε, «Εγκαινιάζοντας σήμερα το πρώτο Πράσινο Περίπτερο εδώ, πετυχαίνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση της χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων δημοτικών αποβλήτων σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από αδειούχους συλλογείς και μεταφορείς».

Η Υπουργός Γεωργίας υπέδειξε ότι το Πράσινο Περίπτερο που εγκαινιάζεται είναι το πρώτο από τα 50 Πράσινα Περίπτερα που εγκαταστάθηκε σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, ενισχύοντας τη δυνατότητα ανακύκλωσης σε σημεία που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη διαχείριση των αποβλήτων. Ειδικότερα, όπως εξήγησε, τοποθετήθηκαν δύο περίπτερα, στο Σύμπλεγμα Κοινοτήτων Γ’ Λευκωσίας, στις κοινότητες Αγροκηπιά και Φαρμακά, τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι στιγμής, ανέφερε η κ. Παναγιώτου εγκαταστάθηκαν συνολικά 6 περίπτερα (εκτός από Αγροκηπιά και Φαρμακά και σε Μάμμαρι, Αγ. Τριμιθιάς, Παλαιχώρι Μόρφου και Καλοπαναγιώτη), με στόχο να φτάσουν τα 15 μέχρι το τέλος του 2024, προσθέτοντας ότι εντός του 2025 θα εγκατασταθούν άλλα 25, και το 2026 άλλα 10.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ατομική και συλλογική μας ευθύνη προς το περιβάλλον δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα για αυτό και με αφορμή την σημερινή εκδήλωση, σας καλώ να στηρίξετε το έργο του Πράσινου Περιπτέρου και να το αγκαλιάσετε ως ένα μέσο που προάγει την αειφορία και την προστασία του πλανήτη μας», είπε η κ. Παναγιώτου.

Διαβάστε επίσης: Viral αγρότης: Πώς αναγνωρίζουμε το νοθευμένο ελαιόλαδο;

digitallife.com.cy

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More