Ρώσοι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη των απολιθωμάτων ενός μωρού μαμούθ 50.000 ετών, που βρέθηκε στο λιώσιμο του μόνιμου πάγου στην απομακρυσμένη περιοχή Γιακουτία της Σιβηρίας το καλοκαίρι. Ονομάστηκε «Γιάνα» από την κοιλάδα του ποταμού όπου ανακαλύφθηκε και θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο κουφάρι μαμούθ στον κόσμο.
Ζυγίζοντας πάνω από 100 κιλά, με ύψος 120 εκατοστά και μήκος 200 εκατοστά, η Γιάνα ήταν περίπου ενός έτους όταν πέθανε. Μέχρι τώρα, έχουν βρεθεί μόνο έξι παρόμοιες ανακαλύψεις παγκοσμίως – πέντε στη Ρωσία και μία στον Καναδά. Η Γιάνα εντοπίστηκε στον κρατήρα Μπαταγκάικα, τον μεγαλύτερο κρατήρα μόνιμου πάγου στον κόσμο, από κατοίκους της περιοχής.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Μουσείου Μαμούθ Λαζάρεφ, οι κάτοικοι “βρέθηκαν τη σωστή στιγμή στο σωστό μέρος”. Όταν παρατήρησαν ότι το μαμούθ είχε σχεδόν αποψυχθεί, έφτιαξαν ένα πρόχειρο φορείο για να το ανασύρουν στην επιφάνεια. Ο κορμός συχνά καταναλώνεται από αρπακτικά ή πουλιά, αλλά το κεφάλι της Γιάνα είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένο, αν και τα μπροστινά άκρα έχουν καταναλωθεί.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μαμούθ πιθανότατα παγιδεύτηκε σε έλος και διατηρήθηκε για δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Η Γιάνα μελετάται στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Βόρειας-Ανατολής στη Γιακουτσκ, όπου διεξάγονται τεστ για τον ακριβή χρόνο θανάτου της.
Η ανακάλυψη αυτή είναι μέρος μιας σειράς προϊστορικών ευρημάτων από τη ρωσική περιοχή μόνιμου πάγου που λιώνει λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τον περασμένο μήνα, ανακαλύφθηκε τμήμα σώματος ενός σαμπερτόδοντου γάτου 32.000 ετών, ενώ νωρίτερα φέτος βρέθηκαν απολιθώματα ενός λύκου 44.000 ετών.