Sunday, December 22, 2024
Home » Κοντίδης: «Οι νέοι να μην φοβηθούν να στοχεύσουν ψηλά – Ακόμη υπάρχει η φλόγα μέσα μου»

Κοντίδης: «Οι νέοι να μην φοβηθούν να στοχεύσουν ψηλά – Ακόμη υπάρχει η φλόγα μέσα μου»

0 comments

Με στόχο να δώσει τον καλύτερό του εαυτό λέει ότι θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς του Παρισιού ο Κύπριος ιστιοπλόος και αργυρός Ολυμπιονίκης, Παύλος Κοντίδης. Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, λέει επίσης ότι η Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες το 2028 θα είναι η τελευταία για τον ίδιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι «ακόμη υπάρχει η φλόγα μέσα μου». Στέλνει και μήνυμα, καλώντας τους νέους να μην φοβηθούν να ονειρευτούν και να μην φοβηθούν να στοχεύσουν ψηλά.

Στη συνέντευξή του, ο Παύλος Κοντίδης λέει ότι οι αθλητές της Κύπρου δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από αθλητές άλλων χωρών. «Αποδείξαμε ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε μεγαθήρια στον αθλητισμό και σε άλλους τομείς» λέει.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2017 και το 2018 θα λάβει μέρος στην πέμπτη Ολυμπιάδα της καριέρας του. Αποκορύφωμα των συμμετοχών του ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο το 2012 όταν ανέβηκε στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου, καθιστώντας τον εαυτό του τον πρώτο Κύπριο Ολυμπιονίκη. Η πρώτη παρουσία του ιστιοπλόου, του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού, σε Ολυμπιάδα ήταν στο Πεκίνο το 2008, όπου κατετάγη 13ος, ενώ μετά το Λονδίνο ακολούθησαν οι συμμετοχές στο Ρίο (7ος) το 2016 και στο Τόκιο το 2021 (4ος).

Ο Παύλος Κοντίδης, μιλά στο ΚΥΠΕ για το δρόμο προς το Παρίσι, για τους στόχους και τις απαιτήσεις που έχει, για τα μελλοντικά του σχέδια, για τον τρόπο που εμπνέει τη νέα γενιά αλλά και την προσφορά του προς την κοινωνία, για το αν θα συνεχίσει να αγωνίζεται σε πρωταθλήματα και σε Ολυμπιάδες.

Σύντομος ο δρόμος προς το Παρίσι

Σε ερώτηση πως ήταν ο δρόμος προς το Παρίσι σε σύγκριση με άλλες ολυμπιάδες, ο Κύπριος ιστιοπλόος λέει ότι η πρώτη λέξη που του έρχεται στο μυαλό είναι ότι ότι ήταν σύντομος ο δρόμος, καθώς είχε μόνο τρία χρόνια από τους Ολυμπιακούς που έγιναν το 2021 αντί για το 2020 στο Τόκιο, λόγω του κορωνοϊού.

Όπως λέει, αυτό συμπύκνωσε το πρόγραμμα με πολλούς αγώνες. Σημειώνει ότι στην τριετία αυτή ανέβηκε αρκετές φορές στο βάθρο, κέρδισε αρκετά μετάλλια «και στους αγώνες που δεν ήμουν στο βάθρο ήμουν μέσα στην πρώτη εξάδα». Αυτό είναι κάτι που σίγουρα είναι πολύ ενθαρρυντικό, συνεχίζει, γιατί δείχνει ότι ακόμη και αν δεν είσαι στο μεγαλύτερο βαθμό προετοιμασίας «πάλι μπορείς να διεκδικείς ένα μετάλλιο και να φέρεις μια καλή θέση».

Νιώθει έτοιμος

Όσον αφορά την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Παύλος Κοντίδης είπε ότι από το Μάϊο βρίσκεται στη Μασσαλία για δύο μεγάλα καμπ και τρεις αγώνες coach regatta που ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

«Στους τρεις αγώνες ήρθα 3ος , 2ος , 1ος και οι προπονήσεις γενικά πήγαν πάρα πολύ καλά. Νιώθω πολύ έτοιμος. Αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο άνεμος, κάτι που δίνει αυτοπεποίθηση. Αλλά σίγουρα τώρα είμαστε στην τελική ευθεία» είπε.

Ανέφερε ότι μετά από μια ανάπαυλα στην Κύπρο, επιστρέφει στη Μασσαλία στις 19 Ιουλίου, ενώ στις 20 Ιουλίου αναμένεται να παραδοθούν τα σκάφη με τα οποία θα αγωνιστεί και ο εξοπλισμός. Ακολούθως στις 21 Ιουλίου θα υπάρχει η δυνατότητα για την πρώτη προπόνηση, λέει. Στις 26 Ιουλίου, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης στο Παρίσι, ο Παύλος Κοντίδης λέει ότι επέλεξε να μην λάβει μέρος, λόγω του πολύωρου ταξιδιού που θα στερήσει χρόνο και από την προπόνηση, προσθέτοντας κούραση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο Κοντίδης αγωνίζεται στη Μασσαλία, μεταξύ 1 και 6 Αυγούστου.

Θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό

Απαντώντας σε ερώτηση για τον στόχο και τις απαιτήσεις που έχει από τον ίδιο, ο Κύπριος ιστιοπλόος λέει ότι ο στόχος και οι απαιτήσεις είναι ίδιες. «Δηλαδή αυτό που θέλω από τον Παύλο είναι να ξεκινήσει ο αγώνας και να δώσει τον καλύτερο του εαυτό» συμπληρώνει. Όπως λέει, δεν προτίθεται να αφήσει τίποτα να τον επηρεάσει, ούτε οι ζεστές μέρες, ούτε σκαμπανεβάσματα, είτε θετικά είτε αρνητικά.

Στόχος του, λέει, είναι να κάνει αυτό που μπορει όλες αυτές τις 6 μέρες, στις 10 προγραμματισμένες ιστιοδρομίες και στον τελικό. Προσθέτει ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, στο τέλος αν ο ίδιος μπορεί να δει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να πει «έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες», τότε, λέει, «δεν μπορώ παρά να είμαι περήφανος και ευχαριστημένος από τον εαυτό μου».

Ερωτηθείς πως διαχειρίζεται το γεγονός ότι είναι ένας από τους κύριους πρεσβευτές της Κύπρου στο αθλητικό στερέωμα, εμπνέοντας τη νέα γενιά, ο Παύλος Κοντίδης είπε ότι είναι μια «γλυκιά ευθύνη» καθώς αναγνωρίζεται όλη η προσπάθεια που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, από όλη την ομάδα που προσπαθεί να τον φέρει στην κορυφή. Συνέχισε, λέγοντας πως «αυτή η αναγνώριση σου δίνει πάθος, σου δίνει πείσμα, και ξέρεις ότι δεν αγωνίζεσαι μόνο για τον εαυτό σου, αλλά για όλους τους συμπατριώτες σου, για την Κύπρο μας γενικότερα, για την νέα γενιά. Και αυτό δεν μπορεί παρά να μου δίνει κίνητρο και στις δύσκολες στιγμές, να μου λέει ‘συνέχισε, μπορείς, μην τα βάζεις κάτω, είσαι παράδειγμα προς τους άλλους’».

Στόχος να συνεχιστεί το Πρόγραμμα Αθλητικής Ευθύνης

Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Κύπριος ιστιοπλόος ρωτήθηκε και για την προσφορά του στην αθλητική κοινότητα, μέσω του Προγράμματος Αθλητικής Ευθύνης, λέγοντας ότι δίνει πίσω γιατί το νιώθει σαν υποχρέωση.

«Εγώ πήρα από την κοινωνία, για να καταφέρω να είμαι αυτός που είμαι σήμερα, να έχω όλη αυτή την μακροχρόνια σταδιοδρομία στον πρωταθλητισμό, με όλες αυτές τις επιτυχίες, στους Ολυμπιακούς, παγκόσμια πρωταθλήματα, πανευρωπαϊκά, παγκόσμια Κύπελλα» λέει.

Αναφέρεται στην ιδέα που γεννήθηκε πριν από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, που ονομάστηκε Πρόγραμμα Αθλητικής Ευθύνης, μέσα από το οποίο επιλέχθηκαν, μετά από αιτήσεις, αθλητές/τριες που είχαν πιθανότητες να πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να αντιπροσωπεύσουν την Κύπρο. Σκοπός και όνειρο, λέει, είναι να μεγαλώσει η Ολυμπιακή μας Ομάδα και για τον σκοπό αυτό, ενόψει του Τόκιο, διατέθηκαν διαδικτυακά προς πώληση προϊόντα όπως μπλουζάκια και καπελάκια και όλα τα έσοδα πήγαν στους αθλητές.

Η ενέργεια αυτή συνεχίστηκε και μεγάλωσε με 10 αθλητές ενόψει των Ολυμπιακών του Παρισιού, το 2023 και το 2024, είπε ενώ αναφέρθηκε και στην διοργάνωση ενός Gala Dinner, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2024, με αποτέλεσμα να μαζευτούν «πολλά χρήματα, πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ, τα οποία δόθηκαν στους αθλητές». Από τους 10 αθλητές που στηρίξαμε, συνεχίζει, οι τρεις έχουν πάρει πρόκριση. Πρόκειται για τη Νατάσα Λάππα, τη Μαριλένα Μακρή και τον Νικόλα Αντωνίου ενώ ακόμα διεκδικεί ο παραολυμπιονίκης μας στο τρίαθλο Ανδρέας Δουλαππάς, ο οποίος περιμένει μέσα από την κατάταξη να δει αν θα επιλεγεί. Αν συμπεριληφθεί και ο Ανδρέας, μιλάμε για 4 από του 10 αθλητές, δηλαδή 40%, λέει, προσθέτοντας ότι «είναι τεράστια επιτυχία και αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον» με τους Ολυμπιακούς στο Λος Άντζελες και στο Μπρίσμπεϊν.

«Εύχομαι να γίνει ένας θεσμός και παρόλο που εγώ πλέον δεν θα αγωνίζομαι, να μπορούμε από τους αρμόδιους φορείς και από τον επιχειρηματικό κόσμο να αντλούμε οικονομική στήριξη για να στηρίζουμε τους αθλητές», πρόσθεσε.

Το Λος Άντζελες η τελευταία Ολυμπιάδα για τον Παύλο Κοντίδη

Ερωτηθείς ποια είναι τα μελλοντικά του σχέδια μετά το Παρίσι και αν θα συμμετάσχει το 2028 στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες, ο Κύπριος ιστιοπλόος είπε ότι «προς το παρόν θέλω να τελειώσουν αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες» στους οποίους είναι απόλυτα προσηλωμένος. Όταν τελειώσουν και περάσει κάποιο χρονικό διάστημα τότε θα παρθεί η μεγάλη απόφαση, το κατά πόσο θα συνεχίσει ή όχι, ανέφερε, όμως «νιώθω ότι ακόμη υπάρχει η φλόγα μέσα μου, μπορώ να συνεχίσω».

«Αυτό που όμως ξέρω είναι ότι δεν θα λάβω μέρος στο Μπρίσμπεϊν, ότι το Λος Άντζελες θα είναι η τελευταία» Ολυμπιάδα, σημείωσε.

Η ζωή εκτός Ολυμπιακού χωριού

Σε ερώτηση πως είναι να είσαι σε άλλη πόλη μακριά από την υπόλοιπη αποστολή, ο Παύλος Κοντίδης είπε ότι «είναι κάτι συνηθισμένο», καθώς στους Ολυμπιακούς της Κίνας αγωνιζόταν στο Τζιντάο και στο Λονδίνο ήταν στο Γουέιμουθ. «Μόνο στο Ρίο ήμασταν στην ίδια πόλη, αλλά πάλι ήμασταν μακριά από το ολυμπιακό χωριό» ενώ και στο Τόκιο επίσης ήμασταν λίγο μακριά, πρόσθεσε.

Είπε ότι με την ομάδα του συνήθως διαμένους εκτός του Ολυμπιακού χωριού, προσπαθώντας να αντιμετωπίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν άλλον ένα σημαντικό αγώνα, διατηρώντας παράλληλα τη ρουτίνα τους. «Προσπαθούμε να μην το αλλάξουμε και για ψυχολογικούς λόγους ιδιαίτερα, γιατί πάρα πολλές φορές βλέπεις αθλητές που έχουν τα φόντα, είναι φαβορί, διεκδικούν στα χαρτιά τα μετάλλια ή θα πρέπει να είναι στα μετάλλια» ωστόσο «πολλές φορές το μεγαλείο των Ολυμπιακών Αγώνων και αυτή η πίεση και το άγχος που τους περιβάλλει δεν τους αφήνει να κάνουν αυτό που μπορούν και στο τέλος δεν έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν», συμπλήρωσε.

Μην φοβάστε να ονειρευτείτε λέει στις νέες γενιές ο Παύλος Κοντίδης

Ο Κύπριος πρωταθλητής στέλνει το μήνυμα στη νέα γενιά, να μην φοβάται να ονειρεύεται. Όλοι μας, λέει, ξεκινούμε από χαμηλά και φαίνονται όλα αδύνατα. «Όταν εγώ, 14 χρονών, είχα πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και παρακολούθησα σαν θεατής τότε άναψε η φλόγα μέσα μου και ήρθα πίσω και είπα στον καλύτερο μου φίλο ‘ξέρεις θέλω να πάω Ολυμπιακούς Αγώνες, θέλω να κερδίσω ολυμπιακό μετάλλιο, θέλω να κερδίσω παγκόσμιο νέων’» είπε, για να προσθέσει ότι «οι περισσότεροι νόμιζαν ότι είμαι τρελός». «Και είναι αυτό το μήνυμα που θέλω να δώσω στην νέα γενιά: Να μην φοβηθούν να στοχεύσουν ψηλά», πρόσθεσε.

Οι αθλητές από την Κύπρο, συνέχισε ο Παύλος Κοντίδης, αποδείξαμε ότι «μπορούμε να ανταγωνιστούμε μεγαθήρια στον αθλητισμό και σε άλλους τομείς» σημειώνοντας πως αν η θέληση είναι τόσο μεγάλη «τότε θα βρεις τον τρόπο και θα τα καταφέρεις» ή τουλάχιστον θα αυξήσεις τις πιθανότητες σου να τα καταφέρεις. Πολλές φορές, καταλήγει, «δεν είναι τόσο ο προορισμός αλλά και το ταξίδι να φτάσεις στον προορισμό».

Πηγή: Goal News

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00