Monday, December 23, 2024
Home » Wyscout Analysis – Λίβερπουλ: Τα «γιατί» πίσω από τον Κιέζα και τον Μαμαρντασβίλι

Wyscout Analysis – Λίβερπουλ: Τα «γιατί» πίσω από τον Κιέζα και τον Μαμαρντασβίλι

0 comments

Βρέθηκε κάποια στιγμή να είναι η μόνη ομάδα των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων που δεν είχε κάνει ούτε μια μεταγραφή. Εν τέλει κατέληξε να κάνει μόλις δύο. Οι φίλοι της Λίβερπουλ πιθανότατα δεν φαντάζονταν έτσι το πρώτο μεταγραφικό παράθυρο της εποχής του Άρνε Σλοτ στην ομάδα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που… γκρίνιαξαν. Όμως ο Ολλανδός διάδοχος του Κλοπ, ο τεχνικός διευθυντής Ρίτσαρντ Χιουζ και φυσικά ο απόλυτος mastermind των κορυφαίων σύγχρονων Ρεντς, Μάικλ Έντουαρντς, είχαν διαφορετική άποψη. Και δεν μπορεί, κάτι θα ξέρουν.

Υπήρξε το περιβόητο «ναυάγιο» με τον Θουμπιμέντι και η άρνηση της Λίβερπουλ να κινηθεί για άλλο εξάρι. Επικρίθηκε, όμως οι άνθρωποί της θεώρησαν πως δεν μπορούν να βρουν σε άλλον παίκτη τα στοιχεία που ήθελαν. Και αυτό, πάνω από όλα, σημαίνει πως ξέρουν τι θέλουν. Όπως συνέβη και στις περιπτώσεις των Φεντερίκο Κιέζα και Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι, που πήραν το «κόκκινο» χρίσμα.

Μαμαρντασβίλι: Η ευκαιρία που δεν μπορούσε να χαθεί

Ο Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι έγινε η πρώτη μεταγραφή της Λίβερπουλ. Ένας τερματοφύλακας, ενώ υπάρχει ο Άλισον, που θα γίνει ουσιαστικά Ρεντ μετά από έναν χρόνο. Τα ερωτηματικά έκαναν την εμφάνισή τους: «Γιατί;». Πολύ απλά γιατί η ευκαιρία δεν μπορούσε να χαθεί. Η Λίβερπουλ ξέρει να… βλέπει μπροστά και στον Γεωργιανό γκολκίπερ είδε ένα φοβερό πακέτο. Ένα 23χρονο παιδί με εμπειρία από σημαντικές παραστάσεις και εξαιρετικές επιδόσεις, που μπορεί να εξελιχθεί στον ιδανικό διάδοχο του Άλισον, όταν αυτό χρειαστεί. Πόσο εξαιρετικές επιδόσεις;

Με απλά λόγια, ο Μαμαρντασβίλι τη σεζόν που πέρασε ήταν ο καλύτερος τερματοφύλακας και στη La Liga, αλλά και στο EURO. Αυτό δείχνουν τα Expected Conceded Goals (xCG). Τα xCG υπολογίζουν την πιθανότητα μιας εντός στόχου τελικής προσπάθειας (και όχι οποιασδήποτε τελικής, όπως τα απλά xG) να γίνει γκολ. Ένα σουτ που πάει στο «παραθυράκι» για παράδειγμα είναι πολύ πιο πιθανό να καταλήξει στα δίχτυα, σε σχέση με ένα σουτ στο κέντρο της εστίας. Με τη βοήθειά τους λοιπόν μπορεί να αξιολογηθεί η ικανότητα ενός γκολκίπερ, αφού υπολογίζουν πόσα γκολ δέχθηκε στην πραγματικότητα, σε σχέση με αυτά που θα «έπρεπε» – βάσει xCG – να δεχθεί.

Ο Μαμαρντασβίλι στη La Liga και το EURO δέχθηκε συνολικά 47 τέρματα, ενώ τα xCG του ήταν στο 61,5. Αυτό σημαίνει πως ο Γεωργιανός απέτρεψε 14,5 γκολ για λογαριασμό των ομάδων του, νούμερο πολύ υψηλό! Και μπορεί ο Μαμαρντασβίλι να είναι ένας εξαιρετικός shot-stopper, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι εξίσου καλός με τα πόδια, πασάρει με ακρίβεια της τάξης του 68% στις μακρινές μεταβιβάσεις και του 96% στις κοντινές μεταβιβάσεις, ενώ δεν διστάζει να αφήνει τη γραμμή και την περιοχή του και να καθαρίζει φάσεις. Το έκανε 67 φορές πέρυσι πέρυσι στη La Liga, περισσότερες από κάθε άλλον τερματοφύλακα. Πώς να αντισταθεί σε αυτό το πακέτο η Λίβερπουλ; Έδωσε 30 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της, σε ένα από τα χαρακτηριστικά deals της, που υπόσχεται να… τερματίσει το «value for money» στο μέλλον.

Κιέζα: World class ποιότητα για… ψίχουλα

Κι αν η Λίβερπουλ δεν μπορούσε να αρνηθεί την ευκαιρία της με τον Μαμαρντασβίλι, το ίδιο ακριβώς ισχύει για την περίπτωση του Φεντερίκο Κιέζα. Γιατί όταν σου δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσεις έναν τέτοια παίκτη με 13 εκατομμύρια ευρώ, είναι δύσκολο να πεις «όχι». Ο 26χρονος Ιταλός έχει περάσει πολλά, αλλά η ποιότητά του δεν σηκώνει ιδιαίτερη αμφισβήτηση. Το κερασάκι ήταν το πόσο low-risk οικονομικά deal ήταν για τους Ρεντς.

Ο Σαλάχ ακόμα «λάμπει», αλλά το μέλλον του φαντάζει αβέβαιο και είναι δύσκολο κάθε χρονιά να παίζει στα… κόκκινα. Ο Κιέζα είναι πολύ ευέλικτος και – εκτός από τα αριστερά – μπορεί να αγωνιστεί στο δεξί «φτερό», να δώσει ανάσες στον Αιγύπτιο και να προσφέρει με τον δικό του τρόπο. Άλλωστε, διαπρέπει στα βασικά στοιχεία που ο Σλοτ ζητάει από τους εξτρέμ του και θυμίζει κάπως την πρώτη έκδοση του Σαλάχ στη Λίβερπουλ. Ο Κιέζα είναι εξαιρετικός στο να κουβαλά την μπάλα (5 progressive carries/90′ κατά μ.ο) και στο να ντριμπλάρει (7,19 dribbles/90′, 58%).

Είναι εξαιρετικός στο να τρέχει προς τον αντίπαλό του και να τον ταλαιπωρεί στο 1v1 πριν συνδυαστεί με τους συμπαίκτες του, πράγματα που μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα για τον Ολλανδό κόουτς και τον τρόπο παιχνιδιού του. Και εκτός αυτών παράγει και δημιουργεί απειλή για τις αντίπαλες άμυνες. Αθροιστικά μέτρησε πέρυσι 0,51xG + xA/90′, πολύ καλά νούμερα. Είναι πολυτέλεια να έχεις έναν παίκτη σαν τον Κιέζα ως – κυρίως – back-up επιλογή. Και πώς να πεις «όχι» σε αυτή την ποιότητα για αυτή την τιμή;

Η Λίβερπουλ ξέρει πως δεν ενισχύθηκε όσο θα ήθελε πραγματικά σε αυτό το μεταγραφικό παράθυρο. Δεν έκρυψε ότι θα ήθελε ένα αμυντικό χαφ. Ξέρει επίσης όμως ότι ενισχύθηκε όπως θα ήθελε. Με τον δικό της τρόπο, χωρίς μεταγραφές πανικού, αλλά με προσεκτικές κινήσεις, που ταιριάζουν στις επιθυμίες και το όραμά της. Για τώρα και για το μέλλον. Και έτσι θα συνεχίσει να χτίζει. Όπως το έκανε στο παρελθόν, το οποίο τη δικαίωσε πλήρως.

Πηγή: Goal News

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00