Εκατόν έξι επαγγελματίες παίκτριες από 24 χώρες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή, καλώντας τη FIFA να τερματίσει τη χορηγική της συμφωνία με την κρατική σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco, κατηγορώντας τις αρχές της χώρας για “βάναυσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, η τετραετής συμφωνία που υπεγράφη τον Απρίλιο προβλέπει ότι η Aramco θα χορηγεί μεγάλα τουρνουά, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών το 2026 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών το 2027.
Ωστόσο, ακτιβιστές κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία για «sportswashing» – ότι επενδύει δηλαδή στον αθλητισμό για να καλύψει το όχι και τόσο καλό ιστορικό της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το καθεστώς της εν λόγω χώρας πρόσφατα επέβαλλε μεγάλες ποινές φυλάκισης σε πολλές γυναίκες, συχνά μέσω μυστικών δικών, επειδή χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διεκδικήσουν περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες.
Όπως στην 30χρονη Manahel al-Otaibi, η οποία καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης επειδή ζήτησε την κατάργηση των κανόνων που απαιτούν την άδεια ενός άνδρα συγγενή για να παντρευτεί ή να ταξιδέψει. Αντίστοιχα, μια φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Λιντς, η Salma al-Shehab, καταδικάστηκε σε 34 χρόνια φυλάκισης για tweets υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.
Στην επιστολή που δημοσιεύτηκε σήμερα, οι αθλήτριες υποστηρίζουν ότι τα κορίτσια που θα στελεχώσουν τις μελλοντικές γυναικείες ομάδες, αξίζουν πολύ περισσότερα και κάνουν λόγο για «συμμαχία με έναν χορηγό-εφιάλτη».
Οι υπογράφουσες τόνισαν:
“Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε χορηγίες αθλητισμού για να αποσπάσουν την προσοχή από την απάνθρωπη φήμη τους για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η μεταχείριση των γυναικών από το καθεστώς μιλά από μόνη της. Στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών της Σαουδικής Αραβίας, των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται, γι’ αυτό και υψώνουμε τη φωνή μας. Δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της συγκάλυψης αυτών των παραβιάσεων.
Καλούμε τη FIFA να επανεξετάσει αυτή τη συνεργασία και να αντικαταστήσει τη Saudi Aramco με εναλλακτικούς χορηγούς, των οποίων οι αξίες ευθυγραμμίζονται με την ισότητα των φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ασφαλές μέλλον του πλανήτη μας.
Μια εταιρεία που φέρει βαρύτατες ευθύνες για την κλιματική κρίση, ανήκει σε κράτος που ποινικοποιεί τα LGBTQ+ άτομα και καταπιέζει συστηματικά τις γυναίκες, δεν έχει καμία θέση να χορηγεί το υπέροχο άθλημά μας”.
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η FIFA δέχθηκε κριτική για τα σχέδιά της να κάνει τη Visit Saudi, την τουριστική αρχή της Σαουδικής Αραβίας, κύριο χορηγό του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2023 στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Η Lina al-Hathloul, επικεφαλής παρακολούθησης και συνηγορίας της ALQST για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε: “Όσο οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αποτυγχάνουν να σεβαστούν ουσιαστικά τα δικαιώματα και την ελευθερία των γυναικών, η φήμη τους θα συνεχίσει να εμποδίζει οποιεσδήποτε υψηλές φιλοδοξίες μπορεί να έχουν. Ευχαριστούμε αυτές τις γυναίκες που στέκονται στο πλευρό των θαρραλέων γυναικών της Σαουδικής Αραβίας”.
Σε δήλωσή της στον Guardian, η FIFA ανέφερε ότι τα έσοδα από τις χορηγίες επανεπενδύονται στο ποδόσφαιρο και ότι οι επενδύσεις στο γυναικείο ποδόσφαιρο συνεχίζουν να αυξάνονται, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών 2023.
Η Aramco κλήθηκε επίσης για σχόλιο.
Πηγή: Goal News