Το σοβαρό περιστατικό που έλαβε χώρα στο στάδιο «Αρένα» πριν τον αγώνα της Ομόνοιας με την ΑΕΚ, την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025, έφερε στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα πρόσβασης που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στα κυπριακά γήπεδα.
Ο Σπύρος Σπύρου, φίλαθλος της Ομόνοιας, δεν κατάφερε να παρακολουθήσει τον αγώνα λόγω έλλειψης της κατάλληλης υποστήριξης από τους υπεύθυνους του σταδίου, παρά το γεγονός ότι είχε εξασφαλίσει εισιτήριο. Το περιστατικό αυτό αποτελεί μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις όπου τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται αντιμέτωπα με εμπόδια στην πρόσβασή τους σε δημόσιους χώρους.
Ο βουλευτής Λευκωσίας Χρίστος Χριστοφίδης έθεσε το θέμα στην υπουργό Παιδείας, ζητώντας απαντήσεις και άμεσες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία, όπως ορίζονται από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.
Αναλυτικά
«Στις 3/1/2025 είδε το φως της δημοσιότητας περιστατικό που συνέβηκε στο στάδιο «Αρένα» πριν τον αγώνα της Ομόνοιας με την ΑΕΚ. Συγκεκριμένα, φίλαθλος ο οποίος εξαρτάται από τη χρήση αμαξιδίου για τη μετακίνησή του, άτομο με αναπηρία, αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα κατά την προσπάθειά του να ανέβει στην κερκίδα του γηπέδου. Παρότι είχε εξασφαλίσει εισιτήριο για τον αγώνα, οι υπεύθυνοι του γηπέδου δεν μπόρεσαν να του παρέχουν την αναγκαία υποστήριξη ώστε να εισέλθει στο γήπεδο. Το γεγονός αυτό τον υποχρέωσε στο να αποχωρήσει από το γήπεδο χωρίς να δει τον αγώνα, παρά το γεγονός ότι είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
Αυτό είναι ένα από τα πολλά περιστατικά τα οποία συμβαίνουν στα γήπεδα μας σχεδόν κάθε εβδομάδα. Παρά τα κριτήρια, τις νομοθεσίες και τους κανονισμούς, για τα άτομα με αναπηρία φαίνεται ότι δεν τηρούνται οι συγκεκριμένες πρόνοιες στην πράξη.
Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τέτοια εμπόδια για άτομα με αναπηρία στην πρόσβασή τους σε δημόσιους χώρους, όπως είναι τα γήπεδα αθλητικών εκδηλώσεων.
Καλείται ο Αρμόδιος Υπουργός και οι Αρμόδιοι φορείς να ενημερώσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων:
· Ποια μέτρα λαμβάνονται για τα γήπεδα τα οποία δεν παρέχουν πρόσβαση ώστε να διορθωθεί η κατάσταση;
· Πόσα γήπεδα από τα αδειοδοτημένα παρέχουν πραγματικές δυνατότητες πρόσβασης στα άτομα με αναπηρία;
· Τηρούνται τα κριτήρια αδειοδότησης των γηπέδων σε σχέση με τα άτομα με αναπηρία;
· Ποια ασφάλεια παρέχεται στα άτομα με αναπηρία, αφού δεν φαίνεται να υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες, με αποτέλεσμα όσα άτομα επιλέγουν να παρευρεθούν σε γήπεδα σε πολλές περιπτώσεις να είναι εκτεθειμένα σε πολλούς κινδύνους;
· Κατά πόσο συμβαδίζουν οι συνθήκες που υπάρχουν σε κυπριακά γήπεδα με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία όπως περιλαμβάνεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο;
– Ποια μέτρα λαμβάνονται για να διορθωθεί η κατάσταση από τους αρμοδίους φορείς;
Με εκτίμηση,
Χρίστος Χριστοφίδης
Βουλευτής Λευκωσίας ΑΚΕΛ».
Πηγή: Goal News