Friday, September 20, 2024
Home » Μικρό εγχειρίδιο Ολυμπιακών Αγώνων – Τα μεγάλα στοιχήματα του «Paris 2024»

Μικρό εγχειρίδιο Ολυμπιακών Αγώνων – Τα μεγάλα στοιχήματα του «Paris 2024»

0 comments

ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Μετά από μια επεισοδιακή «κούρσα» υποψηφιοτήτων με πολλές αποχωρήσεις, στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στην 131η Σύνοδό της ανέθεσε στο Παρίσι τους Αγώνες του 2024 – το Λος Άντζελες, ο μόνος εναπομείνας, ως τότε, αντίπαλος της γαλλικής πρωτεύουσας, συμφώνησε να περιμένει άλλα τέσσερα χρόνια για να είναι η επόμενη διοργανώτρια πόλη.

Σημειωτέον, η «πόλη του Φωτός» διοργανώνει τους Ολυμπιακούς για τρίτη φορά, 100 χρόνια μετά τους τελευταίους Αγώνες που έγιναν εκεί, το 1924 – μάλιστα, είναι η δεύτερη πόλη που το πετυχαίνει αυτό, μετά το Λονδίνο.

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 (γνωστοί ως Αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας ή ως «Paris 2024») είναι μία διεθνής αθλητική διοργάνωση που θα λάβει χώρα από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024 σε 35 χώρους, στο Παρίσι, στο Ile-de-France, σε 16 πόλεις στην ηπειρωτική Γαλλία αλλά και στη γαλλική αποικία της Tαϊτής. Θα είναι οι πρώτοι στους οποίους θα κάνει την εμφάνισή του το breakdance ως ολυμπιακό άθλημα. Και οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν όσο διαρκεί η «θητεία» του νυν προέδρου της ΔΟΕ, Thomas Bach.

ΣΥΝΘΗΜΑ, ΜΑΣΚΟΤ, ΑΘΛΗΤΕΣ

Το σύνθημα των φετινών Αγώνων είναι το «Οuvrons grand les Jeux» (στα αγγλικά «Games Wide Open», δηλαδή «Αγώνες Ανοιχτοί σε όλους») και μασκότ των Ολυμπιακών αλλά και των Παραολυμπιακών που θα διεξαχθούν από τις 28 Αυγούστου ως τις 8 Σεπτεμβρίου είναι οι περίφημοι «Φρύγες» : δυό χαριτωμένα κόκκινα φρυγικά σκουφάκια με πόδια, που εμπνέονται από το ομώνυμο καπέλο-σύμβολο της Επανάστασης του 1789 . Ομοίως, το logo των Αγώνων έχει ισχυρό γαλλικό «πρόσημο» : απεικονίζει την ολυμπιακή φλόγα μέσα σε ένα χρυσό μετάλλιο, που – ιδωμένη με άλλη προοπτική – είναι η αναπαράσταση της Marianne, της γυναικείας φιγούρας-συμβόλου της γαλλικής Δημοκρατίας.

Στους φετινούς Αγώνες λαμβάνουν μέρος 207 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας με την Λευκορωσία, οι αθλητές των οποίων μετέχουν εφόσον έχουν προκριθεί, ως ουδέτεροι, χωρίς σημαίες και ύμνους) και 10.672 αθλητές που θα λάβουν μέρος σε 329 αγωνίσματα σε 32 αθλήματα.
Ειδικότερα, από ελληνικής πλευράς μετέχουν 15 αθλητές, ενώ 15 αθλητές αποτελούν την Κυπριακή Ολυμπιακή Ομάδα, με σημαιοφόρους στην Τελετή Έναρξης τους Μίλαν Τραϊκοβιτς και Έλενα Κουλιτσένκο.

ΠΟΙΑ ΝΕΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ

Στις 21 Φεβρουαρίου 2019, η οργανωτική επιτροπή του Παρισιού ανακοίνωσε ότι σκόπευε να προτείνει την εισαγωγή στους Αγώνες Paris 2024 του breakdance καθώς και του skateboard, της αναρρίχησης και του surfing. Και τα τέσσερα αθλήματα εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της 134ης Συνόδου της ΔΟΕ στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουνίου 2019.

ΤΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ

Τον Ιούλιο 2021, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιστροπής για το «Paris 2024» Tony Estanguet δήλωσε πως η Επιτροπή επεξεργαζόταν μια μελέτη για τη φιλοξενία των Τελετών Έναρξης και Λήξης έξω από τον παραδοσιακό χώρο ενός σταδίου, για πρώτη φορά στην Ιστορία, προκειμένου να «παντρέψουν» τους Αγώνες «με τα καλύτερα στοιχεία του Παρισιού, τις εμβληματικές τοποθεσίες της πόλης, και τη δυνατότητα συμμετοχής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων».

Στις 13 Δεκεμβρίου 2021 ανακοινώθηκε ότι η τελετή έναρξης θα περιλαμβάνει τη μεταφορά των αθλητών με 160 σκάφη από το Pont d’Austerlitz μέχρι το Pont d’Iéna κατά μήκος του Σηκουάνα. Η μεγαλειώδης αυτή «ναυτική παρέλαση», θα εκτείνεται σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων και θα περάσει από γνωστά «τοπόσημα» του Παρισιού όπως το Λούβρο, η Παναγία των Παρισίων και η Place de la Concorde . Αντίστοιχα, το επίσημο πρωτόκολλο θα λάβει χώρα σε ένα «μίνι στάδιο» 30.000 θέσεων στο Τροκαντερό. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι η τελετή έναρξης θα είναι «η πιο θεαματική και πιο προσιτή τελετή έναρξης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων» – χωρίς να αποκλείεται, ωστόσο η μεταφορά της στο Stade de France, αν υπάρξει σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των θεατών.

ΤΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και η απειλή μιας ανεξέλεγκτης τρομοκρατικής επίθεσης, οδήγησαν τη γαλλική κυβέρνηση να αυξήσει το συναγερμό ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο για φέτος.

Περίπου 45.000 γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας θα ασφαλίσουν το Παρίσι κατά τη διάρκεια των Αγώνων, με πρόσθετη βοήθεια από μερικές χιλιάδες ξένους αξιωματούχους ασφαλείας. Επιπλέον, η Γαλλία θα επιστρατεύσει άλλους, 35.000 πράκτορες αλλά και δυνάμεις του στρατού, προκειμένου να «κρατήσει καθαρές» τις τελετές Έναρξης και Λήξης από απειλές για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με drones.

Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ» ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

Ήδη από το καλοκαίρι του 2023 η γαλλική πρωτεύουσα είχε σε εξέλιξη κάπου 1.700 projects ενεργειακής – και αισθητικής- αναμόρφωσης για τα δημόσια κτίρια κόστους 180 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός από τα ολυμπιακά έργα, σκαλωσιές στήθηκαν στα περισσότερα από τα κτίρια που θα επισκεφτούν ανάμεσα στους αγώνες οι τουρίστες προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις στη μόνωση, την ενεργειακή επίδοση και τον εξαερισμό. Σε μια πόλη δε όπου το ποδήλατο έχει σημαντική θέση ενισχύθηκαν τα επονομαζόμενα cycle paths για τους επισκέπτες των αγώνων, οι γέφυρες και τα μονοπάτια γύρω από τον Σηκουάνα καθαρίστηκαν . Τέλος, έγινε προσπάθεια αισθητικής αναβάθμισης ακόμα και των ανοιχτών χώρων με περισσότερο χρώμα και αρχιτεκτονικό φωτισμό πάνω σε μνημεία και δημόσια κτίρια. Και φυσικά, άστεγοι και καταληψίες εξαφανίστηκαν, «μαγικά», από το παρισινό κέντρο…

ΤΟ «ΘΡΙΛΕΡ» ΤΟΥ ΣΗΚΟΥΑΝΑ

Η στιγμή της αλήθειας για τους διοργανωτές των Aγώνων πλησιάζει καθώς μετά την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου, ο Σηκουάνας θα κληθεί να φιλοξενήσει τους αγώνες τριάθλου (30 και 31 Ιουλίου, 5 Αυγούστου), τη μαραθώνια κολύμβηση (8 και 9 Αυγούστου) και το παρατρίαθλο (1 και 2 Σεπτεμβρίου). Για να συμβεί αυτό, τα νερά του πρέπει να είναι καθαρά και ασφαλή. Η κολύμβηση στον Σηκουάνα ήταν παράνομη για περισσότερα από 100 χρόνια λόγω των επιπέδων ρύπανσης του ποταμού, όμως, το τελευταίο διάστημα οι γαλλικές Αρχές έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ για τον καθαρισμό του ποταμού. Ένα από τα βασικά έργα υποδομής που σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης, ήταν μια νέα λεκάνη αποθήκευσης βρόχινου νερού – η λεκάνη «Austerlitz» – η οποία μπορεί να συγκρατήσει νερό για 20 ολυμπιακές πισίνες, σύμφωνα με δήλωση της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Paris 2024».

Έπειτα από τον βροχερό καιρό στις 17 και 18 Ιουνίου, η λεκάνη γέμισε στο 80% της χωρητικότητάς της, αποτρέποντας με επιτυχία την απόρριψη 40.000 κυβικών μέτρων λυμάτων και βρόχινου νερού στον Σηκουάνα- ωστόσο, τα επίπεδα του E. Coli, κοντά στη γέφυρα Alexandra III, ανέβηκαν ακόμη σε περίπου 10000 CFU/100mL κατά τη δεύτερη ημέρα της βροχής. Αυτό είναι περίπου 10 φορές υψηλότερο από το επίπεδο «καλής» ποιότητας νερού, που ορίζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Τριάθλου.

Παρ’ όλα αυτά το Δημαρχείο του Παρισιού υποστηρίζει ότι η ποιότητα του νερού στον Σηκουάνα, τις τελευταίες μέρες «είναι σύμφωνη με τα πρότυπα κολύμβησης». Αν, τελικά, τα έργα αποδειχθούν ανεπαρκή, σε περίπτωση νέας έντονης βροχόπτωσης, το σχέδιο είναι να αναβληθούν οι αγώνες κατά μερικές ημέρες. Μάλιστα, ως έσχατη λύση, δεν αποκλείεται να μεταφερθεί το αγώνισμα της μαραθώνιας κολύμβησης στο Vaires-sur-Marne (Seine-et-Marne), όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», Τony Estanguet.

ΠΑΡΙΣΙΝΗ ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ

Το Παρίσι – η διοργανώτρια πόλη των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2024- είναι, επίσης η πρωτεύουσα της μόδας και του στιλ. Στους φετινούς Αγώνες, η κομψότητα θα βρίσκεται στη λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, φέτος, οι θήκες και οι δίσκοι όπου θα τοποθετούνται τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων στη διάρκεια των απονομών, θα έχουν την υπογραφή Louis Vuitton.

Τα μετάλλια των αγώνων δημιούργησε ο οίκος Chaumet, τα ρούχα της ομάδας της Γαλλίας για την τελετή έναρξης σχεδίασε ο Berluti, ενώ τους πυρσούς, επίσης, η Louis Vuitton. Κάθε Ολυμπιονίκης θα λάβει ένα κομμάτι αυθεντικού σιδήρου από τον Πύργο του Άιφελ, το οποίο θα είναι τοποθετημένο στην καρδιά του μεταλλίου του. Κάθε ένα από τα 5.084 μετάλλια που θα απονεμηθούν στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη θα φέρει στην μπροστινή πλευρά του ένα σιδερένιο εξάγωνο από τον Πύργο του Άιφελ, ενώ παντού θα κυριαρχεί το λογότυπο «Paris 2024».

ΔΙΑΜΟΝΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού έχουν ήδη ένα χρυσό μετάλλιο στο «τσεπάκι» τους πριν από την έναρξή τους, αφού, όπως έγινε γνωστό , μέχρι τα μέσα Ιουλίου, είχαν πουληθεί 8,6 εκατομμύρια εισιτήρια – κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Τιμές ρεκόρ αγγίζει και το κόστος των εισιτηρίων για τους πιο περιζήτητους αγώνες. Για παράδειγμα, ένα εισιτήριο για τον τελικό της ενόργανης γυμναστικής γυναικών – ένα ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα – αγγίζει τα 1799 ευρώ. Υπάρχουν, ωστόσο, διαθέσιμες θέσεις, ιδίως σε ομαδικά αθλήματα που θα διεξαχθούν εκτός Παρισιού, όπως π.χ. για τους αγώνες ποδοσφαίρου που θα γίνουν στο Stade de France στο Saint-Denis, χωρητικότητας 80.700 ατόμων.

Σε ό,τι αφορά τη διαμονή, η ιστορία είναι απλά μαθηματικά : το Παρίσι διαθέτει μόλις 85.000 δωμάτια, ενώ, οι επισκέπτες του φέτος αναμένεται να αγγίξουν τα 15 εκατομμύρια. Η ζήτηση είναι τεράστια, με αποτέλεσμα πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα να έχουν διπλασιάσει ή και τριπλασιάσει τις τιμές τους για τη φετινή θερινή σεζόν.(Σ.σ Υπολογίστε κατά μέσο όρο 700-1.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση εντός της διοικητικής περιφέρειας Ile de France αντί για 170-300 ευρώ που ήταν το περασμένο καλοκαίρι – φυσικά, το κόστος πέφτει στο μισό αν αναζητήσετε κατάλυμα στις «παρυφές» της γαλλικής πρωτεύουσας). Πολλοί Παριζιάνοι έχουν σχεδιάσει να εγκαταλείψουν την πόλη και να νοικιάσουν τα διαμερίσματά τους σε υψηλές τιμές – στην πλατφόρμα Airbnb η μέση τιμή διανυκτέρευσης για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Αγώνων ξεπερνάει τα 500 ευρώ.

Και κάτι ακόμα: Φτάνοντας στο Παρίσι, προετοιμαστείτε για έναν «Γολγοθά» σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις σας στην πόλη. Οι διοργανωτές επιδιώκουν διακαώς να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα των Ολυμπιακών Αγώνων κι έτσι κάποια τμήματα του Παρισιού θα είναι κλειστά για τα αυτοκίνητα. Επιπλέον στις βασικές τοποθεσίες των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν δημιουργηθεί περιμετρικές ζώνες ασφαλείας, έτσι ώστε – ανάλογα την ημέρα και την ώρα– να κλείνουν οι σταθμοί του μετρό και να περιορίζεται η κυκλοφορία πεζών και μηχανοκίνητων οχημάτων. Αντίθετα, πριμοδοτούνται οι μετακινήσεις με τα πόδια, με το ποδήλατο και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παρότι την περίοδο των Αγώνων οι τιμές των εισιτηρίων του μετρό θα εκτοξευτούν στα 4 ευρώ ανά διαδρομή, οι τουρίστες θα μπορούν να αγοράσουν ένα πάσο «Paris 2024» που θα κοστίζει 16 ευρώ για μία ημέρα ή 70 ευρώ για μία εβδομάδα. Με αυτό θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα σε ολόκληρη την περιοχή Île-de-France, συμπεριλαμβανομένων των διαδρομών από και προς τα αεροδρόμια Charles de Gaulle και Orly.

Πηγή: Goal News

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More