Wednesday, December 18, 2024
Home » Μελδόνιο, η ουσία που… καίει τον Μούντρικ

Μελδόνιο, η ουσία που… καίει τον Μούντρικ

0 comments

Οταν ο Μούντρικ έφτασε στην Τσέλσι, όλοι στην ομάδα πανηγύριζαν για ένα σούπερ deal. Καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος από την απόκτησή του από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, η διάθεση για τον Ουκρανό έχει γίνει πολύ πιο ζοφερή. Ο Μούντρικ έγινε δεκτός στους Μπλε με ενθουσιασμό όταν παρουσιάστηκε στους οπαδούς της Τσέλσι. Για μήνες, βρισκόταν ψηλά στη λίστα της Άρσεναλ, ωστόσο οι Μπλε τον… άρπαξαν μέσα από τα χέρια της. Ο Μούντρικ έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις στο Champions League με τη Σαχτάρ, είχε γίνει… θρύλος με την Ουκρανία σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων. Ετσι, η μεταγραφή έφερε χαμόγελα, με τον παίκτη να υπογράφει συμβόλαιο μέχρι το 2031.

Ωστόσο, όλα… θόλωσαν για την μεταγραφή των 79 εκατ. δολαρίων, με τον Ουκρανό να βρίσκεται θετικός στην απαγορευμένη ουσία «μελδόνιο» και να τίθεται εκτός πλάνων. Τόσο η Τσέλσι όσο και ο Μούντρικ έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο δεν έχει «χρησιμοποιήσει εν γνώσει του» απαγορευμένες ουσίες.

Τι είναι η ουσία Μελδόνιο;

Ουσία που αυξάνει την αντοχή των αθλητών και προσφέρει γρήγορη αποθεραπεία. Μπήκε το 2016 στη λίστα απαγορευμένων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αντιντόπινγκ (WADA) και σύμφωνα με στοιχεία χρησιμοποιείτο ευρέως σε επαγγελματικά πρωταθλήματα, ενώ έρευνες δείχνουν ότι το 20% των Ρώσων αθλητών κατέφευγε σε αυτό. Το Μελδόνιο ανήκει στην κατηγορία S4 (ορμονών και μεταβολικών τροποποιητών). Μία έρευνα του WADA έδειξε ότι το 17% των Ρώσων αθλητών που ελέγχθηκαν το 2015 είχε την ουσία στον οργανισμό του. Η γρήγορη αποθεραπεία ύστερα από έντονη άσκηση το κάνουν, ιδιαίτερα, «αγαπητό» σε τένις, βόλεϊ, μπέιζμπολ.

Η πρώην Ρωσίδα τενίστρια Μαρία Σαράποβα ήταν η πιο δημοφιλής περίπτωση αποκλεισμού αθλητή για χρήση μελδόνιου. Βρέθηκε θετική στο Αυστραλιανό Όπεν του 2016 και οδήγησε σε αποκλεισμό διετίας από τη Διεθνή Ομοσπονδία, με τη Σαράποβα να παραδέχεται ότι έκανε «ένα τεράστιο λάθος» όταν πήρε την ουσία.

Η Σαράποβα είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Λος Άντζελες ότι της είχε χορηγήσει ένα φάρμακο για 10 χρόνια ο οικογενειακός της γιατρό και δεν γνώριζε ότι ήταν περιείχε το μελδόνιο. Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) μείωσε την ποινή της Σαράποβα σε 15 μήνες τον Οκτώβριο του 2016, αφού διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε «σημαντικό σφάλμα ή αμέλεια εκ μέρους της».

Οι πειθαρχικές εξουσίες ανήκουν στην FA, η οποία θα αποφασίσει τη διάρκεια της τιμωρίας που θα δοθεί σε έναν παίκτη που δεν περνά το αντιντόπινγκ κοντρόλ. Η FA εκδίδει σαφείς οδηγίες σε όλους τους παίκτες κάθε σεζόν και τους υπενθυμίζει την «αυστηρή ευθύνη» για τυχόν απαγορευμένες ουσίες που βρέθηκαν. Η αποκλειστική ευθύνη, αναφέρει στην οδηγία της η FA κατά του ντόπινγκ, ανήκει στον παίκτη «ανεξάρτητα από το πώς (η ουσία) έφτασε εκεί και αν υπήρχε πρόθεση να εξαπατήσει ή όχι».

Πηγή: Goal News

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00