Friday, September 20, 2024
Home » Λεονάρντο: Από το γκολ του Champions League, στα τοπικά της Ανατολικής Αττικής

Λεονάρντο: Από το γκολ του Champions League, στα τοπικά της Ανατολικής Αττικής

0 comments

Η κινηματογραφική ζωή του Λεονάρντο. Του ανθρώπου που κάποτε χάρισε στον Ολυμπιακό Πειραιώς την πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, σκοράροντας στο αλησμόνητο ματς με την Άρσεναλ και σήμερα αγωνίζεται στα τοπικά της Ανατολικής Αττικής για λογαριασμό του ΑΟ Κορωπί.

Μόλις έχει ξεκινήσει το δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης. Ο Ολυμπιακός θέλει μόνο νίκη στην έκτη και τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League κόντρα στην Άρσεναλ προκειμένου να προκριθεί στους 16 της διοργάνωσης για δεύτερη φορά στην ιστορία του.

Η μπάλα φτάνει στα πόδια του Λεονάρντο. Εκείνος με το ταχύ του βήμα την ανοίγει μπροστά, περνά έναν αντίπαλο και ξαφνικά βρίσκεται απέναντι στον τερματοφύλακα που έχει βγει από την εστία του. Το πλασέ είναι υποδειγματικό. Το «Καραϊσκάκης» παίρνει φωτιά. Ο Βραζιλιάνος μπακ κυλιέται στο χορτάρι. Όλοι οι συμπαίκτες πέφτουν πάνω του. Το τέταρτο -και τελευταίο του- γκολ με την ερυθρόλευκη φανέλα είναι και το πιο καθοριστικό.

Μπορεί να έχουν περάσει ήδη 15 χρόνια από εκείνο το ιστορικό 1-0 στον Πειραιά, ωστόσο, κανείς οπαδός της ομάδας δεν το έχει ξεχάσει. «Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Υπάρχει ακόμα κόσμος που με σταματάει στο δρόμο και μου ζητάει αυτόγραφα, μου μιλάει για εκείνο το ματς. Και η κόρη μου, η οποία δεν με πρόλαβε να παίζω σε υψηλό επίπεδο στη Βραζιλία, αναρωτιέται τι συμβαίνει» λέει γελώντας ο Λεονάρντο σήμερα.

Leonardo 2

«Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο γιατί δεν ήξερα να μιλάω ούτε αγγλικά, ούτε φυσικά ελληνικά. Ο πρώτος άνθρωπος που επικοινώνησα ήταν ο Ζιοβάνι»

Tην ενασχόλησή του με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο την έχει σταματήσει, ωστόσο, το γήπεδο δεν το έχει αφήσει ποτέ. Πριν από μερικές εβδομάδες, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα του ΑΟ Κορωπί που την ερχόμενη σεζόν θα αγωνιζεται στην πρώτη κατηγορία της ΕΠΣΑΝΑ.

Τον συναντάμε στο γήπεδο της ομάδας. Όπως μας ενημερώνει ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος τύπος του συλλόγου, Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, χτίστηκε τα 60s ενώ φιλοξένησε όλους τους αγώνες εκείνης της μυθικής πορείας του συλλόγου που παραλίγο να τον φέρει και στην Α’ Εθνική, στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Ο σύλλογος πια να βρίσκεται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, ωστόσο, οι ντόπιοι συνεχίζουν να τον αγαπούν και να γεμίζουν τις τσιμεντένιες κυανόλευκες κερκίδες. Όλοι τους έχουν μείνει έκπληκτοι με τη μεταγραφή του Λεονάρντο στο Κορωπί και ανυπομονούν να ξεκινήσει η αγωνιστική δράση για να τον δουν και στο χορτάρι.

Την ίδια προσμονή έχει και ο Λεονάρντο, ο οποίος δείχνει να είναι σε εξαιρετική φυσική κατάσταση. «Είμαι 39 χρονών. Ο στόχος που είχα βάλει με τον εαυτό μου είναι να παίξω ως τα 40. Από εκεί και πέρα βλέπουμε» λέει γελώντας. Δεν τον απασχολεί που πια παίζει στα τοπικά της Αθήνας. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, θα δώσει το 100% των δυνάμεών του, όπως όταν έπαιζε στο Champions League.

Leonardo (4)

Ο Λεονάρντο εδώ και μερικά χρόνια διαμένει μόνιμα στην Αθήνα. Όταν έφτανε για πρώτη φορά στην πόλη, τον Ιανουάριο του 2008, ούτε ο ίδιος πίστευε ότι η ζωή του θα άλλαζε τόσο ριζικά. «Ξεκίνησα να παίζω στα 11 σε μια ερασιτεχνική ομάδα στη γειτονιά που μεγάλωσα στο Σάο Πάολο, την Καραπικουίμπα. Ως τότε, έβλεπα το ποδόσφαιρο ως χαβαλέ. Όταν είδα, όμως, το Μουντιάλ του 1994, μου δημιουργήθηκε το όνειρο να γίνω ποδοσφαιριστής. Στα 17 μου πήρα μεταγραφή στη Πορτουγκέσα που εκείνη την περίοδο ήταν στη δεύτερη κατηγορία. Είχαμε πολύ καλή ομάδα και τελικά πήραμε την άνοδο» εξηγεί.

Σε ένα από τα παιχνίδια της ομάδας του, λοιπόν, έπεσε στην προσοχή του Ανδρέα Νινιάδη που είχε ταξιδέψει ως τη Βραζιλία για να βρει νέα ταλέντα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν κράτησαν πολύ. Ο Βραζιλιάνος μπακ μάζεψε τα πράγματα και έφυγε για την Αθήνα, με το όνειρο μιας νέας ποδοσφαιρικής καριέρας στην Ευρώπη.

Από την πρώτη κιόλας μέρα κατάλαβε, όμως, ότι οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές. «Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο γιατί δεν ήξερα να μιλάω ούτε αγγλικά, ούτε φυσικά ελληνικά. Το μόνο που γνώριζα ότι για την ελληνική μυθολογία, τους φιλοσόφους και την Αγία Γραφή. Ευτυχώς, όμως, τότε υπήρχαν αρκετοί Λατίνοι που με βοήθησαν να προσαρμοστώ. Ο πρώτος άνθρωπος που επικοινώνησα όταν ήρθα ήταν ο Ζιοβάνι. Αλλά δεν μπορώ να πω και ο Νικοπολίδης και ο Τζόρτζεβιτς με αγκάλιασαν και με έκαναν να νιώθω σαν να είμαι Έλληνας» προσθέτει.

Οι αλλαγές, όμως, δεν είχαν να κάνουν αποκλειστικά με τον τρόπο ζωής. «Ξεκίνησα να παίζω μπάλα ως αριστερός εξτρέμ. Ένας προπονητής μου, όμως, επειδή είδε ότι έχω αντοχές και είμαι γρήγορος, μου είπε ότι θα είχα μεγαλύτερες προοπτικές να αγωνιστώ σε επαγγελματικό επίπεδο, αν γυρνούσα στη θέση του μπακ. Έτσι έκανα τελικά».

Leonardo 3

«Όταν ήρθα στην Ελλάδα μου έλεγαν: “πρώτα μάρκαρε και μετά πήγαινε μπροστά”. Στη Βραζιλία ίσχυε το ακριβώς αντίθετο: “πρώτα πήγαινε μπροστά και μετά, αν μπορείς, μάρκαρε και λίγο”»

«Πάντα, όμως, ήμουν επιθετικός. Όταν ήρθα λοιπόν στην Ελλάδα μου έλεγαν: “πρώτα μάρκαρε και μετά πήγαινε μπροστά. Στη Βραζιλία ίσχυε το ακριβώς αντίθετο: “πρώτα πήγαινε μπροστά και μετά, αν μπορείς, μάρκαρε και λίγο”» λέει. Με τη φανέλα του Ολυμπιακού αγωνίστηκε συνολικά σε 41 παιχνίδια και σημείωσε 4 γκολ. Εκείνο κόντρα στην Άρσεναλ είναι και το αγαπημένο του.

«Ήμουν πολύ χαρούμενος γιατί δύο μέρες πριν είχε γεννηθεί η κόρη μου. Η γυναίκα μου ήταν στο μαιευτήριο και είδε το παιχνίδι από την τηλεόραση. Δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι είχα την τύχη να σκοράρω ένα τέτοιο γκολ σε αυτό το χρονικό σημείο της ζωής μου». Με τον προπονητή που ήρθε πιο κοντά ήταν ο Ζίκο, λόγω της κοινής γλώσσας. Δεν έχει κανένα απολύτως παράπονο ούτε από τον Λεμονή, ούτε από τον Κετσπάγια, υπό τις οδηγίες του οποίου βέβαια αγωνίστηκε για λίγα μόνο ματς.

Η πρώτη του παρουσία στην Ελλάδα έληξε με το δανεισμό του στην Ιντερνασιονάλ, πίσω στην πατρίδα του. Η απόφασή του ήταν ίσως το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του, όπως παραδέχεται ο ίδιος σήμερα. «Η φυγή μου από την Αθήνα ήταν λανθασμένη. Ένιωθα πολύ ευτυχισμένος στον Ολυμπιακό. Επίσης, εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζα ένα πρόβλημα τραυματισμού και ο γιατρός της ομάδας μού είπε ότι με προσοχή ίσως γλίτωνα το χειρουργείο. Στη Βραζιλία, όμως, χρειάστηκε τελικά να κάνω. Πήγα και ουσιαστικά δεν έπαιξα γιατί έμεινα οκτώ μήνες εκτός» εξηγεί.

Ύστερα ήρθε και η οριστική λήξη του συμβολαίου με τους ερυθρόλευκους. Ο Λεονάρντο μπορούσε πια να πάει όπου θέλει. Ο πόθος του ήταν να παραμείνει στην Ελλάδα. Και κάπως έτσι βρέθηκε στην Τούμπα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Η ατμόσφαιρα του γηπέδου θα του μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του.

«Είναι απίστευτο να παίζεις στο Καραϊσκάκη αλλά είναι εξωπραγματικό να είσαι στην Τούμπα. Το κατάλαβα καλά όταν πήγα για πρώτη φορά εκεί ως αντίπαλος. Οι οπαδοί του είναι πραγματικά τρελοί, με την καλή έννοια. Μοιάζουν με εκείνους της Κορίνθιανς στη Βραζιλία» επισημαίνει. Στον ΠΑΟΚ έμεινε για μόλις έξι μήνες, καθώς ένα πρόβλημα τραυματισμού στον μηνίσκο τον άφησε για αρκετό καιρό εκτός.

Leonardo (6)

Ήξερε ότι η ποδοσφαιρική του καριέρα άρχιζε να φθίνει. Το 2018 αποφάσισε να κρεμάσει τα «επαγγελματικά» του παπούτσια και να συνεχίσει να εξασκεί το άθλημα σε χαμηλότερο επίπεδο. Και κάπως έτσι ο δρόμος του τον έφερε και πάλι στην Ελλάδα. «Μου άρεσε πάρα πολύ και είχα πει ότι όταν τελείωνα την καριέρα μου θα ήθελα να ζήσω εδώ μόνιμα με την οικογένειά μου. Είχα, όμως, ένα θέμα με τα χαρτιά μου και δεν μπορούσα να έρθω. Η γυναίκα μου, όμως, έχει την ιταλική υπηκοότητα, οπότε εξασφάλισα την άδεια παραμονής ως σύζυγος ευρωπαίου πολίτη» εξηγεί.

Ο στόχος του μετά την τελική απόσυρση από τα γήπεδα είναι να ασχοληθεί με την προπονητική στην Ελλάδα. Για να τα καταφέρει, όμως, πρέπει να μάθει καλά τη γλώσσα. Για τις ανάγκες της συνέντευξης, τον ρόλο του μεταφραστή ανέλαβε ο Μαρσέλο, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία ως ο μάνατζερ που έφερε στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, και τον Ριβάλντο.

«Τα καταλαβαίνει όλα, όπως βλέπεις. Έχει όμως ένα θέμα ακόμη με την ομιλία. Σε έξι μήνες θα τα λέει τέλεια» λέει. Ο Μαρσέλο έχει ξεχωρίσει τον Λεονάρντο για τον χαρακτήρα του. «Είναι ένα πολύ καλό παιδί και κυρίως πολύ σεμνό. Θα μπορούσε να το παίζει φίρμα. Έχει παίξει στο Champions League».

Την ίδια ακριβώς άποψη έχει και ο αντιπρόεδρος του ΑΟ Κορωπί, Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας. «Πρόκειται για έναν τεράστιου βεληνεκούς παίκτη. Είναι σίγουρα η πιο σπουδαία μεταγραφή που έχει γίνει στην ιστορία της ΕΠΣΑΝΑ. Εμείς αυτό που έχουμε δει στον Λέο είναι ότι είναι τρομερός επαγγελματίας» σημειώνει, καταλήγοντας:

«Έρχεται πρώτος στην προπόνηση -και το κυριολεκτώ γιατί είμαι και εγώ εδώ από την αρχή- και φεύγει τελευταίος. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα γιατί έχουμε πολλά νέα παιδιά στην ομάδα φέτος. Όταν βλέπουν έναν τέτοιο παίκτη να τα δίνει όλα και να ιδρώνει για τη φανέλα, θα το κάνουν κι αυτά. Και μη ξεχνάμε ότι φέτος θα έχουμε και τον Ντιέγκο, έναν δεύτερο Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή. Θα χορέψουμε σάμπα».

Πηγή: Goal News

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More