Wednesday, November 20, 2024
Home » Ολυμπιακός: Το δεύτερο καλύτερο ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα και ο… άλλος Βιλντόσα

Ολυμπιακός: Το δεύτερο καλύτερο ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα και ο… άλλος Βιλντόσα

0 comments

Με την πρώτη δεκάδα αγώνων της κανονικής περιόδου συμπληρωμένη, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 2η θέση της βαθμολογίας με πενταπλή ισοβαθμία και ρεκόρ 7 νίκες και 3 ήττες, έχοντας ξεπεράσει το μέτριο προς κακό ξεκίνημα του στις πέντε πρώτες αγωνιστικές.

Εκτός από τις πέντε συνεχόμενες νίκες απέναντι σε Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Παναθηναϊκό, Βιλερμπάν και Μακάμπι Τελ Αβίβ που συνετέλεσαν στην βελτίωση της βαθμολογικής τους θέσης και την ψυχολογία, οι «ερυθρόλευκοι» παρουσιάζουν σαφέστατη αγωνιστική βελτίωση, και έχουν σκορπίσει αρκετή αισιοδοξία για την συνέχεια της διοργάνωσης.

Στην παρούσα φάση βέβαια, αυτό που μετράει είναι τα αποτελέσματα που κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή από την στιγμή που άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής στην Ευρωλίγκα και όλοι παίζουν με όλους, μόνο ως ευχάριστα μπορούν να χαρακτηριστούν. Και αυτό διότι στις οκτώ προηγούμενες σεζόν, ο Ολυμπιακός μόνο μία φορά έχει ξεπεράσει τις επτά νίκες στα δέκα πρώτα παιχνίδια, με το φετινό πρόγραμμα μάλιστα να είναι και από τα δυσκολότερα που είχε μέχρι στιγμής στην πρώτη δεκάδα αγώνων.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε καλύτερη από την φετινή της επίδοση, μόνο την σεζόν 2017/18, οπότε και είχε οκτώ νίκες και δύο ήττες. Άλλη μια φορά, το 2022/23 είχε 7-3 με την κατάληξη σε αυτές τις δυο σεζόν να είναι αποκλεισμός από την Ζάλγκιρις στα πλέι οφ και ήττα στον τελικό της διοργάνωσης από την Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα.

Από εκεί και έπειτα, τέσσερις φορές ο Ολυμπιακός έχει καταγράψει ρεκόρ 6-4 στα δέκα πρώτα παιχνίδια του τις σεζόν 2016/17, 2018/19, 2021/22 και 2023/24, μια ακόμα είχε απόλυτη ισορροπία με πέντε νίκες και ισάριθμες ήττες, ενώ το χειρότερό του ξεκίνημα με το νέο σύστημα διεξαγωγής της Ευρωλίγκας, ήταν την σεζόν 2019/20, όπου είχε τέσσερις νίκες και έξι ήττες. Σε μια διοργάνωση που τίποτα δεν κρίνεται τον Νοέμβριο, ούτε καν τον Φεβρουάριο βέβαια, τα στοιχεία αυτά είναι απλή καταγραφή και τίποτα παραπάνω, αν και στους «ερυθρόλευκους» πιστώνεται χωρίς αμφιβολία η αντίδραση μετά την εκκίνηση, και πως σπάνια καταγράφει κάποια ομάδα σερί πέντε νικών σε τόσο δύσκολα παιχνίδια.

Πιο ταιριαστός και ανεβασμένος ο Βιλντόσα

Αν θέλαμε να μοιράσουμε τους τίτλους των πρωταγωνιστών του Ολυμπιακού σε ατομικό επίπεδο, αναμφίβολα στις πρώτες θέσεις θα βάζαμε τους Σάσα Βεζένκοβ, Εβάν Φουρνιέ, Νίκολα Μιλουτίνοφ, Σακίλ ΜακΚίσκ και Τόμας Γουόκαπ. Οι πέντε αυτοί έχουν την περισσότερη επιρροή στο παιχνίδι και έχουν συντελέσει ελαφρώς περισσότερο από τους υπόλοιπους για να έρθει αυτή η επίδοση των επτά νικών σε δέκα αγώνες. Κοντά τους όμως όσο περνούν οι αγώνες, βρίσκεται αναμφίβολα και ο Λούκα Βιλντόσα. Ο Αργεντινός πλέι μέικερ, ήταν μια μεταγραφή που δεν έκανε τον… κρότο της επιστροφής του Βεζένκοβ ή της απόκτησης του Φουρνιέ, όμως αποδεικνύεται στο παρκέ πως ήταν ένα κομμάτι που έλειπε από την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Αποκτήθηκε ως τρίτος χειριστής δίπλα στους Γουόκαπ και Γουίλιαμς-Γκος και έχει χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του που ταιριάζουν απόλυτα στην μπασκετική φιλοσοφία του προπονητή.

Ο Βιλντόσα, δεν ταίριαξε ποτέ στο πλάνο του Εργκίν Αταμάν στον Παναθηναϊκό και ομολογουμένως ήταν δύσκολο, καθώς η τριάδα Ναν, Σλούκα και Γκραντ έκανε εκπληκτική σεζόν και δεν «χωρούσε», ενώ δεν ήταν επιλογή του Τούρκου προπονητή, αλλά μεταγραφή που έγινε πριν συμφωνήσει με τους «πράσινους». Παράλληλα, αντιμετώπισε και τραυματισμούς, που δεν του επέτρεψαν αν διεκδικήσει κάτι περισσότερο. Στέφθηκε βέβαια πρωταθλητής Ευρώπης και Ελλάδος, έκανε κάποια καλά παιχνίδια και συμμετείχε για 13 λεπτά στον τελικό με την Ρεάλ. Στον Ολυμπιακό, φαίνεται πως βρίσκει ρόλο και χρησιμότητα, με αποτέλεσμα να είναι φανερό πως απολαμβάνει ξανά το παιχνίδι, έχοντας ενεργή συμμετοχή. Κάτι που αποτυπώνεται σιγά-σιγά και στους αριθμούς, αλλά και στον χρόνο του στα παιχνίδια.

Για την ακρίβεια, στα τρία πιο πρόσφατα με Παναθηναϊκό, Βιλερμπάν και Μακάμπι, ο Βιλντόσα αγγίζει τα 22 λεπτά ανά παιχνίδι, με μέσο όρο 8,7 πόντους (3/5 δίποντα, 6/15 τρίποντα, 2/2 βολές), 3 ριμπάουντ, 3,7 ασίστ, 1,3 κλεψίματα και 1 λάθος. Στο σύστημα αξιολόγησης έχει μέσο όρο 11,7 και η συμβολή του ήταν κομβική για να έρθουν οι νίκες, και με πράγματα που δεν καταγράφονται στην στατιστική, όμως η σωστή περιφερειακή άμυνα-πίεση πάνω στη μπάλα, ο έλεγχος του ρυθμού και η ορθολογική οργάνωση του παιχνιδιού. Αν και είναι πολύ πρόωρη η οποιοιδήποτε σύγκριση, ο 29χρονος παίκτης έχει ήδη συγκεντρώσει 70 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης έχοντας αγωνιστεί δέκα φορές φέτος, την ώρα που πέρυσι σε 28 με τον Παναθηναϊκό, συγκέντρωσε 129!

Σε ότι αφορά τα συνολικά στατιστικά του μέχρι στιγμής με τον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα, σε σχέση με αυτά που είχε πέρυσι στον Παναθηναϊκό, έχουν ως εξής:

Πέρυσι σε 28 αγώνες: 5,7 πόντοι, 42% δίποντα, 36,6% τρίποντα, 76,2% βολές, 1,5 ριμπάουντ, 1,5 ασίστ, 1 λάθος και 0,6 κλεψίματα σε 14:56 συμμετοχής.

Φέτος στους 10 πρώτους αγώνες: 5,2 πόντοι, 61,5% δίποντα, 40,7% τρίποντα, 75% βολές, 2 ριμπάουντ, 2,7 ασίστ, 0,7 λάθη και 0,8 κλεψίματα σε 16:54 συμμετοχής.

Πηγή: Goal News

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More