Όταν πριν από οκτώ μέρες η Αννίτα Δημητρίου ανηφόριζε τον Λόφο του Προεδρικού για να συναντήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ήταν προφανές ότι κάτι αλλάζει στις σχέσεις των δυο πλευρών. Το γεγονός και μόνο ότι διάνοιγαν ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ τους, αλλά και ότι θέλησαν να τα πουν κατ’ ιδίαν οι δυο τους, σε μια περίοδο μάλιστα που οι σχέσεις Προεδρικού – Πινδάρου ήταν ιδιαίτερα έντονες, είναι στοιχεία που αποτελούν σημεία αναφοράς.
Από αυτό, ξεκινούν και τα διάφορα σενάρια ως προς τα όσα λέχθηκαν ή δεν λέχθηκαν μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη και Αννίτας Δημητρίου κατά την διάρκεια του τετ- α- τετ τους στο Προεδρικό.
Στα όσα διέρρευσαν μετά τη συνάντηση, γίνεται αναφορά για μια εφ’ όλης συζήτηση που αφορούσε το Κυπριακό και άλλα θέματα της επικαιρότητας. Οπόταν και αυτόματα δημιουργείται εύλογα το ερώτημα, πώς προέκυψε η ανάγκη μιας εφ’ όλης συζήτησης για θέματα της επικαιρότητας μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της προέδρου του ΔΗΣΥ, τη στιγμή μάλιστα που το σφυροκόπημα των ανακοινώσεων από πλευράς Πινδάρου προς Προεδρικό ήταν έντονο και επί όλων των θεμάτων.
Από πλευράς Λόφου, είχαν προηγηθεί οι διορισμοί στα Δ.Σ, ημικρατικών Οργανισμών ατόμων προερχόμενων από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, όπως για παράδειγμα η περίπτωση Παναγιώτη Τρισόκκα στην προεδρία του Δ.Σ της Αρχής Στοιχημάτων, αλλά και του Ανδρέα Φράγκου στο Δ.Σ, του ΚΥΠΕ. Δύο κινήσεις που ενόχλησαν τον ΔΗΣΥ.
Ταυτόχρονα όμως με όλα αυτά, φουντώνει και η φημολογία δημιουργίας ενός νέου κομματικού χώρου από άτομα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στηρίζουν την Κυβέρνηση ή χαρακτηρίζονται ως «Χριστοδουλίδικοί». Άτομα δηλαδή τα οποία προέρχονται κυρίως από το χώρο της ευρύτερης Δεξιάς αλλά πιο συγκεκριμένα του ΔΗΣΥ.
Η δημιουργία ενός τέτοιου κομματικού χώρου στα δεξιά της Πινδάρου ασφαλώς και είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Στις βουλευτικές εκλογές, υπάρχουν διάφοροι παράμετροι που λειτουργήσουν με τρόπο που θα πιέσουν τα κομματικά ποσοστά του ΔΗΣΥ. Το 2026 όμως είναι βαρύμετρο για την ηγεσία του κόμματος που έχει ενώπιον της, την πρώτη μεγάλη εκλογική μάχη μετά τις ευρωεκλογές.
Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, νιώθει όλο και μεγαλύτερη την ανάγκη της στήριξη του ΔΗΣΥ στην Βουλή, όχι μόνο για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και για διάφορα νομοσχέδια που αφορούν μεταρρυθμίσεις και τα οποία έχουν οδηγηθεί ή πρόκειται να οδηγηθούν στην Ολομέλεια το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα όμως, προδιαγράφονται κάποιες εξελίξεις και στο Κυπριακό και σίγουρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει να έχει τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Οι θέσεις των δύο πλευρών στο Κυπριακό, ασφαλώς και ταυτίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από ο,τι αυτής των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, ιδιαίτερα του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.
Υπό αυτά τα δεδομένα, μια σχέση άτυπης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών θα αποτελούσε μια αμοιβαίου οφέλους εξέλιξη για το επόμενο χρονικό διάστημα τουλάχιστον μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές.
Τι ειπώθηκε
Το τι μπορεί να ειπώθηκε μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Αννίτας Δημητρίου πίσω από τις κλειστές πόρτες του προεδρικού γραφείου, ασφαλώς είναι κάτι που μόνο οι δύο τους γνωρίζουν. Υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα και κάποιες πληροφορίες που οδηγούν σε κάποια συμπεράσματα.
Το δεδομένο είναι ότι η συνάντηση προέκυψε όταν η Πρόεδρος της Βουλής επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για να τον ενημερώσει για τις επαφές της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κίνα και το τι ειπώθηκε με τους Κινέζους σε σχέση με το Κυπριακό. Ταυτόχρονα όμως και για να υπάρξει και συνεννόηση για το ταξίδι της Προέδρου της Βουλής στην Ρήγα της Λετονίας για τη Σύνοδο της Κριμαίας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, την κάλεσε στο Προεδρικό για να τα πουν από κοντά.
Τι άνοιξε όμως αυτό το δίαυλο επικοινωνίας; Ασφαλώς ένας από τους λόγους, είναι η κριτική που δέχθηκαν και οι δύο γύρω από το θέμα του διορισμού του νέου Γενικού Ελεγκτή και τις δηλώσεις Κουλία για διορισμό Γενικού Ελεγκτή από μέρους του.
Αυτό έφερε την αναβολή του ταξιδιού της Αννίτας Δημητρίου στην Μάλτα για να παραμείνει Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, ενώ την επομένη της ανακοίνωσης της αναβολής του ταξιδιού της, προέκυψε η προεδρική ανακοίνωση του διορισμού με την οποία μπήκε και τελεία στο θέμα. Επεισόδια που μπορούσαν να αποφευχθούν με ένα απλό τηλεφώνημα. Η έλλειψη επικοινωνίας αλλά και ο ανταγωνισμός ο οποίος έχει αναπτυχθεί ανάμεσα τους, συνέπεια μια περιρρέουσας πρόωρης προεδρολογίας, έχει αρχίσει να δημιουργεί εκατέρωθεν πολιτικό κόστος.
Στην εξίσωση μπαίνει και ένα άλλο στοιχείο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τέθηκε από πλευράς Πινδάρου το θέμα των διορισμών συναγερμικών, ζητώντας ουσιαστικά να υπάρχει ενημέρωση όταν πρόκειται να προβαίνει σε τέτοιες κινήσεις διορισμού. Ταυτόχρονα όμως μπαίνει στο τραπέζι και η συνεργασία σε θέματα προϋπολογισμού. Ο ΔΗΣΥ θα ψηφίζει ούτως ή άλλως, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει μία συνεννόηση για κάποιες προτάσεις τις Πινδάρου με τις οποίες να εμβολιάζεται ο προϋπολογισμός.
Από πλευράς Προεδρικού, εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι, μπήκε το θέμα των υψηλών αντιπολιτευτικών τόνων και των επικριτικών επί όλων των θεμάτων ανακοινώσεων της Πινδάρου το τελευταία διάστημα.
Το ότι έχουν πέσει οι τόνοι, είναι πλέον εμφανές. Ούτε για το ταμείο της πρώτης Κυρίας υπήρξε ανακοίνωση από πλευράς ΔΗΣΥ, αλλά ούτε και για το θέμα της μετακίνησης Παντελή από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Παιδείας, παρόλο ότι υπήρξαν διάφορες επικριτικές τοποθετήσεις από κομματικά στελέχη. Αντίθετα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η επίσημη Πινδάρου διαχώρισε τη θέση της, Δεν περνά επίσης απαρατήρητο ότι πρώτη η πρόεδρος του ΔΗΣΥ έσπευσε να χαιρετήσει, πριν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα, την πρόσκληση Μπάιντεν σε Χριστοδουλίδη.
Ασφαλώς μπορούν να γίνουν και διάφορες άλλες ερμηνείες αυτής προσέγγισης των δύο πλευρών. Αν υπάρχει όντως κάτι άλλο, θα διαφανεί στην πορεία. Στην παρούσα φάση, προδιαγράφεται μια περίοδος επαναπροσδιορισμού της σχέσης τους.
Πηγή: Φilenews