Friday, November 15, 2024
Home » Υπoυργός Μεταφορών: Επιδιώκουμε δίκαιη, βιώσιμη, στη βάση του διεθνούς δικαίου λύση

Υπoυργός Μεταφορών: Επιδιώκουμε δίκαιη, βιώσιμη, στη βάση του διεθνούς δικαίου λύση

0 comments

O Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, στον λόγο που εκφώνησε την Κυριακή κατά τη διάρκεια του εθνικού μνημοσύνου ηρώων της κοινότητας Τρούλλων τόνισε πως η ύση που επιδιώκουμε πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη

Η λύση που επιδιώκουμε πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη, να βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, στον λόγο που εκφώνησε την Κυριακή κατά τη διάρκεια του εθνικού μνημοσύνου ηρώων της κοινότητας Τρούλλων

Advertisement

Όπως ανέφερε, οι κάτοικοι της κοινότητα των Τρούλλων, «αντλώντας δύναμη από την ορθόδοξη πίστη και τα ιδανικά του λαού μας, έχουν πάντοτε βρεθεί παρόντες στο κάλεσμα της πατρίδας, έτοιμοι να υπερασπιστούν την τιμή και την ακεραιότητά της, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της ελευθερίας».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις θυσίες μελών της κοινότητας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τον αγώνα της ΕΟΚΑ και την τουρκική εισβολή του 1974, όταν, όπως είπε, πολλοί από αυτούς βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, γνωρίζοντας ότι η ώρα της μάχης είχε φτάσει.

Ειδικότερα, μίλησε μεταξύ άλλων για τον Μιχαήλ Ζένιου, τα οστά του οποίου αναγνωρίστηκαν το 2001 μέσω της μεθόδου DNA, για να ακολουθήσει η ταφή της σορού του με τις πρέπουσες τιμές στην γενέτειρά του στις 27 Οκτωβρίου 2001, αλλά και για τον Νικόλα Γεωργίου, αγνοούμενο για σχεδόν 26 χρόνια, μέχρι που τα οστά του ταυτοποιήθηκαν και ενταφιάστηκαν με τιμές τον Σεπτέμβριο του 2000.

Αναφέρθηκε επίσης τους Σωτήρη Πάμπουλλο και Ανδρέα Πλάρκο, οι οποίοι βρέθηκαν το 2010 σε ομαδικό τάφο μετά από δεκαετίες στους καταλόγους των αγνοουμένων και αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο DNA, αλλά και τον Ανδρέα Πλάρκο, τα οστά του οποίου εντοπίστηκαν κοντά στην Αφάνεια το 2009.

Προσέθεσε ότι έξι ακόμη άτομα χάθηκαν στα τέλη Αυγούστου του 1974, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν και λεηλάτησαν το χωριό, η τύχη των οποίων αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2012, όταν τα οστά τους βρέθηκαν σε πηγάδι κοντά στο χωριό Άρσος και αναγνωρίστηκαν μέσω της μεθόδου DNA.

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ο πόνος και η αδικία παραμένουν ζωντανά, συνέχισε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι «οι εκτοπισμένοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, αποτελούν ζωντανή υπενθύμιση ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας».

«Η λύση που επιδιώκουμε πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη, να βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τη διαίρεση της Κύπρου, δίνοντας τέλος σε αυτή την τραγωδία», σημείωσε σχετικά.

«Αυτό είναι το χρέος και η οφειλή μας απέναντι στους ήρωες που μνημονεύουμε σήμερα, και σε όλους εκείνους που θυσίασαν τα πάντα για μια ελεύθερη και ενωμένη πατρίδα. Αιωνία τους η μνήμη», κατέληξε ο κ. Βαφεάδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More