Wednesday, December 25, 2024
Home » Τι σημαίνει η επίσκεψη Κόμπου σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Τι σημαίνει η επίσκεψη Κόμπου σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

0 comments

Η επίσκεψη του Κωνσταντίνου Κόμπου στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη ήρθε σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη χρονική συγκυρία λαμβάνοντας υπόψη τα όσα τεκταίνονται στη Μέση Ανατολή. Η επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών στα Ιεροσόλυμα και τη Ραμάλα, σε συνάρτηση με άλλες κινήσεις που γίνονται από πλευράς Λευκωσίας στέλνουν μηνύματα για το ρόλο που μπορεί η Κύπρος ντα παίξει στην περιοχή. Την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση στη Συρία για να πλήξει τους Κούρδους, ενώ συνεχίζει να απειλεί το Ισραήλ.

Μέσα από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών το μήνυμα της Λευκωσίας ήταν πως η Κύπρος παραμένει ένας σύμμαχος με το Ισραήλ αλλά την ίδια ώρα στέκεται εμπράκτως στο πλευρό των Παλαιστινίων μέσα από το Cyprus Aid το οποίο ενεργοποιήθηκε χθες για πρώτη φορά. Πράξη η οποία έτυχε ιδιαίτερα θερμής αποδοχής από τους ίδιους τους Παλαιστινίους. Κάτι που στέλνει μηνύματα και στο εσωτερικό και σ’ όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για τη συνεργασία της με το Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για τις επισκέψεις Κόμπου σε Ισραήλ και Παλαιστίνη σημειώνει ότι στο επίκεντρο των επαφών του Κ. Κόμπου ήταν η τρέχουσα περιφερειακή κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, την Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Gideon Sa’ar, ενώ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ, Isaac Herzog. Είχε επίσης, συνάντηση με τον Υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ron Dermer.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το μνημείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, όπου κατέθεσε και στεφάνι. Είχε επίσης, συνάντηση με οικογένειες ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Αναφέρεται ότι στην Παλαιστίνη, ο κ. Κόμπος συναντήθηκε σήμερα, 23 Δεκεμβρίου, με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό και ομόλογό του, Mohammad Mustafa. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διμερή θέματα και η κατάσταση στην περιοχή.

Στήριξη μέσω του «Cyprus Aid»: Την κατάσταση στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη συζήτησαν τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, και ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Μουσταφά, στο πλαίσιο επίσκεψης του Κύπριου Υπουργού στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Κόμπου στο «Χ», ο ίδιος επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων της Παλαιστινιακής Αρχής, μεταξύ άλλων, μέσω της εργαλειοθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Κόμπος σημειώνει, ακόμη, ότι «επαναβεβαίωσα τη δέσμευσή μας στην αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας για λύση δύο κρατών και στο όραμα για διαρκή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ο Κ. Κόμπος τέλεσε τα εγκαίνια του κοινοτικού κέντρου υγείας στο χωριό Ein Qinya στη διοικητική περιφέρεια της Ραμάλα. Το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω παροχής αναπτυξιακής βοήθειας από το πρόγραμμα «Cyprus Aid» του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το έργο είναι το πρώτο που ολοκληρώνεται στη βάση διμερούς προγράμματος αναπτυξιακής συνεργασίας με πλήρη χρηματοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους 230 χιλιάδων ευρώ, και αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της τοπικής ανθεκτικότητας και κοινωνικής ευημερίας, καθώς και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής, αναφέρεται.

Η πραγματική κατάσταση στην περιοχή: Για την κατάσταση στην περιοχή και το ρόλο της Κύπρου αναφέρθηκε χθες και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στον Δελίκηπο και απαντώντας σε ερωτήσεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είχαν (στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) την ευκαιρία να παρουσιάσουν «την πραγματική κατάσταση σε σχέση με τη Συρία. Οφείλω να πω ότι είχε δημιουργηθεί, δικαιολογημένα ως ένα βαθμό, μια θετική αν θέλετε αποτίμηση από την ανατροπή του Άσαντ. Φυσικά και ήταν μια θετική εξέλιξη, να μην υπάρξει η οποιαδήποτε παρερμηνεία».

Από κει και πέρα, συνέχισε έχει σημασία να δούμε την επόμενη μέρα και για αυτό τον λόγο η Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με την Ελλάδα και την Αυστρία, υπέβαλαν σχετικό έγγραφο. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανέφερε, παρουσίασε συγκεκριμένο οδικό χάρτη, με εξελίξεις που θέλουμε να δούμε στη χώρα, για να υπάρξει και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης θετική ανταπόκριση.

«Και χαίρομαι γιατί τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και η Επιτροπή, ασπάζονται την προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Τους ανέφερε, είπε, ότι η Κύπρος είναι 78 χιλιόμετρα μακριά από τη Συρία. Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, σημείωσε, μετά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου μίλησε πρώτος, στη βάση της πρότασης της ΚΔ.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η ΕΕ αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες της ΚΔ και την ανάγκη να γίνει απόλυτα σεβαστή η ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, να υπάρχει συμμετοχή όλων των ομάδων στη νέα κατάσταση πραγμάτων».

Μια σημαντική διάσταση, πρόσθεσε, ήταν το γεγονός ότι επικοινώνησαν μαζί του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας κι αυτό που παρουσίασε στο Συμβούλιο δεν ήταν μόνο η θέση της ΚΔ, αλλά οι θέσεις των κρατών της περιοχής.

Κληθείς να σχολιάσει το ότι οι πλείστοι των ηγετών της διεθνούς κοινότητας προσεγγίζουν την Τουρκία για το θέμα της Συρίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημερώθηκε πως υπάρχει απευθείας επαφή σε χαμηλότερο επίπεδο σε αυτή τη φάση. « Η επαφή με την νέα κατάσταση πραγμάτων στη Συρία δεν γίνεται μέσω της Τουρκίας», επεσήμανε.

Χαιρετίζουν Αίγυπτος και Ιορδανία τον διορισμό Σιάμπου: Ο διορισμός της Θεσσαλίας Σαλίνας Σιάμπου ως ειδική εκπροσώπου για Θρησκευτικής Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων, που ανακοινώθηκε χθες, έφερε αμέσως και τις πρώτες αντιδράσεις από χώρες της περιοχής. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η ανακοίνωση του διορισμού της κ. Σιάμπου έφερε και τις πρώτες αντιδράσεις από χώρες της περιοχές. Αίγυπτος και Ιορδανία με μηνύματά τους προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τον συνεχάρησαν για την κίνησή του να διορίσει ειδική εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία των Μειονοτήτων. Κίνηση που σχετίζεται με τις εξελίξεις στη Συρία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη σημασία της προστασίας των θρησκευτικών ελευθεριών και της στήριξης των μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, αποφάσισε τον διορισμό της Θεσσαλίας Σαλίνας Σιάμπου ως Ειδικής Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή. Ο διορισμός, χωρίς πρόσθετες απολαβές, τίθεται σε εφαρμογή από 1/1/2025.

Η Θεσσαλία Σαλίνα Σιάμπου, “με αποδεδειγμένη διπλωματική ικανότητα και εμπειρία, θα εργαστεί για την προστασία των χριστιανικών και άλλων μειονοτήτων μέσω του διαλόγου με τα κράτη της περιοχής, για την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους και την προώθηση βιώσιμων λύσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ενώ η αποστολή της θα συνδράμει την προσπάθεια της ΕΕ για τη στήριξη των θρησκευτικών ομάδων της περιοχής”, αναφέρει ο ΚΕ.

Παράλληλα, θα προωθήσει τον πολυμερή διάλογο και τις διαθρησκευτικές συναντήσεις, ώστε να ενισχύσει τη συμπερίληψη των μειονοτήτων στις πολιτικές διαδικασίες της περιοχής, σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη η Ειδική Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προωθήσει, επίσης, την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή συνδρομή προς τις κοινότητες των θρησκευτικών μειονοτήτων, με έμφαση σε έργα για την υγεία, την εκπαίδευση και την επανένταξη θυμάτων.

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς θα αποτελέσει, επίσης, βασική προτεραιότητα, με την ενίσχυση δράσεων για την αποκατάσταση και την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων.

Επιπλέον, η Ειδική Εκπρόσωπος θα αναδείξει τον διπλωματικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως γέφυρας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής, αξιοποιώντας τη γεωγραφική, την πολιτιστική και την ιστορική της θέση, ενώ θα ενισχύσει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης, της ανεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, με τον διορισμό της Θεσσαλίας Σαλίνας Σιάμπου, η Κυπριακή Δημοκρατία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τις θρησκευτικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής, να προωθήσει την περιφερειακή σταθερότητα και να αναδείξει τον πλούτο της πολιτιστικής και της θρησκευτικής κληρονομιάς της περιοχής.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00