Νομοσχέδια για ορθότερη εναρμόνιση με οδηγίες ΕΕ για εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων στην Επιτροπή Οικονομικών –
Εναρμονιστικά νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων, ένα που αφορά την ορθότερη εναρμόνιση εθνικής νομοθεσίας με ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και ένα σχετικά με την ικανότητα απορρόφησης των ζημιών και ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεωνεπενδύσεων, συζήτησε τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Advertisement
Μιλώντας στη συνεδρία, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το πρώτο νομοσχέδιο αφορά ορθότερη εναρμόνιση με την οποία «διορθώνονται λάθη και παραλείψεις» σε προηγούμενη εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας που υποδείχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και εναρμόνιση με τις διατάξεις κανονισμού ο οποίος «ευθυγραμμίζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο εξυγίανσης με το διεθνές πλαίσιο εξυγίανσης και διασφαλίζει την πιθανότητα απορρόφησης ζημιών σε ομίλους».
Σημείωσε ότι για την εναρμόνιση με τον κανονισμό λήφθηκε προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 25 Ιουλίου του 2024.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι η εκτελεστική εξουσία δεν καθυστέρησε να καταθέσει νέα εναρμονιστικά νομοσχέδια καθώς η ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε τον Ιούλιο του 2024 και η Κυβέρνηση κατέθεσε τα νέα εναρμονιστικά νομοσχέδια τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2024.
Περαιτέρω, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών εξήγησε ότι «υπήρχαν λάθη στις παραπομπές» σε άρθρα της προηγούμενης εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας, καθώς και «μια διόρθωση διακριτικής ευχέρειας που διδόταν στο κράτος μέλος», που «πέρασε ως διακριτική ευχέρεια που διδόταν στην αρμόδια αρχή», δηλαδή την Κεντρική Τράπεζα.
Εκπρόσωπος της ΚΤΚ είπε ότι η διακριτική ευχέρεια αφορά «την ευχέρεια να ζητάς από θυγατρικές τρίτων χωρών – αν μια κυπριακή τράπεζα διατηρούσε θυγατρική εκτός ΕΕ – να πληροί κάποιους όρους μέσα στις συμβάσεις που έχουν μεταξύ τους (μητρική – θυγατρική)».
«Ο στόχος της διακριτικής ευχέρειας είναι να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που υπάρχει εξυγίανση σε ένα μέρος (θυγατρική) του (τραπεζικού) ομίλου» είτε εκτος ΕΕ αλλά κυρίως εντός ΕΕ «να μην μεταδώσουν προβλήματα στην κυπριακή εταιρεία», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι «δεν υπάρχουν όμιλοι στην Κύπρο που να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της συγκεκριμένης νομοθεσίας με θυγατρικές εκτός ΕΕ» και πρόσθεσε ότι με την νομοθεσία «βασικά προσπαθείς να λάβεις κάποια μέτρα τώρα ούτως ώστε σε περίπτωση κρίσης να διασφαλίσεις περισσότερο ότι δεν θα μπαίνει σε πρόβλημα όλος ο όμιλος ή κάποιες οντότητες του ομίλου» για θέματα που προκύπτουν εκτός ΕΕ.
Επιπλέον, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή συζήτησε εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την ορθότερη εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία του περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων νόμου σχετικά με την ικανότητα απορρόφησης των ζημιών και ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ, το εναρμονιστικό νομοσχέδιο αφορά και «πάλι διόρθωση παραπομπής» σε άρθρα της ευρωπαϊκής οδηγίας.
Εναρμονιστικό νομοσχέδιο για ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων
Επιπλέον, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε νομοσχέδιο για εναρμόνιση του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών νόμου σε ό,τι αφορά ορισμένες πτυχές της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αφορά εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία που εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο και η Κύπρος έχει προθεσμία εναρμόνισης μέχρι τις 14 Νοεμβρίου του 2024.
Ανέφερε ότι η οδηγία αφορά «τα αποθέματα που υποχρεούνται οι τραπεζικοί όμιλοι να διαθέτουν, ώστε σε περίπτωση που εξυγιανθούν να χρησιμοποιηθούν αυτά και να προστατευτούν οι καταθέτες».
Ανέφερε ότι η οδηγία αυτή αφορά «ομίλους που έχουν πολλές ενδιάμεσες εταιρείες μεταξύ της μητρικής τράπεζας» και των άλλων τραπεζικών εργασιών του ομίλου, πρόσθεσε.
Είπε ότι «αυτή την στιγμή δεν έχουμε τέτοιο όμιλο να δραστηριοποιείται στην Κύπρο» και πρόσθεσε πως στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν ετοίμαζε την συγκεκριμένη οδηγία, ήταν όπως για αυτού του είδους τους ομίλους να γίνουν πιο αναλογική οι κανόνες χωρίς να διακυβεύεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η οδηγία δίδει εξουσία στην αρχή εξυγίανσης να αποφασίσει για λόγους προστασίας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ότι αυτές οι ενδιάμεσες οντότητες υποχρεούνται να διατηρούν κεφαλαιακά αποθέματα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πηγή: Cyprus Times