Με τρία «Α» στις αποσκευές του κυκλοφορεί πλέον ο Ερσίν Τατάρ ζητώντας από τους συνομιλητές του απευθείας πτήσεις, εμπόριο και διεθνείς επαφές. Στο Λονδίνο, ο Τατάρ ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνησή να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.
Στη Νέα Υόρκη, όπου θα βρεθεί κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα συμπεριλάβει και την απαίτηση για απευθείας διεθνείς επαφές, πέραν των απευθείας πτήσεων και εμπόριο. Απαιτήσεις οι οποίες απορρίπτονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και από το διεθνή παράγοντα.
Η εμμονή Τατάρ σ’ αυτά που ονομάζονται «τρία Α» δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για την επιτυχία μιας τριμερή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους δύο ηγέτες όταν θα βρεθούν τη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, εκείνο που προέχει για τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων είναι μιας μορφής αναγνώριση (μέσα από την εφαρμογή των τριών «Α») και όχι η επανέναρξη των συνομιλιών.
Πριν από το ταξίδι στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ βρέθηκε αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο προωθώντας τις θέσεις του στο Κυπριακό. Μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε η «ομάδα φιλίας» του βρετανικού κοινοβουλίου με τα κατεχόμενα (πηγή mykibris/ΓΤΠ) υποστήριξε πως το Ηνωμένο Βασίλειο , ως εγγυήτρια δύναμη, οφείλει να συμπεριφέρεται ισότιμα στις δύο πλευρές στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι πρέπει ξεκινήσει απευθείας εμπόριο και απευθείας πτήσεις με τα κατεχόμενα.
Ο Τατάρ ευχαρίστησε τα μέλη της επιτροπής «για την πίεση που ασκούν και για την ενημέρωση που πραγματοποιούν για την αδικία που υφίσταται ο τουρκοκυπριακός λαός κάνοντας τη φωνή του Τουρκοκυπριακού λαού να ακουστεί σε πολλές διεθνείς πλατφόρμες».
Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «οι Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να είναι απομονωμένοι και να στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και πρόσθεσε ότι «εάν επιθυμούμε μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση πρέπει να επικεντρωθούμε στις πραγματικότητες της παρούσας κατάστασης στην Κύπρο.Έχει έρθει η ώρα να σκεφτούμε εκτός των πλαισίων της ομοσπονδιακής λύσης. Υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο. Οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να έχουν μια σχέση συνεργασίας που να είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές με σχέσεις καλής γειτονίας. Μια τέτοια λύση θα καταστήσει εφικτή και τη συνεργασία στον τομέα των φυσικών πόρων και της ενέργειας και θα ωφελήσει και την ελληνοκυπριακή πλευρά».
Ο Τατάρ υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό η Αγγλία ως εγγυήτρια δύναμη να συμπεριφέρεται με ισότιμο τρόπο και στις δύο πλευρές» και εξέφρασε την άποψη ότι η προσφάτως εκλεγμένη κυβέρνηση των Εργατικών μπορεί να φέρει μια νέα οπτική στο θέμα της ανάγκης να λάβουν τέλους οι άδικοι περιορισμοί καθιστώντας εφικτές τις απευθείας πτήσεις και το απευθείας εμπόριο και στους άδικους αποκλεισμούς που εφαρμόζονται στον Τουρκοκυπριακό λαό».
Πηγή: Φilenews