Την προώθηση των δικών της εκτατικών βλέψεων κα τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επιχειρεί η Άγκυρα εκμεταλλευόμενη τη νέα κατάσταση πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Λευκωσία και Αθήνα συντονίζονται και κινητοποιούνται προκειμένου να αποτρέψουν νέα τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο.
Τα δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες που είχαν Κύπρος, Ελλάδα αλλά και Αυστρία μέσα από την πρόσφατη κοινή τους δήλωση σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία. Η δήλωση των τριών χωρών υπογράμμιζε τη συλλογική ευρωπαϊκή προσέγγιση σε ζητήματα που αφορούν τα σύνορα.
Το τουρκικό μέσο TGRT Haber μετέδωσε χθες ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη νέα ηγεσία της Συρίας για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου σε δηλώσεις του ανέφερε: «Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία».
Η γεωπολιτική διάσταση: Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ επισυνέβη προ μερικών ημερών και ότι ο καθορισμός ΑΟΖ είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, είναι εμφανές και μέσα από τις δηλώσεις Ουράλογλου ότι η Άγκυρα είχε κάνει από καιρό τους σχεδιασμούς της και ανέμενε την κατάλληλη στιγμή για προώθηση των επεκτατικών της βλέψεων. Προχωρώντας δηλαδή σε ένα τουρκοσυριακό σύμφωνο στα πρότυπα εκείνου με τη Λιβύη, οπόταν και πάλι είχε σπεύσει η Άγκυρα να εκμεταλλευθεί την πολιτική κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα. Η πιθανή συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας αναμένεται να επηρεάσει τη γεωπολιτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα ήδη να έχει ως «οδηγό» της το τορκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο ωστόσο αναιρεί κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου.
Η θέση της Λευκωσίας: Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα σε τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι παρακολουθούν «στενά τις εξελίξεις και αξιολογούν την κατάσταση διαρκώς, από την πρώτη στιγμή». «Οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης, επηρεασμού ή παραγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει όλα τα διαθεσιμα μέτρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε. Ο κ. Λετυμπιώτης πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε συντονισμό με τον Έλληνα Πρωθυπουργό έχουν ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τις ενδεχόμενες τουρκικές μεθοδεύσεις, λαμβάνοντας ευρωπαϊκή υποστήριξη.
Η θέση της Αθήνας: Ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολίασαν τις δηλώσεις Τούρκου υπουργού ο οποίος αποκάλυψε πως η Άγκυρα είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσει για την οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία λέγοντας πως η χώρα είναι σε μεταβατική κατάσταση και πως κανείς δεν νομιμοποιείται να συνάπτει συμφωνίες. «Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα. Το έχουμε ήδη θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την κοινή δήλωση που κάναμε μαζί με την Αυστρία και την Κύπρο» δήλωσαν χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η παρούσα μεταβατική κατάσταση «δεν νομιμοποιεί τον οποιονδήποτε να κάνει μία τέτοια συμφωνία», δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης και διπλωματικής κινητικότητας. «Το παρακολουθούμε. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο, όλες τις γειτονικές χώρες, και με την Ευρωπαϊκή Ένωση,» πρόσθεσαν.
Πάνε Κάιρο τον Γενάρη: Σε μερικές ημέρες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και το πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθούν στο Κάιρο για τη νέα τριμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατά αλ-Σίσι. Μια τριμερής η οποία θεωρείται κομβικής σημασίας ένεκα και των εξελίξεων στη Συρία και η οποία αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω και των τουρκικών ενεργειών στην περιοχή. Η Αίγυπτος παρά τις προσπάθειες που είχε καταβάλει η Τουρκία και προσωπικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ενέδωσε στο να προχωρήσει σε μια συμφωνία στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο χωρών κατά τρόπο που να αποκλείεται η Κύπρος. Επίσης το Κάιρο είχε εναντιωθεί στη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.
Πηγή: Φilenews