Wednesday, October 30, 2024
Home » Δικαίωμα δωρεάν νομικής αρωγής για θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Δικαίωμα δωρεάν νομικής αρωγής για θύματα ενδοοικογενειακής βίας

0 comments

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο από την Βουλή – Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το απόγευμα νομοσχέδιο και πρόταση νόμου με τα οποία θεσπίζεται νέα κατηγορία δικαιούχων δωρεάν νομικής αρωγής, η οποία περιλαμβάνει τα θύματα αδικήματος βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας, όπως αυτά προβλέπονται στις διατάξεις του νόμου για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, του νόμου της ενδοοικογενειακής βίας και του περί Βίας στην Οικογένεια νόμου.

Advertisement

Η πρόταση νόμου από το ΑΚΕΛ τροποποιεί τον περί Νομικής Αρωγής Νόμο, ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη συμμόρφωση με το πνεύμα και το γράμμα της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και με τις συστάσεις της αρμόδιας Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Διάκρισης σε Βάρος των Γυναικών (CEDAW) για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών σε παροχή δωρεάν νομικής αρωγής και ειδικότερα των οικονομικά ασθενέστερων γυναικών.

Προβλέπεται η παροχή δωρεάν νομικής αρωγής σε θύματα βίας σε διαδικασία ενώπιον Επαρχιακού Δικαστηρίου για απαίτηση αποζημίωσης έναντι του θύτη και σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας για οποιοδήποτε αίτημά τους ενώπιον Οικογενειακού Δικαστηρίου που αφορά την επίλυση διαφορών με τον θύτη και/ή την έκδοση οποιουδήποτε διατάγματος έναντι αυτού.

Με βάση τα σχέδια νόμου (ν/σ και πρόταση νόμου) προβλέπεται καταρχήν η παροχή νομικής αρωγής σε πρόσωπο που είναι θύμα αδικήματος βίας κατά γυναίκας ή ενδοοικογενειακής βίας σε διαδικασία ενώπιον Επαρχιακού Δικαστηρίου για απαίτηση αποζημίωσης δυνάμει των διατάξεων του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου, καθώς και σε άλλη διαδικασία ενώπιον Επαρχιακού Δικαστηρίου που συνδέεται άμεσα ή σχετίζεται με αυτή .

Επίσης προβλέπεται αρωγή και για οποιοδήποτε αίτημα ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου αφορά στην έκδοση οποιουδήποτε διατάγματος για την επίλυση διαφορών με τον θύτη σε σχέση με τη γονική μέριμνα, την επικοινωνία και τη διατροφή των τέκνων, δυνάμει των διατάξεων του περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμου και την αποκλειστική χρήση της οικίας, δυνάμει των διατάξεων του περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμου, καθώς και εναντίον του θύτη, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης τηςΒίας κατά των Γυναικών και τηςΕνδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου και/ή του περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμου.

Παράλληλα στο ενοποιημένο κείμενο που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια, προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού για παροχή δωρεάννομικής αρωγής, κατόπιν υποβολής στο αρμόδιο δικαστήριο βεβαίωσης ή πιστοποίησης που εκδίδεται από αρμόδια υπηρεσία ή οργανισμό, με την οποία πιστοποιείται ότι το θύμα εξυπηρετείται από το Σπίτι της Γυναίκας ή άλλο χώρο φιλοξενίας θυμάτωνενδοοικογενειακής βίας ή προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία για την άσκηση βίας εναντίον του και νοουμένου ότι, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ή άλλων περιστάσεων της υπόθεσης, είναι επιθυμητό για το συμφέρον της δικαιοσύνης να παρασχεθεί η δωρεάν νομική αρωγή στον αιτητή για την προετοιμασία και τον χειρισμό της υπόθεσής του.

Πρόσθετα, στις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι, σε περίπτωση αίτησης για παροχή δωρεάν νομικής αρωγής σε δευτεροβάθμια διαδικασία, το αρμόδιο δικαστήριο θα λαμβάνει υπόψη του την κοινωνικοοικονομική έκθεση του Γραφείου Ευημερίας που συντάχθηκε για τους σκοπούς της πρωτοβάθμιας διαδικασίας, νοουμένου ότι ο αιτητής δηλώνει ενόρκως ότι δεν διαφοροποιήθηκε η οικονομική του κατάσταση, ενώ παράλληλα, όπου δεν απαιτείται η έκθεση στην πρωτοβάθμια διαδικασία, τότε δεν θα απαιτείται ούτε στη δευτεροβάθμια διαδικασία, εφόσον το δικαστήριο ικανοποιηθεί ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις που απαιτούνταν στην πρωτοβάθμια διαδικασία.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς είπε ότι σε πολλές περιπτώσεις λέμε στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να σπάσουν τη σιωπή αλλά αυτό καθίσταται γράμμα κενό αν το κράτος δεν πείσει τα θύματα ότι θα είναι δίπλα τους με αρωγή και στήριξη.

Ανέφερε ότι όταν μια γυναίκα κακοποιείται πρέπει να εγκαταλείψει την οικία της και έρχεται αντιμέτωπη και με ένα βουνό εξόδων για δικαστική μάχη.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουμά στις πλείστες περιπτώσεις η διαδικασία για νομική αρωγή απορρίπτεται και με την πρόταση νόμου χορηγείται αυτή η αρωγή χωρίς γραφειοκρατία και άλλα εμπόδια.

Η Βουλευτής ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου είπε ότι έμπρακτα στηρίζουμε τα θύματα βίας και δηλώνουμε μηδενική ανοχή δίνοντας σε αυτά λύσεις να προχωρήσουν αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Πρόσθεσε ότι με την μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου θα δοθεί ένα καλύτερο πλαίσιο αντιμετώπισης της όλης κατάστασης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More