Αβέβαιη η πορεία, αβέβαιο το μέλλον του Κυπριακού – Όσο ο Τατάρ αρνείται να συνεργαστεί, τόσο απομακρύνεται ο στόχος της επανέναρξης των συνομιλιών – Μόνο για αναγνώριση ενδιαφέρεται ο κατοχικός ηγέτης – Αισιοδοξεί για εξελίξεις τον Σεπτέμβριο η ελληνοκυπριακή πλευρά
Το επόμενοβήμα στο Κυπριακό εξακολουθεί να φαντάζει μετέωρο, με την Κυβέρνηση να ελπίζει σε κινητικότητα και εξελίξεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες να φέρει κοντά τα δύο μέρη και να ανακοινώσει αυτοπροσώπως τις βλέψεις του για το πως θα προχωρήσει η διαδικασία, ο πήχης της αισιοδοξίας κατέβηκε ξανά στο μηδέν.
Advertisement
Ο κατοχικός ηγέτης αφήνει το Κυπριακό στο τεράστιο «λιβάδι» της αβεβαιότητας, εμμένοντας στις παράλογες αξιώσεις του για λύση δύο κρατών. Η πεισματάρικη στάση του εμποδίζει την επίτευξη προόδου και όλες οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό, μιας και αρνείται να συζητήσει οτιδήποτε πριν διασφαλίσει την κυριαρχική ισότητα. Στη συνέχεια είναι διατεθειμένος να συζητήσει για τη μελλοντική σχέση των δύο ξεχωριστών κρατών που οραματίζεται.
Ο Τατάρ έδειξε να εννοεί αυτό που λέει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ότι δεν πρόκειται να μπει σε συνομιλίες για λύση βάσει του συμφωνημένου πλαισίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θεωρεί ότι οι συζητήσεις για το ομοσπονδιακό πλαίσιο έχουν εξαντληθεί και η προσπάθεια έχει χρεοκοπήσει, υποστηρίζοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ευθύνεται για αυτό.
Συνοδεύει την αξίωση για συζήτηση αποκλειστικά των δικών του πεποιθήσεων, με την απαίτηση να λάβει εκ των προτέρων γραπτές δεσμεύσεις ότι σε περίπτωση αποτυχίας της διαδικασίας, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα παραμείνουν απομονωμένοι. Κάτι που συνδέει με τα λεγόμενα τρία «απευθείας» που έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων του με την Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας επαφές.
Η μόνη προσπάθεια που καταβάλλει ο Τατάρ είναι για την αναγνώριση του παράνομου μορφώματος, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει από την Άγκυρα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θέλει να λυθεί το Κυπριακό μέσα από την παγκόσμια αποδοχή της ύπαρξης του ψευδοκράτους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και ως εκ τούτου επιλέγει την αμέσως επόμενη πιο «βολική» κατάσταση για αυτόν, δηλαδή την διατήρηση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων.
Παρά το δυσοίωνοκλίμα η ελληνοκυπριακή πλευρά πιστεύει πως είναι εφικτή η καταγραφή προόδου και η επίτευξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Για αυτό και συνεχίζει την προσπάθεια να προκύψουν εξελίξεις τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Στις κατ’ ιδίαν χωριστές συναντήσεις που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες, αφού δεν είναι δυνατή η σύγκλιση μιας τριμερούς όσο ο κατοχικός ηγέτης αρνείται να συνεργαστεί.
Πηγή: Cyprus Times