Friday, November 22, 2024
Home » Ανάλυση CT: To «ψηφιδωτό» της κρίσης ανάμεσα σε Χριστοδουλίδη και κόμματα. Πως φτάσαμε ως εδώ

Ανάλυση CT: To «ψηφιδωτό» της κρίσης ανάμεσα σε Χριστοδουλίδη και κόμματα. Πως φτάσαμε ως εδώ

0 comments

Αναμενόμενη η «κρίση του Αυγούστου» για το Κυπριακό – Όλα τα βήματα που οδήγησαν στην «έκρηξη» – Από τις προεκλογικές ενστάσεις, στις δημόσιες τοποθετήσεις και τις μομφές από πρωτοκλασάτα στελέχη κομμάτων – Ανάγκη για ξεκαθάρισμα ενόψει εξελίξεων

Η κρίση στο κυβερνητικό στρατόπεδο προϋπήρχε και ήταν θέμα χρόνου να βγει στην επιφάνεια. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν επόμενο να προκαλέσουν πιο μεγάλους τριγμούς στις σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα κόμματα που τον στηρίζουν. Και οι δύο πλευρές ανέμεναν πως αργά ή γρήγορα θα γινόταν η «έκρηξη».

Advertisement

Η γκρίνια στα κόμματα του ενδιάμεσου είχε αρχίσει από την προεκλογική περίοδο, καθώς από τότε υπήρχαν φωνές κατά της στήριξης της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη. Σε αντίθεση με τις θέσεις της ηγεσίας και της πλειοψηφίας (εκείνη την περίοδο) των μελών των κομμάτων. Για παράδειγμα, υπήρχαν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΚΟ που διαχώρισαν τη θέση τους και κράτησαν αθόρυβα αποστάσεις.

Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και αμέσως μετά τις εκλογές, αφού από την πρώτη στιγμή άρχισε το παιχνίδι του «χαλασμένου τηλεφώνου» στις συνεννοήσεις μεταξύ Προεδρικού, κομματαρχών και στελεχών. Θυμηθείτε τη χαώδη συζήτηση που έγινε στο παρασκήνιο για την πρώτη απόφαση που κλήθηκε να λάβει ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δηλαδή τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος. Η ανάλυση που γίνεται για εκείνη, την πρώτη μάχη, δίνει σε μεγάλο βαθμό επικράτηση των αρχηγών των κομμάτων.

Στην πορεία δημιουργήθηκαν εντάσεις για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και οικονομίας, αλλά και για τη στάση βουλευτών σε σχέση με κυβερνητικά νομοσχέδια που εστάλησαν στο νομοθετικό Σώμα. Και από τις δύο πλευρές υπήρξε -για πολιτικές αποφάσεις και δηλώσεις- δυσαρέσκεια, η οποία είχε εκφραστεί τόσο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις όσο και στην εβδομαδιαία κοινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων που τον στηρίζουν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως για μια περίοδο η καθιερωμένη συνάντηση ακυρώθηκε κάποιες φορές ή γινόταν με αποχές.

Όλα αυτά βγήκαν στην επιφάνεια αμέσως μετά τις διπλές εκλογές του Ιουνίου. Υποψήφιοι προερχόμενοι από τα κόμματα του ενδιάμεσου έκαναν σοβαρές καταγγελίες για υπόσκαψη από το Προεδρικό. Τότε άρχισαν να ακούγονται δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ της απόσυρσης της στήριξης και της αποχώρησης κομμάτων από την Κυβέρνηση.

Έτσι φτάσαμε στην «κρίση του Αυγούστου», η οποία ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη. Προεκλογικά γνωρίζαμε ότι τα κόμματα που στήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη ακολουθούν διαφορετικές γραμμές στο Κυπριακό. Εξάλλου αυτό ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα των ανθυποψηφίων του. Η έλλειψη ουσιαστικών εξελίξεων στο εθνικό θέμα μετά τις εκλογές, «κοίμισε» αυτή τη συζήτηση, η οποία «ξυπνάει» σιγά – σιγά τις τελευταίες μέρες.

Στο ΔΗΚΟ η «βόμβα εξερράγη» με την επιστολή μομφής από τους τρεις βουλευτές (Κουλίας, Ορφανίδης, Μυλωνάς) και το αίτημα για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για συζήτηση της «πορείας του ΔΗΚΟ μέσα από τις εξελίξεις». Στην ΕΔΕΚ υπάρχουν επίσης φωνές που μιλούν για έλλειψη ενημέρωσης και εκφράζεται δυσαρέσκεια για τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του Κινήματος, που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ διαχώρισε τη θέση της σε σχέση με την απόφαση της Κυβέρνησης να επιτρέψει τη συμμετοχή του Χακάν Φιντάν στο Gymnich (άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) της ερχόμενης εβδομάδας.

Ενόψει κινητικότητας τον Σεπτέμβριο η κρίση αυτή δεν αναμένεται να εκτονωθεί. Και εάν πράγματι προκύψουν εξελίξεις, τότε η κάθε πλευρά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει απόλυτα τις προθέσεις της. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι «όμηρος» των κομμάτων που τον στήριξαν, έχει τη λαϊκή εντολή για να κυβερνήσει τη χώρα και να χειριστεί το Κυπριακό. Από την άλλη αν άτομα από το στενό περιβάλλον του έχουν διαφορετικές απόψεις για ουσιώδη θέματα, μάλλον θα πρέπει να κάνουν μια ειλικρινή συζήτηση και να λάβουν αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσουν.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More