Με συγκεκριμένα αποτελέσματα ο πρώτος κύκλος Στρατηγικού Διαλόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ – Προωθούνται διμερείς συμφωνίες σε ένα ευρύ φάσμα τομέων – Στα σκαριά νέο πλαίσιο για επενδύσεις – Εκτιμήσεις για κατάργηση Visa εντός 2025
Ισχυρή βούληση για πολυθεματική και πολυεπίπεδη συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκε κατά την πρώτη φάση του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες. Μια πραγματικά ιστορική στιγμή για την Λευκωσία, η οποία εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένη από την τροπή που πήραν τα πράγματα.
Advertisement
Στην πράξη χθες η Κύπρος μπήκε με τη βούλα στο λίστα των περίπου 30 κρατών (άλλα 13 κράτη – μέλη της ΕΕ) τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες προσεγγίζουν ως σημαντικούς συμμάχους και έχουν ενεργοποιήσει μαζί τους το εργαλείο του Στρατηγικού Διαλόγου. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την επισημοποίηση της «στροφής» της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας προς τη Δύση.
Η συζήτηση έγινε σε επίπεδο Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανάλογα με τις συμφωνίες που θα προκύψουν στο μέλλον και ευρύτερα με τα αποτελέσματα των συζητήσεων, θα ανέβει και το επίπεδο εκπροσώπησεις στις συναντήσεις που θα γίνονται σε πρώτο στάδιο μία φορά το χρόνο.
Πέραν των ηχηρών δηλώσεων για δέσμευση και προσήλωση στο στόχο της περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς σχέσης, οι δύο αντιπροσωπείες κατέληξαν χθες σε συγκεκριμένες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Στα σκαριά βρίσκονται μια σειρά από διμερείς συμφωνίες, το γενικό πλαίσιο των οποίων συμφωνήθηκε κατά τις ολοήμερες διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Έρχεται συμφωνία για επενδύσεις
Ως πολύ σημαντική θεωρείται η προώθηση ενός Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της οικονομίας και συγκεκριμένα των επενδύσεων. Οι δύο χώρες πρόκειται να δημιουργήσουν ένα πιο ευνοϊκότερο περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων, μέσω της συμφωνίας η οποία θα αποτελεί τη μετεξέλιξη του υφιστάμενου Σχεδίου Δράσης Οικονομικής Διπλωματίας.
Το Μνημόνιο αναμένεται να συμβάλει και στον τομέα της ενέργειας, στον οποίο Κύπρος και Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι θέλουν να χτίσουν μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Ήδη αμερικανικές εταιρείες συμμετέχουν σε διάφορα ενεργειακά έργα στη χώρα μας, όπως οι δραστηριότητες της Exxon στην κυπριακή ΑΟΖ και η εμπλοκή αμερικανικού κρατικού fund στο έργο της ηλεκτρικης διασυνδεσης.
Παράλληλα συμφωνήθηκε η προώθηση συγκεκριμένων προγραμμάτων συνεργασίας στους τομείς τηςέρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Στο τραπέζι βρίσκεται η δημιουργία Προγράμματος Ανταλλαγής σε αναδυόμενες τεχνολογίες και η προώθηση κοινών προγραμμάτων ιδρυμάτων των δύο χωρών. Μακροπρόθεσμα υπάρχει η πρόθεση για τη δημιουργία δύο νέων Κέντρων στην Κύπρο, ένα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και ένα για την Κυβερνοασφάλεια στη Ναυτιλία.
Θετική διάθεση για εμπάργκο
Από τις συζητήσεις στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, ξεχωρίζει η διάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να προωθήσει την επέκταση της χρονικής περιόδου ανανέωσης της απόφασης για την άρση του εμπάργκο στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Η ανανέωση γίνεται κάθε χρόνο, ωστόσο την περασμένη άνοιξη είχε προωθηθεί στο Κογκρέσο πρόταση για αυτόματη ανανέωση της απόφασης κάθε πέντε χρόνια.
Οι δύο χώρες ετοιμάζουν ακόμη μια διμερή συμφωνία για την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών, ενώ συμφωνήθηκε χθες ότι θα διατεθεί αριθμός υποτροφιών προς Κύπριους στρατιωτικούς σε στρατιωτικές ακαδημίες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πιο κοντά σε FBI – INL
Στον τομέα της επιβολής του νόμου αξιολογήθηκε η μέχρι σήμερα συνεργασία των κυπριακών αρχών με τις αμερικανικές για αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος και την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με το FBI, το INL (υπηρεσία καταπολέμησης ναρκωτικών) και το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσα από την παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε μέλη των αντίστοιχων κυπριακών αρχών. Τέτοια προγράμματα θα ανακοινωθούν στο μέλλον, ενώ στην Λευκωσία θα εγκατασταθεί σύντομα ένας Αμερικανός νομικός εμπειρογνώμονας.
Εκπαίδευση και Διαχείριση Κρίσεων
Από τις χθεσινές διαβουλεύσεις οι δύο αντιπροσωπείες κρατούν και τις συμφωνίες που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Καταρχάς συμφωνήθηκε η ενίσχυση των δυνατοτήτων και η επέκταση του Εκπαιδευτικού Κέντρου CYCLOPS στη Λάρνακα, με κοινή χρηματοδότηση το επόμενο χρονικό διάστημα.
Προωθείται ακόμη η ενίσχυση της παροχής τεχνογνωσίας προς τις κυπριακές αρχές στον τομέα της διαχείρισης φυσικών καταστροφών (π.χ. πυρκαγιές), ενώ άνοιξε η συζήτηση και για την παροχή μέσων.
Ταξίδια χωρίς Visa
Τέλος, οι δύο αντιπροσωπείες διαπίστωσαν πρόοδο στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Αμερικανικό Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων. Εκτιμούν ότι η κατάργηση της Visa μπορεί να γίνει εντός του 2025.
Η Λευκωσία αναμένει την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το όριο απόρριψης αιτήσεων, το οποίο ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα. Όπως και η επικύρωση από τη Βουλή μιας σχετικής συμφωνίας, ώστε να μπορεί η αμερικανική πλευρά να προχωρήσει στο τελικό στάδιο αξιολόγησης.
Πηγή: Cyprus Times