Με την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές, στην Εζεκία Παπαϊωάννου μπαίνουν στα βαθιά με το Κυπριακό να είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα. Ο γγ τουΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ξεκινά πρωτοβουλία ενημέρωσης με επαφές στις Βρυξέλλες, ενώ την ίδια ώρα στην Κύπρο προγραμματίζεται ένα μεγάλο πολιτικό συνέδριο ανταλλαγής απόψεων για το Κυπριακό.
Πρόκειται γιαδιήμερο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Οκτωβρίου και στο οποίο θα απευθύνει χαιρετισμό και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Μάλιστα, το συνέδριο μετατέθηκε χρονικά για αρχές του Οκτώβρη και όχι τέλη Σεπτεμβρίου όπως ήταν η αρχική σκέψη, για να μπορέσει ο Πρόεδρος να επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη.
Το αξιοσημείωτο του συνεδρίου είναι ότι σε αυτό είναι καλεσμένοι για να καταθέσουν απόψεις πολιτικοί και άτομα και από τις δύο κοινότητες και με διαφορετικές προσεγγίσεις στο Κυπριακό, όπως ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης αλλά και ο νυν Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου.
Στόχος του συνεδρίου, το οποίο είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες είναι να γίνει μια ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό, να ακουστούν διάφορες θέσεις και ιδέες και να υπάρξει ένας γόνιμος προβληματισμός σε μια κρίσιμη καμπή του ζητήματος. Όπως ανέφερε σχετικά αρμόδια κομματική, το ΑΚΕΛ θέλει να βγει μπροστά και να αναδείξει το ρόλο που έχει να διαδραματίσει στο Κυπριακό ως κόμμα που πιστεύει στη λύση, επισημαίνοντας πώς 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και βιώνοντας το μακροβιότερο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, πρέπει να δούμε πώς προχωρούμε μέσα από ένα ευρύτερο αναστοχασμό.
Το άνοιγμα των εργασιών του Συνεδρίου του ΑΚΕΛ θα γίνει την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου από εκπρόσωπο της κοινωνικής συμμαχίας και θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Στέφανο Στεφάνου.
Στις 5 Οκτωβρίου, δεύτερη μέρα του συνεδρίου, είναι προγραμματισμένες τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα θα αρχίσει στις 9 η ώρα το πρωί και θα έχει διάρκεια μια ώρας και 30 λεπτών. Τίτλος της ενότητας: Το Κυπριακό στον και στην εποχή μας. Η συζήτηση θα ξεκινήσει με εισαγωγική ομιλία του Καθηγητή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Μενέλαος Μενελάου διαπραγματευτής, Ιωάννης Κασουλίδης, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Μάριος Ηλιάδης, Νομικός, Νίκος Μούδουρος Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Άννα Κουκκίδου Προκοπίου τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως– Εμπειρογνώμονας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικής ασφάλειας και ενσωμάτωσης φύλου.
Η δεύτερη ενότητα, η οποία θα ξεκινήσεις στις 11:00 το πρωί με διάρκεια επίσης μία ώρα και 30 λεπτά. Το άνοιγμα της θεματικής θα γίνει με εισαγωγική ομιλία από τον Τουμάζο Τσελεπή, Νομικό, διεθνολόγο και τέως μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας.
Παρεμβάσεις θα γίνουν από τον Μεχμέτ Ταλάτ, πρώην ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τον Άρη Κωσταντινίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Νομικό, Αναπληρωτή Καθηγητή Νομικής και πρόεδρο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσιας, και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, Διπλωμάτη και πρώην Υπουργό Εξωτερικών.
Η τρίτη θεματική ενότητα θα ξεκινήσει στις 12:30 και θα ολοκληρωθεί στις 14:00 και θα έχει ως θέμα το ερώτημα, «πώς διανύουμε το τελευταίο μίλι». Εισαγωγή στη συζήτηση θα γίνει από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη Πρέσβη επί τιμή, Μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών. Παρεμβάσεις θα γίνουν από τον Φικρί Τορός, τέως πρόεδρου του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, το Αχιλλέα Δημητριάδη Δικηγόρο, τον Ipek Brman, Ακαδημαϊκό, Διεθνολόγο και τον Ηλία Δημητρίου Πολιτικό Επιστήμονα, Επικεφαλής Γραφείου Επαναπροσέγγισης ΑΚΕΛ.
Πηγή: Φilenews