Monday, December 23, 2024
Home » Χρίστος Ορφανίδης: Επαναξιολόγηση της συμμετοχής του ΔΗΚΟ και στήριξης μας στην κυβέρνηση

Χρίστος Ορφανίδης: Επαναξιολόγηση της συμμετοχής του ΔΗΚΟ και στήριξης μας στην κυβέρνηση

0 comments

Στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την ηγεσία του ΔΗΚΟ για τη σχέση με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, δηλώνοντας πώς αυτή θα πρέπει να επαναξιολογηθεί. Ο βουλευτής Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης στέκεται σε όσα αναφέρει και στην επιστολή του προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο με την οποία ζητεί τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στην οποία να συζητηθούν οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στις οποίες έκαναν λόγο για τολμηρές αποφάσεις στο Κυπριακό.

Ζητά όπως ξεκαθαριστεί κατά πόσο είναι ενήμερη η ηγεσία του ΔΗΚΟ από πριν για αυτές τις δηλώσεις και υπενθυμίζει ότι η ελλιπής ενημέρωση και η διαφωνία με την συμφωνία Αναστασιάδη- Έρογλου ήταν αιτία να αποχωρήσει το κόμμα τους από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ο δηκοϊκός βουλευτής αναφέρεται και στις σχέσεις του κόμματος με την Κυβέρνησης και ασκεί κριτική για λάθη που οδήγησαν στο κακό, για το ΔΗΚΟ, εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου.

Στείλατε επιστολή μαζί με ακόμα δύο βουλευτές και ζητάτε από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ συνεδρία της ΚΕ σε σχέση με δηλώσεις και εξελίξεις στο Κυπριακό. Γιατί στείλατε αυτή την επιστολή και τι ακριβώς ζητάτε;

Όταν γίνονται δηλώσεις από τονΠρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για «τολμηρές αποφάσεις» και για «έλλειψη πολιτικής γενναιότητας», όταν αποφασίζεται η σύγκλιση τριμερούς και στη συνέχεια δηλωνόταν και η συναίνεση της κυβέρνησης για συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν δηλωνόταν ότι στις 13 Αυγούστου θα γινόταν συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ, ασφαλώς και μας δημιουργούν ανησυχίες για το μέλλον και την προοπτική του Ελληνισμού στην Κύπρο, κάτι που εργολαβικά καλλιεργείται από το αγγλικό παραμύθι που εξακολουθεί να υφίσταται γιατί η Βρετανία έχασε μια μάχη το 2004 αλλά όχι τον πόλεμο που θα φέρει διπλή κατοχή της Κύπρου (τουρκική και αγγλοσαξονική).

Η Τουρκία έχει σκοπό να διασφαλίσει τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντά της, ενταφιάζοντας το μέλλον των ελληνοκυπρίων σήμερα, αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Στα πλαίσια αυτά, ζητήσαμε όπως συγκληθεί συνεδρία του ανώτατου σώματος του Δημοκρατικού Κόμματος, η Κεντρική Επιτροπή, για να ενημερωθούμε από τον πρόεδρο του κόμματός μας για το τι ακριβώς συμβαίνει και να αποφασίσουμε για την ορθότητα των χειρισμών. Δεν γίνεται να λέμε ότι είμαστε κυβερνών κόμμα ή κόμμα της συγκυβέρνησης και να μην γνωρίζουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης. Θα πρέπει να ενημερωθούμε κατά πόσο γίνεται διάλογος πριν τις ανακοινώσεις και δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και αξιωματούχων της κυβέρνησης με την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος ή παίρνονται αποφάσεις εν κρυπτώ χωρίς να έχουμε γνώση για το περιεχόμενο αυτών.

Είχατε κάποια ανταπόκριση από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ; Φαίνεται ότι δεν συμμερίζεται στον ίδιο βαθμό τις ανησυχίες σας…

Μέχρι τώρα καμία απάντηση δε λάβαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πιστεύω ότι δεν θα λάβει σοβαρά υπόψη το περιεχόμενο της επιστολής, μιας και σ’ αυτά που αναφερόμαστε δεν υπάρχει αμφισβήτηση για την ορθότητά τους. Να θυμίσω όταν αποχωρούσαμε από το κυβερνητικό σχήμα επί της πρώτης διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, οι λόγοι που επικαλεστήκαμε καθώς και ο ίδιος ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν καθαρά για τη διαχείριση του εθνικού μας θέματος που δεν τυγχάναμε ενημέρωσης και επιπρόσθετα η συμφωνία με την οποία υπέγραψε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Έρογλου. Σήμερα το ίδιο νιώθουμε για την παντελή και ερμητικά κλειστή πόρτα της ενημέρωσης και εκφράζουμε τις ανησυχίες μας.

Πιστεύετε ότι το ΔΗΚΟ λόγω αυτών των διαφωνιών στο Κυπριακό πρέπει να μελετήσει ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα;

Το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως έχω ζητήσει και στην τελευταία συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, που συνήλθε την 1η Ιουλίου μετά τη βαριά ήττα των περασμένων ευρωεκλογών, χρειάζεται επαναξιολόγηση της συμμετοχής και στήριξής μας στην κυβέρνηση. Πιστεύω ότι η συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος στο κυβερνητικό έργο είναι σχεδόν ανύπαρκτη και δεν ζητείται και δε λαμβάνεται καθόλου υπόψη. Το κράτος δικαίου, η ασφάλεια και τα οράματα του λαού δεν δικαιώνονται και επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη, οι προσδοκίες του λαού είναι αυξημένες. Οφείλουμε να προβληματιστούμε γιατί δε λαμβάνεται και δε συμμετέχει ουσιαστικά το Δημοκρατικό Κόμμα στη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος. Γιατί δεν ενημερωνόμαστε για τις εξαγγελίες του Προέδρου σε προτάσεις για το Κυπριακό όπως για τα ΜΟΕ και τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι είναι αυτό που κατά την άποψή σας πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με το Κυπριακό;

Η Τουρκία ερμηνεύει κατά το δοκούν και η μακρόχρονη και σταθερή επιδίωξή της είναι ο στραγγαλισμός των ελληνοκυπρίων καθώς η παρθενογένεση είναι αυτή που θα της δώσει όλα τα δικαιώματα που μας παρουσιάζουν, κάτι που δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η τακτική του καλού παιδιού, συνδράμουν στις επιδιώξεις της Τουρκίας και η αυθαιρεσία της, έχει δώσει και δικαιώματα από τη δική μας πλευρά, εφόσον δεν υπάρχει αντίσταση στις επιβουλές της. Οι εξελίξεις έρχονται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι με τις συνεχείς δηλώσεις του, δημιουργεί το αίσθημα της ευφορίας και εδώ να σας θυμίσω τις βόλτες με τον Τουρκοκύπριο Ακιντζί του προηγούμενου Προέδρου τα γεύματα, ότι με αυτόν τον τρόπο θα καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία. Αυτό που επιχειρείται σήμερα είναι να μας σύρουν σε διαπραγματεύσεις υποχωρήσεων, μιας και ο ίδιος ο Πρόεδρος δηλώνει ότι «θα λάβει τολμηρές αποφάσεις», αυτές οι τολμηρές αποφάσεις κάτι που εμείς πιστεύουμε ότι αυτές οι «τολμηρές αποφάσεις» δεν θα είναι υπέρ του μέλλοντος του ελληνισμού ή θα είναι για ακόμη μια φορά κύκλος υποχωρήσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορκίστηκε ότι «θα διαφυλάξει και διατηρήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της».

Εάν οι ενέργειες του Προέδρου είναι προς αυτή τη γραμμή, σίγουρα μας βρίσκει σύμφωνους. Ασφαλώς είμαστε υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Το ερώτημα που τίθεται είναι από που ξεκινούμε αυτές τις διαπραγματεύσεις και κατά πόσο εκφεύγουμε από το τι είναι αποδεκτό και βιώσιμο από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Το πρόβλημα της Κύπρου είναι καθαρά πρόβλημα εισβολής – κατοχής – σφετερισμού της Δημοκρατίας και αλλοίωση του δημογραφικού με τον εποικισμό.

Εάν εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε, οι μελλοντικές γενιές θα μας κρίνουν ως ριψάσπιδες.

Αληθεύει ότι θέσατε θέμα αποκήρυξης της ΔΔΟ από το ΔΗΚΟ ως μορφής λύσης του Κυπριακού; Θεωρείτε ότι μπορεί να περάσει τέτοια απόφαση στο ΔΗΚΟ;

Στο παρελθόν, το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωνε κατ’ επανάληψη ότι ζητά αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό. Η αλλαγή στρατηγικής είναι πολιτικός όρος όταν χρησιμοποιείται από πολιτικό σχηματισμό ή κόμμα. Τι σημαίνει «αλλαγή στρατηγικής»; Προσωπικά το εκλαμβάνω ότι αυτό που γίνεται σήμερα και με τον τρόπο που παρουσιάζεται είναι κάτι που δεν είναι επιθυμητό άρα εμπεριέχει κινδύνους και να αφουγκραστούμε την κοινωνία και να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του λαού όπως το ψήφισε το 2004 απορρίπτοντας το Σχέδιο Ανάνμε συντριπτική πλειοψηφία. Δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις από τους ξένους όταν εμείς οι ίδιοι αποδεχόμαστε τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής και η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής. Δεν μπορούμε να ακροβατούμε και να απομακρυνόμαστε από τις θέσεις μας στο κυρίαρχο θέμα της πατρίδας μας. Παλαιότερα μειοψηφούντες στο δημοψήφισμα μας χαρακτήριζαν «απορριπτικούς» γιατί νοιαζόμασταν για την πατρίδα μας και το μέλλον του ελληνισμού και τώρα κανείς δεν μας θυμίζει αυτό τον άδικο χαρακτηρισμό και ανησυχώ να μην μετατραπούμε σ’ ένα κόμμα που ξεφεύγει από τις θεμελιώδεις αρχές του.

Οι συμφωνίες Μακαρίου – Ντενκτάς και Κυπριανού – Ντενκτάς είχαν όρους που αφορούσαν την ελεύθερη εγκατάσταση, το δικαίωμα της περιουσίας και να διασφαλίζεται η ενότητα της χώρας. Η Τουρκία ποτέ δεν σεβάστηκε τις συμφωνίες που υπέγραψε και η ΔΔΟ ήταν εφεύρημα πολύ αργότερα που ξεφεύγει των όρων των συμφωνιών κορυφής. Η ΔΔΟ με τις συνεχόμενες μεταλλάξεις της, καμία σχέση δεν έχει με αυτά που υπογράφτηκαν, το μόνο που έχει είναι να είναι μια λύση όπου ο έλεγχος στα κατεχόμενα να έχει προέκταση και στο ελεύθερο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πώς αξιολογείτε την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και τι βαθμό θα βάζατε στην συνεργασία σας; Έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας ως ΔΗΚΟ;

Ασφαλώς υπάρχουν θετικά έργα που παρουσίασε η κυβέρνηση και ιδιαίτερα όσο αφορά τα εργασιακά και στο ίδιο πλαίσιο παρακολουθώ να κινείται και το Υπουργείο Υγείας που όμως έχει να αντιμετωπίσει ένα σύστημα που οικοδομήθηκε και είναι δυσλειτουργικό. Παράλληλα βλέπω τις αδυναμίες σε κάποια τμήματα υπουργείων και υφυπουργείων που χρειάζονται περισσότερη στελέχωση όπως είναι για παράδειγμα το Υφυπουργείο Πρόνοιας, ένα ευαίσθητο υφυπουργείο που πρέπει να παίρνει αποφάσεις άμεσες γιατί ο χρόνος καθυστέρησης λειτουργεί αποτρεπτικά και σκληρά για τους πολίτες που απευθύνονται σ’ αυτό. Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει ενεργή συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα πέραν από ένα διορισμό.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να έχει την ανάλογη ανταπόκριση όπως έπραξε το Δημοκρατικό Κόμμα που τον υποστήριξε στις εκλογές του περασμένου χρόνου για την εκλογή του. Με τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό στηρίχτηκαν οι τράπεζες οι οποίες πωλήθηκαν σε ξένους και η παρούσα κυβέρνηση καθώς και η προηγούμενη, δε φρόντισαν να λειτουργούν αυτές προς όφελος του πολίτη. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που εκθέτουν την κυβέρνηση, όπως οι υποσχέσεις που δόθηκαν από την Υπουργό Παιδείας για ανέγερση νέων εκπαιδευτηρίων και χρειάζονται ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την υλοποίηση αυτών. Η υστεροφημία του καθενός κρίνεται εκ του αποτελέσματος των πράξεων, κάτι που δυστυχώς δεν λαμβάνουν υπόψη κάποιοι και που νομίζουν ότι είναι με τα αναρτημένα χαμόγελα που λαμβάνουν θετική ανταπόκριση. Αν δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί οι πολίτες διαμαρτύρονται, αν επιμένουν ότι είναι οι σωστοί και όλοι οι άλλοι λάθος, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00