Υποψηφιότητα Κύπρου για Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ για 2025-2027 – Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στη Σύνοδο Για το Μέλλον στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών – Επανέλαβε προσήλωση στην Ατζέντα 2030 για επίτευξη Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης
Η Κύπρος έχει θέσει την υποψηφιότητα της για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για το 2025-2027, με στόχο την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Advertisement
Απευθύνοντας την ΕθνικήΔήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη Σύνοδο Για το Μέλλον, οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου, στην έδρα των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «επαναβεβαιώνουμε την προσήλωση μας στην Ατζέντα 2030 για επίτευξη τον Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης», και που αφορά το πρωταρχικό πλαισιο για αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων κρίσεων που έχει ενώπιον της η ανθρωπότητα.
Επεσήμανε ότι «η φετινή χρονιά αποτελεί μια καίρια στιγμή για να αναζωογονήσουμε τις παγκόσμιες προσπάθειες για διασφάλιση ενός αειφόρου μέλλοντος για όλους», σημειώνοντας ότι «η κλιματική αλλαγή, η ανισότητα και η σύγκρουση είναι μόνο μερικές από τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η υφήλιος σήμερα και η αντιμετώπιση τους απαιτεί ηγετική ικανότητα και μεταρρυθμιστικές δράσεις».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την υιοθέτηση του Συμφώνου και των Παραρτημάτων του επί του θέματος, υπογραμμίζοντας ότι αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την αφοσίωση όλων όσοι εργάστηκαν για αυτό.
«Η Κύπρος», πρόσθεσε, «είναι έτοιμη να εργαστεί μαζί με τους εταίρους μας για την προώθηση συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων, των διεθνών Οργανισμών, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα».
Ανέφερε ακόμη ότι «ως κράτος μέλος της ΕΕ και της Ομάδας Ασίας-Ειρηνικού, με ισχυρούς δεσμούς με τα Αναπτυσσόμενα Μικρά Νησιωτικά Κράτη, η Κύπρος διαθέτει μοναδική γεωγραφική θέση και αποτελεί γέφυρα μεταξύ των διαφόρων περιοχών, αλλά και διαφορετικών απόψεων, κάτι που μας καθιστά ικανούς να κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά και να αντιμετωπίσουμε, τις ανησυχίες των εταίρων μας στην Ευρώπη, την Ασία, τον Ειρηνικό και αλλού».
Πρόσθεσε ότι «για την Κύπρο, η κλιματική αλλαγή δεν είναι μακρινή απειλή, αλλά μια ζώσα πραγματικότητα. Οι ξηρασίες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την καθημερινότητα και συνεπώς χαιρετίζουμε την αυξανόμενη παγκόσμια προσήλωση στην αντιμετώπιση αυτών των επειγόντων θεμάτων, ως αντανακλάται στο σχετικό Σύμφωνο για το Μέλλον».
Ως ένα μικρό νησιωτικό κράτος, είμαστε προσηλωμένοι στο να εργαστούμε μαζί με όλα τα κράτη μέλη των ΗΕ για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους επί ίσης βάσης.
Σε αυτό το πνεύμα προσήλωσης, η Κύπρος έχει θέσει την υποψηφιότητα της για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ για το 2025-2027. Ο στόχος θα είναι η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, τις γυναίκες, τα άτομα με αναπηρίες και άλλες ευάλωτες ομάδες. Θα προωθήσουμε, επίσης, τον πολιτιστικό διάλογο για γεφύρωση των διαχωρισμών και καταπολέμηση των διακρίσεων».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τη συνεργασία της με όλα τα κράτη μέλη των ΗΕ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη λήψη συγκεκριμένων δράσεων προς την επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης.
Πηγή: Cyprus Times