Aναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την καταβολή σύνταξης σε κρατικούς αξιωματούχους μέσω δύο νομοθετημάτων αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.
Πρώτον: Την επέκταση της ηλικίας έναρξης της καταβολής της σύνταξης για το σύνολο των αξιωματούχων από το 60ο έτος που ισχύει σήμερα (για υπουργούς και βουλευτές) στο 65ο.
Δεύτερον: Θεσμοθέτηση της δυνατότητας αποποίησης κρατικής σύνταξης από αξιωματούχο που λαμβάνει λειτούργημα, αξίωμα ή θέση.
Στους εκλεγμένους αξιωματούχους που περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ή Πρόεδροι των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, οι Δήμαρχοι, όπως επίσης οι Υπουργοί, Υφυπουργοί και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Οι αξιωματούχοι θα δύνανται να αποποιούνται οποιαδήποτε από τις συντάξεις που λαμβάνουν ή θα λαμβάνουν στο μέλλον, ώστε να μην τους καταβάλλονται πολλαπλές συντάξεις, απόρροια των πολλαπλών θέσεων αξιωμάτων που κατείχαν μέσω δήλωσης αποποίησης, η οποία θα υποβάλλεται στο Υπουργείο Οικονομικών.
Το Υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε τις πιο πάνω εισηγήσεις, αφού μελέτησε διεξοδικά το ζήτημα με σκοπό τον εξορθολογισμό του πλαισίου που ρυθμίζει την καταβολή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων σε κρατικούς αξιωματούχους, αντλώντας σχετική καθοδήγηση από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και αξιολογώντας μια σειρά προτάσεων νόμου που είχαν κατατεθεί.
Δικές της προτάσεις νόμου συζητά η Βουλή
Εάν προλάβει η κυβέρνηση και καταθέσει στη Βουλή τα δικά της νομοσχέδια που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο αυτά δεν αποκλείεται να συζητηθούν την Δευτέρα από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η οποία έχει ήδη προγραμματίσει να εξετάσει έτσι κι αλλιώς το ζήτημα. Μάλιστα στην ατζέντα της που κυκλοφόρησε βρίσκονται για εξέταση το σύνολο των προτάσεων νόμου που υπάρχουν για τις πολλαπλές συντάξεις οι οποίες ανέρχονται συνολικά στις 11.
Πηγή: Φilenews