Monday, September 16, 2024
Home » Τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου

Τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου

0 comments

Τριμερής συνάντηση μεταξύ Κύπρου- Ελλάδας και Αιγύπτου έχει συμφωνηθεί για τις 24 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των τριών Υπουργών Εξωτερικών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Θα πραγματοποιηθούν επίσης και διμερείς συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών των τριών χωρών.

Στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντηση θα τεθούν διάφορα θέματα, όπως τα ενεργειακά, αλλά και θέματα άμυνας και στρατιωτικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας χθες το απόγευμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών. Η επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ έγινε μία μέρα μετά την επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Άγκυρα και τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Λευκωσία πάντως θεωρεί πώς δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από την αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας- Αιγύπτου. Η επίσκεψη Σίσι, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, έγινε στο πλαίσιο ανταπόδοσης της επίσκεψης Ερντογάν στην Αίγυπτο. Η Κυβέρνηση της Αιγύπτου διατηρεί σταθερή τη θέση της σε ο,τι αφορά τις συμφωνίες για την ΑΟΖ και δεν τίθεται θέμα αλλαγής της στάσης της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας΄

Η συνάντηση Ερντογάν- Σίσι καλύφθηκε σε έκταση στον τουρκικό Τύπρο. Σύμφωνα με το ΓΤΠ η Milliyet γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του AbdelFattahElSisi, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Άγκυρα προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Έρντογαν και Σίσι συζήτησαν θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Σουδάν, τη Λιβύη και το Κέρας της Αφρικής και συμφώνησαν ότι έχουν κοινή στάση και κοινούς στόχους σε αρκετά θέματα.

Σε δηλώσεις του, ο Έρντογαν ανέφερε ότι η επίσκεψή του στο Κάιρο τον Φεβρουάριο αποτέλεσε σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών και ότι προχωρούν τη συνεργασία τους περαιτέρω και ενισχύουν συνεχώς τις πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Είπε επίσης ότι το εμπόριο και η οικονομία αποτελούν την ισχυρότερη διάσταση της συνεργασίας τους και ότι σε αυτό το πλαίσιο προχωρούν σταθερά προς τον στόχο τους να αυξήσουν τον όγκο του μεταξύ τους εμπορίου στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στόχος της Τουρκίας είναι να βελτιώσει τη συνεργασία με την Αίγυπτο στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μας, συζητήσαμε επίσης περιφερειακά ζητήματα, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η Συρία, η Λιβύη, το Σουδάν και το Κέρας της Αφρικής. Έχουμε παρόμοιες θέσεις και στόχους σε πολλά ζητήματα. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις μας», ανέφερε ο Έρντογαν.

Από την πλευρά του, o Αιγύπτιος Πρόεδρος δήλωσε τα εξής:

«Αυτή η πρώτη επίσκεψη σε μια φιλική χώρα αποτελεί ένδειξη ότι οι βαθιά ριζωμένες σχέσεις θα αναπτυχθούν πολύ περισσότερο. Μεταφέρω την αγάπη και τους χαιρετισμούς του λαού μου. Έχουμε πολλούς κοινούς λόγους που μας φέρνουν κοντά. Είδαμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη επικοινωνία μεταξύ του τουρκικού και του αιγυπτιακού λαού με τον τουρισμό. Με τις αυξανόμενες τουρκικές επενδύσεις, η επαφή έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Η επίσκεψη του Προέδρου Έρντογαν στη χώρα μας τον Φεβρουάριο έδωσε ξεχωριστή ώθηση στις σχέσεις.

Πήραμε την απόφαση να πραγματοποιήσουμε εκεί τη συνάντηση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Αποφασίσαμε να κάνουμε κοινά βήματα σε πολλούς τομείς και τα τηρήσαμε στις σημερινές συμφωνίες. Οι ευκαιρίες που προσφέρουμε στους Τούρκους επενδυτές είναι σημαντικές για εμάς. Είναι σημαντικό για τους Τούρκους να επενδύουν στη χώρα μας και να εξάγουν τα προϊόντα τους σε διάφορες χώρες».

Υπεγράφησαν 17 συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών που αφορούν συνεργασία σε οικονομικά ζητήματα.

Κοινό ανακοινωθέν Ερντογάν- Σίσι

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν την προθυμία τους να συνεχίσουν τον πολιτικό και διπλωματικό διάλογο μεταξύ τους και να επεκτείνουν τις διαβουλεύσεις σε διάφορους τομείς, όπως ο στρατιωτικός, η ασφάλεια και οι προξενικές υποθέσεις.

Υπογραμμίζεται επίσης η σημασία της διατήρησης στενής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της προώθησης του διαλόγου σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, τα κοινά έργα και τις επενδύσεις, καθώς και της προώθησης της συνεργασίας με βάση τις αρχές του αμοιβαίου οφέλους στην ενεργειακή μετάβαση, ιδίως στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης

Επιπλέον οι δύο χώρες δεσμεύονται να εκφράσουν τη βούλησή τους να αναπτύξουν ικανότητες για την αφρικανική ήπειρο και να ενισχύσουν περαιτέρω τις διαβουλεύσεις για περιφερειακά θέματα.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More