Monday, September 16, 2024
Home » Τριγμοί στην ελληνική Βουλή για τη στάση της Αθήνας απέναντι στην Λευκωσία

Τριγμοί στην ελληνική Βουλή για τη στάση της Αθήνας απέναντι στην Λευκωσία

0 comments

Αιχμές Ελλήνων Βουλευτών για τη στάση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην Κύπρο – Αφορμή η συμφωνία με την Τουρκία για αλληλουποστήριξη στις εκλογές για τα Όργανα του ΟΑΣΕ – Ενημέρη η Κυπριακή ηγεσία, δηλώνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Σκιές για τη στάση της Αθήνας απέναντι στην Λευκωσία αφήνουν μέλη της Βουλής των Ελλήνων, σχολιάζοντας τη συμφωνία της ελληνικής Κυβέρνησης με την Τουρκία για αλληλοϋποστήριξη στη διαδικασία εκλογής των επικεφαλείς στα Όργανα του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη.

Advertisement

Συγκεκριμένα Γεραπετρίτης και Φιντάν συμφώνησαν όπως η ελληνική πλευρά υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Τούρκου πρέσβη και πρώην υφυπουργού εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα και αντίστοιχα η τουρκική πλευρά υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Μάνιας Τελαλιάν για την θέση της Διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.

Κατά τη χθεσινοβραδινή διαδικασία συζήτησης επίκαιρων ερωτημάτων στην ελληνική Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, βουλευτές της «Νίκης» και των «Σπαρτιατών» διαμαρτυρήθηκαν,προβάλλοντας ανάμεσα σε άλλα και το ζήτημα της Κύπρου.Υποστήριξαν ότι η Αθήνα προδίδει την Λευκωσία, η οποία «αντιδρά σθεναρά σε αυτή την υποψηφιότητα» και χαρακτήρισαν τη στάση αυτή επιζήμια για τη χώρα.

Η απάντηση Γεραπετρίτη

Στα ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος αρχικά ανέλυσε το σκεπτικό της απόφασης. Όπως εξήγησε για την εκλογή στα Όργανα του ΟΑΣΕ απαιτείται ομοφωνία και η πρόταση με την Άγκυρα συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από όλες τις άλλες χώρες μέλη του Οργανισμού. Αυτό προϋποθέτει ότι η διπλή υποψηφιότητα χρειάζεται και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βεβαίως δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε δύο φορές πως για τις κινήσεις της Αθήνας είναι ενήμερη η Λευκωσία: «οι θέσεις της χώρας μας είναι προφανώς γνωστές στην Κυπριακή ηγεσία με την οποία είμαστε συνεχώς σε αλληλεπίδραση και διαρκή αμοιβαία ενημέρωση».

Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρξει μια επανεκκίνηση του διαλόγου, με ορατά βιώσιμα και θετικά αποτελέσματα». Χαρακτήρισε το Κυπριακό ως ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής διπλωματίας, δηλώνοντας πως συνεχίζεται η προσπάθεια για επανεκκίνηση του διαλόγου στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More