Thursday, October 3, 2024
Home » Το κυπριακό σε δηλώσεις Τ/κ πολιτικών στα κατεχόμενα

Το κυπριακό σε δηλώσεις Τ/κ πολιτικών στα κατεχόμενα

0 comments

Τι μεταδίδεται από τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να συνεχιστούν στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν σε ομιλία του χθες στην «βουλή» κατά την έναρξη της νέας «κοινοβουλευτικής» περιόδου.

Advertisement

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο κ. Έρχουρμαν δήλωσε ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων. «Μπορεί να μην σας αρέσουν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, αλλά ο ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει να συμμορφώνεται με αυτά τα ψηφίσματα. Εάν πρόκειται να διεξαχθούν επίσημες διαπραγματεύσεις, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό θα γίνει στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα».

Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι «η πολιτική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», είπε ότι αυτή η αρχή πρέπει να διασφαλιστεί, ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν με μια σωστή μεθοδολογία προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα και ότι δεν θα πρέπει να επανέλθει το σημερινό status quo, αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν λόγω της έλλειψης βούλησης της ελληνοκυπριακής ηγεσίας.

«Αν δεν είστε η πλευρά που θέλει λύση, θα συνεχίσετε να έχετε προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στο περιουσιακό», είπε. Η τ/κ πλευρά θα πρέπει να τοποθετηθεί ως η πλευρά που θέλει λύση, πρόσθεσε.

Ο Ερχάν Αρικλί, πρόεδρος του ΚΑ και «υπουργός μεταφορών» μιλώντας επίσης στη «βουλή» για το Κυπριακό είπε: «Ελπίζω ο πρόεδρος Τατάρ να μην εγκαταλείψει την πολιτική των δύο κρατών, αλλιώς η αντίδραση του YDP θα είναι πολύ σκληρή». Χαρακτήρισε έκπληξη την τριμερή συνάντηση λέγοντας ότι ότι ελπίζει πως «δεν θα γίνει βήμα πίσω από τη λύση των δύο κρατών, αν οι συνθήκες μας αναγκάσουν να συζητήσουμε την ομοσπονδία, η αντίδραση του ΚΑ θα είναι πολύ βαριά». «Θέλουμε να ακούσουμε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή. Η κοινωνία δεν πρέπει να βιώνει déjà vu με τις διαπραγματεύσεις»., πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο Ζεκί Τσελέρ, πρόεδρος του ΚΚΔ, μετά την συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ για ενημέρωση είπε ότι τόνισαν στον Τ/κ ηγέτη πως η διπλωματία πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά στο Κυπριακό και το σωστό είναι να είμαστε στο τραπέζι και να συνεχίσουμε το διάλογο. «Παρόλο που πρόκειται για ένα ανεπίσημο κοινωνικό δείπνο, εξηγήσαμε ότι βλέπουμε ζεστά τη συνάντηση που προγραμματίζεται να είναι με τη μορφή 4 + 1 και ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές επίσημες συνομιλίες στο μέλλον. Υπενθυμίσαμε ότι η αποχή της τουρκικής πλευράς από το τραπέζι αύξησε την πίεση στους Τουρκοκύπριους. Αναφέραμε ότι η έλλειψη διαλόγου βρίσκεται και κάτω από τις συλλήψεις που σχετίζονται ειδικά με την πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών, που φτάνουν πλέον μέχρι και σε ιδιώτες», πρόσθεσε.

Ο γγ του Κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP), Σουνάλπ Ντερβίς επέκρινε το γεγονός ότι ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος συναντήθηκε με τους προέδρους και τους εκπροσώπους των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων, δεν προσκάλεσε το MDP στη συνάντηση. Είπε ότι δεν θεωρεί ότι πρόκειται για αμέλεια και υπενθύμισε ότι ο κ. Τατάρ «ζήτησε την υποστήριξη του MDP στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών».

Οπρόεδρος του ΚΕΚ, Ιζέτ Ιζτζάν δήλωσε ότι απαιτούν την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων στη βάση των Ηνωμένων Εθνών κι επέκρινε τη δήλωση Τατάρ ότι «είναι δυνατόν να έρθουμε σε επαφή με την ε/κ πλευρά σε μια άτυπη συνάντηση, αλλά δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, αφού δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών».

Αναφέροντας ότι «με την απαίτηση για ξεχωριστό κράτος στην Κύπρο, το κοινό έδαφος στις διαπραγματεύσεις έχει καταστραφεί», ο κ. Ιζτζάν είπε ότι «η Κύπρος είναι η κοινή πατρίδα των Κυπρίων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise